Αν ζεις με κατοικίδιο, ξέρεις πολύ καλά πώς είναι το να σου δείχνει την αγάπη του. Ο σκύλος σου μπορεί να σου γλείφει το πρόσωπο ασταμάτητα κάθε πρωί, ενώ η γάτα σου εκεί δίπλα σου τρίβεται και γουργουρίζει. Τι θα έλεγες αν σου δηλώναμε πως τα ζώα έχουν και άλλους τρόπους να σου δείχνουν την αγάπη τους. Που εσένα μπορεί να σου ξεφεύγουν;

Ας πούμε, είχες ξανακούσει τον όρο cat kisses;

Τα cat kisses είναι όταν ο γάτος σου κάθεται απέναντί σου και σου δίνει κάτι σαν αυτό το emoji με τις καρδούλες στα μάτια. Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο Elite Daily, οι γάτες δείχνουν την αγάπη τους και την εμπιστοσύνη τους με το να κοιτάζουν τον κηδεμόνα τους άμεσα στα μάτια. Με χαλαρωμένα, μισόκλειστα μάτια που ανοιγοκλείνουν αργά. Στο μεταξύ, ένας καλός τρόπος να ανταποδώσεις όλη αυτή την έκφραση αγάπης είναι να… κάνεις ακριβώς το ίδιο.

Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες δείχνουν τρυφερότητα με τη σωματική επαφή. Εκτός από το να σε ακολουθούν γύρω γύρω στο σπίτι, υπάρχουν και άλλα πράγματα που κάνουν θέλοντας να σου πουν ότι σε αγαπούν. Για παράδειγμα, τρίβουν το μάγουλό τους στο χέρι σου ή ολόκληρο το πρόσωπό τους.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι άνθρωποι θεωρούμε ότι οι γάτες νιαουρίζουν όταν πεινάνε ή προσπαθούν να μας ξυπνήσουν. Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι ότι οι γάτες “μιλάνε” (νιαουρίζουν, γουργουρίζουν, κτλ.) μόνο κοντά σε ανθρώπους που συμπαθούν. Τέλος, η τάση τους να φέρνουν παιχνίδια ή λιγότερο χαριτωμένα “ευρήματα” (βλ. ποντίκια, έντομα) είναι σημάδι ότι προσπαθούν να σε… ταΐσουν. Ναι, ναι, και αυτό είναι αρκετά συγκινητικό. Μπορείς να συνεχίσει να αηδιάζεις με τη χειρονομία. Αλλά τουλάχιστον εκτίμησε την πρόθεση πίσω από αυτή.

Με τους σκύλους τι γίνεται;

Όσον αφορά τους σκύλους, ο τρόπος τους να δείχνουν τρυφερότητα μπορεί να μην είναι εξίσου διακριτικός. Αλλά σίγουρα θα σε κάνει να λιώσεις. Εκτός από το ότι κουνούν την ουρά τους, η τάση που έχουν να γλείφουν τους κηδεμόνες τους είναι προφανώς μια συνήθεια που προέρχεται από την καταγωγή τους από τους λύκους. Σήμερα, οι σκύλοι γλείφουν για να δείξουν ότι δεν αποτελούν απειλή, αλλά και για να σου εκφράσουν ότι ενδιαφέρον. Επίσης, το να παίζεις παιχνίδια με τον σκύλο σου τον βοηθάει στο να δεθούν μαζί σου και να σου δείξουν αγάπη. Κάτι που δίνει ένα ιδιαίτερο νόημα στα παιχνίδια σου με τον σκύλο σου.

Είτε είσαι κηδεμόνας σκύλου είτε γάτας, το να ξέρεις τη γλώσσα του σώματός του θα σε βοηθήσει να αποκωδικοποιήσεις καθημερινές κινήσεις του κατοικίδιου σου. Καθώς και να του δείξεις πιο αποτελεσματικά και εσύ την αγάπη σου.

Δες ακόμα:

Πώς να συστήσεις το κατοικίδιό σου στον σύντροφό σου


featured image: STOCKSY/VEAVEA