Όλοι κάποια στιγμή έχουμε βρεθεί σε μία συζήτηση για τα τσάκρα και τον συσχετισμό τους με την καλή ψυχική μας υγεία. Σε τι όμως αναφερόμαστε ακριβώς όταν μιλάμε για αυτά;

Το ενεργειακό μας σύστημα

Φαντάσου ότι όπως το αίμα κυλάει στο φλεβικό σύστημα, έτσι υπάρχει και ένα ενεργειακό σύστημα μέσω του οποίου η ενέργεια ρέει σε όλο το σώμα. Για να καταλάβουμε καλύτερα πώς λειτουργεί, θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το κυκλοφοριακό σύστημα που αποτελείται από μικρούς και μεγάλους δρόμους και διασταυρώσεις και απλώνεται σε ολόκληρη την πόλη. Με τον ίδιο τρόπο οι “ενεργειακές φλέβες” απλώνονται σε όλο μας το σώμα και σε πολλά σημεία διασταυρώνονται. Οι διασταυρώσεις αυτές ονομάζονται τσάκρα, και φροντίζουν για την καλή ροή της ενέργειας στο σώμα.

Τα τσάκρα

Όπως υπάρχουν πολλές διασταυρώσεις στους δρόμους, άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, έτσι υπάρχουν και πολλά τσάκρα στο σώμα μας. Όλα αντιπροσωπεύουν την ένωση ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή. Ωστόσο τα βασικά τσάκρα είναι επτά και διανέμονται κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Ξεκινούν από τον κόκκυγα μέχρι την κορόνα και έκαστο αντιπροσωπεύει την ενέργεια του σημείου του σώματος στο οποίο βρίσκεται.

1.

Το τσάκρα της βάσης – χρώμα κόκκινο

Βρίσκεται στο σημείο μεταξύ πρωκτού και κόκκυγα και σχετίζεται με τα γεννητικά όργανα, τη σπονδυλική στήλη, τα οστά, τα δόντια και το αίμα. Έχει να κάνει γενικότερα με την όρεξη για ζωή και τη σταθερότητα που αισθανόμαστε στη ζωή μας. Θεωρείται το τσάκρα που μας συνδέει με τη γη και τον υλικό κόσμο. Το κέντρο αυτό μπλοκάρει όταν ένα άτομο σταματά να θέλει να ζήσει ή περνάει μία πολύ δύσκολη κατάσταση όπως η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου.

2.

Το τσάκρα των γεννητικών οργάνων – χρώμα πορτοκαλί

Βρίσκεται στην περιοχή του ιερού οστού και συσχετίζεται με την σπλήνα, την ουροδόχο κύστη, τα νεφρά, όλα τα υγρά του σώματος εκτός από το αίμα, καθώς και τα γυναικολογικά στις γυναίκες. Ακόμα είναι συνδεδεμένο με το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και της αναπαραγωγής, καθώς και με την ανάγκη μας για κοινωνικότητα. Μπλοκάρισμα αυτού του κέντρου σημαίνει ότι έχουμε πολύ έντονους φόβους ή ότι τα βασικά  μας ένστικτα δεν λειτουργούν σωστά.  Επιπλέον λόγοι είναι οι ενοχές που μπορεί να νιώθουμε για κάτι ή η δυσκολία στο να συγχωρήσουμε.

3.

Το τσάκρα του ηλιακού πλέγματος – χρώμα κίτρινο

Βρίσκεται πάνω από τον αφαλό και σχετίζεται με το πάγκρεας, το συκώτι και το στομάχι. Παράλληλα είναι συνδεδεμένο με τον μεταβολισμό και την διαδικασία της πέψης.  Αποτελεί το κέντρο των συναισθημάτων και μέσω αυτού συνδεόμαστε με τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό το τσάκρα λοιπόν είναι ο λόγος που πολλοί νιώθουν κόμπο στο στομάχι όταν κάτι δεν πάει καλά. Μπλοκάρισμα σε αυτό το κέντρο συμβαίνει από συναισθηματική ανισορροπία, δυσλειτουργικές σχέσεις ή από συσσωρευμένο αίσθημα της ντροπής και έλλειψη σθένους.

4.

Το τσάκρα της καρδιάς – χρώμα πράσινο

Βρίσκεται στη μέση του θώρακα και σχετίζεται με την καρδιά, τους πνεύμονες, το στήθος, καθώς και με τα τρία συστήματα, κυκλοφορικό, ανοσοποιητικό και ενδοκρινολογικό. Το κέντρο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία διότι συσχετίζει τη λειτουργία των χαμηλότερων με αυτή των υψηλότερων τσάκρα.  Επιπλέον έχει άμεση σχέση με το συναίσθημα της αγάπης μέσω της οποίας όλα μπορούν να γιατρευτούν, βοηθώντας έτσι την ίαση των υπόλοιπων τσάκρα. Αυτό το τσάκρα δύσκολα μπλοκάρει, ωστόσο η απουσία αγάπης και το αίσθημα ότι το άτομο δεν την έχει εισπράξει στη ζωή του μπορεί να το κάνει δυσλειτουργικό.

5.

Το τσάκρα του λαιμού – χρώμα γαλάζιο

Βρίσκεται στον λαιμό και σχετίζεται με τον θυρεοειδή, τους πνεύμονες, τις φωνητικές χορδές τους βρόγχους και γενικότερα με την επικοινωνία. Το κέντρο αυτό μπλοκάρει όταν η έκφραση καταπιέζεται, όταν δεν λέμε αυτά που θέλουμε και τα “καταπίνουμε”. Ο φόβος της λογοκρισίας που μπορεί να δεχτούμε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο αφού εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση. Ακόμα, η σωστή λειτουργία αυτού του τσάκρα βοηθάει στη σωστή ροή του 3ου τσάκρα. Αν είμαστε σε θέση να εκφράσουμε τον θυμό και τα συναισθήματά μας, τότε δεν υπάρχει λόγος συσσώρευσης συναισθημάτων στο ηλιακό πλέγμα και έτσι το 3ο κέντρο δεν μπλοκάρει.

6.

Το τσάκρα του τρίτου ματιού – χρώμα μπλε

Βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια και σχετίζεται με την επίφυση, την υπόφυση, το νευρικό σύστημα και την όραση. Επιπλέον έχει άμεση σχέση με την διαίσθηση και την διόραση και βοηθάει την σκέψη και τον οραματισμό. Μπορεί να μπλοκάρει λόγω έντονων ψυχολογικών προβλημάτων, υπερέντασης ή αν το άτομο υποστεί κάποιο νευρικό κλονισμό.

7.

Το τσάκρα του στέμματος – χρώμα μοβ

Βρίσκεται στην κορυφή του κρανίου και σχετίζεται με την αίσθηση της ανώτερης επικοινωνίας, της σύνδεσής μας με το σύμπαν, αλλά και με την σύνδεση με το πνεύμα μας. Έχει άμεση σχέση με το πρώτο τσάκρα, αφού η υπερβολική ενασχόλησή μας με τον υλικό κόσμο είναι αυτή που μπορεί να το μπλοκάρει. Όσο πιο μπλοκαρισμένο είναι αυτό το κέντρο, τόσο περισσότερο απομακρυνόμαστε από τη χαρά και την ευτυχία. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο όσο πιο πολύ απομακρύνεται ένα άτομο από την ευτυχία, τόσο την ψάχνει στα υλικά αγαθά. Πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν και σε κατάθλιψη.

featured photo: hola.com