Πήρες τη δουλειά αλλά ακόμη δεν υπάρχει πλάνο για να βρεθείς από κοντά με τους συναδέλφους σου. Πώς όμως θα ξεχωρίσεις στη νέα απομακρυσμένη εργασία σου εάν νιώθεις πως κανείς δεν σε βλέπει;

Η απομακρυσμένη εργασία ή τηλεργασία δεν δίνει τις ίδιες δυνατότητες με τη δια ζώσης. Η νέα εποχή φέρνει το remote working σε πρώτο πλαίσιο. Το να γνωρίσεις κάποιον όταν είσαι μόνο μπροστά από ένα laptop δεν είναι εύκολο. Πώς λοιπόν μπορείς να ξεχωρίσεις στη νέα σου απομακρυσμένη εργασία; Πώς θα κάνεις την παρουσία σου αισθητή ακόμα και πίσω από ένα ακουστικό;

Να συστήνεις τον εαυτό σου

Μην ξεχνάς να λες ποια είσαι. Είναι εύκολο να ξεχαστεί κανείς όταν δεν υπάρχει η διαπροσωπική επαφή. Όταν γνωρίζεις νέα άτομα, να συστήνεις τον εαυτό σου και τη δουλειά σου. Ενημέρωσε για ποιον δουλεύεις και σε ποιο αντικείμενο. Με αυτό τον τρόπο, θα κάνεις πιο αισθητή την επαγγελματική σου παρουσία. Η εργασία σου είναι κομμάτι της προσωπικότητάς σου και οφείλεις να την αναδεικνύεις.

Κανόνισε μικρά meetings για να γνωρίσεις τους συναδέλφους σου

Αφού τελειώσει για παράδειγμα η διαδικτυακή συνάντηση όπου συστήνεσαι και επίσημα , προγραμμάτισε κάτι μετά από αυτή. Δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλο σε διάρκεια, 15-20′ αρκούν. Μπορείς να εμβαθύνεις λίγο περισσότερο σε κάποια κομμάτια της δουλειάς με άτομα που κρίνεις ότι πρέπει. Ή μπορείς να μιλήσεις online και με άτομα που θεωρείς ότι θα ήθελες να μοιραστείς τα ενδιαφέροντα σου. Όπως και να έχει, έτσι, οι συνεργάτες σου σε έχουν στα υπόψη τους.

Κράτα την κάμερα σου ανοιχτή όπου κρίνεις ότι χρειάζεται

Ναι, υπάρχουν συνεργάτες που μιλάς όλη μέρα μαζί τους και δεν ξέρεις πως μοιάζουν. Ακόμη κι αν νιώθεις άβολα, κράτησε την κάμερα σου ανοιχτή στα meetings. Είναι σημαντικό να βλέπουν το πρόσωπο σου και τις εκφράσεις σου. Είναι σημαντικό να ξέρουν με ποιον άνθρωπο μιλάνε και να μη μένεις απλά ένας ενεργός χρήστης στο skype. 

Δώσε άμεσα feedback στον manager σου

Κάνε πράγματα πριν στα ζητήσει. Αν για παράδειγμα, πρέπει να δώσεις κάποια αναφορά για ένα project και το ξέρεις, κάνε το πριν στο πει. Η προθυμία αυτή και η αμεσότητα βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία. Έτσι, οι συνεργάτες σου θα σε έχουν στο μυαλό τους ως υπεύθυνο άτομο, που φροντίζει για τον κοινό στόχο της εταιρίας.

Χρησιμοποίησε οπτικά μέσα

Ακριβώς επειδή η απομακρυσμένη εργασία δεν έχει τη μαγεία της δια ζώσης επαφής, προσπάθησε να την εμπλουτίσεις με οπτικά μέσα. Πίνακες, γραφήματα, βίντεο είναι μερικές ιδέες που μπορείς να προσθέσεις στις παρουσιάσεις σου ή στα online meetings. Επιπλέον, προσθέτεις ενδιαφέρον και ζωντάνια στη δουλειά σου, ακόμη και αν είναι μέσω τηλεργασίας.

Να είσαι ενεργός στο LinkedIn, κυριολεκτικά

Έχεις το προφίλ αλλά δεν το χρησιμοποιείς και τόσο. Πώς όμως θα μπορέσεις να κάνεις πιο ηχηρή την παρουσία σου; Η τηλεργασία θέλει ένα δυνατό διαδικτυακό προφίλ. Προσπάθησε να κάνεις κάποια σχετικά με την εργασία σου posts. Να αναδείξεις τα αποτελέσματα από κάποιο project/ έρευνα. Ή και να αναφέρεις την επιμόρφωση που έλαβες από την εταιρία. Ότι επαγγελματικό asset έχεις, δείξε το.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ένα Instagram post εξηγεί γιατί τίποτα -και εννοεί τίποτα- δεν είναι πραγματικά “επείγον” στη δουλειά