Το να ξεκινάς μία νέα δουλειά είναι ούτως ή άλλως μία ιδιαίτερη κατάσταση. Το άγχος του νέου ξεκινήματος μπερδεύεται με τον ενθουσιασμό και αν βάλεις σε αυτό το μείγμα και τις ιδιαίτερες περιστάσεις λόγω της πανδημίας, τότε μπορεί να σε στρεσάρει παραπάνω.

Με ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους να δουλεύουν πλέον από το σπίτι, πώς εσύ θα συστηθείς στους συναδέλφους σου, πώς εκείνοι θα μάθουν για σένα και πώς θα δεθείς με την ομάδα σου; Ερωτήσεις που σίγουρα έχεις κάνει αν σε λίγες ημέρες ξεκινάς μία νέα δουλειά.

Βάλε μπροστά τον manager σου

Ο μεγαλύτερος σου σύμμαχος είναι ο manager σου. Ειδικά τώρα, εν μέσω πανδημίας που δε μπορείς να γνωρίσεις από κοντά τους συναδέλφους σου. Μίλησε με τον manager σου ώστε να σε συστήσει ηλεκτρονικά μέσω mail ή ακόμη και μέσω μίας σύνδεσης στο Skype ή το Zoom.

Ζήτησέ του να σε συμπεριλαμβάνει στα mail σχετικά με την εξέλιξη των project που ήδη ΄τρέχουν΄ ώστε να είσαι ενημερωμένη για όλα όσα συμβαίνουν. Επίσης, αν έχεις πιο ηγετική θέση, τότε ζήτησε να κάνεις e-συναντήσεις με κάθε ένα από τα μέλη της ομάδας ώστε να σε ενημερώσουν, να γνωριστείτε και να τους αναθέσεις ρόλους.

Κάθε τόσο, κάνε ένα check-in σχετικά με την πορεία των projects. Ο manager σου θα είναι μαζί σου τις πρώτες ημέρες, όμως αργότερα πρέπει να αναπτύξεις τη δική σου σχέση με τον κάθε ένα συνάδελφο και σίγουρα, όταν δουλεύεις από το σπίτι χάνοντας την προσωπική επαφή, αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο.

Η επικοινωνία με την ομάδα σου

Ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που θα αντιμετωπίσεις δουλεύονται από το σπίτι είναι πως θα χάσεις την άμεση επικοινωνία με τους συναδέλφους, τον προϊστάμενο, ή τον διευθυντή. Ειδικά, εφόσον ξεκινάς τώρα τη νέα σου δουλειά, θα χρειαστείς σίγουρα έναν μικρό χρόνο προσαρμογής ώστε να ενταχθείς πλήρως στην ομάδα και να μάθεις τον ρυθμό της.

Ανακάλυψε τον τρόπο που επιλέγουν να επικοινωνούν οι υπόλοιποι μεταξύ τους και υιοθέτησέ τον. Άλλοι προτιμούν την αμεσότητα του τηλεφώνου, άλλοι τα mail, ενώ κάποιοι άλλοι τα online meetings σε γνωστές πλατφόρμες.

Επίσης, καλό είναι να παρακολουθήσεις και τις ώρες που επιλέγουν να επικοινωνήσουν ώστε να ξέρεις πότε είναι διαθέσιμοι, καθώς υπάρχουν αρκετοί που έχοντας οικογένεια δυσκολεύονται να είναι αφοσιωμένοι στον υπολογιστή από τις 9 έως τις 5 συνεχόμενα.

Ο χρόνος εκτός δουλειάς

Εκμεταλλεύσου τον χρόνο εκτός δουλειάς για να βγεις για έναν καφέ ή να κάνεις μία συζήτηση με κάποιον συνάδελφό σου. Καλό είναι να δεθείς με τους ανθρώπους που δουλεύεις και εκτός δουλειάς ώστε να δημιουργηθούν δεσμοί μεταξύ σας, όπως θα ήταν και σε ένα γραφείο.

Στις μεγάλες εταιρείες οι συνάδελφοι περνάνε χρόνο μαζί κατά το διάλειμμά τους ή τον πρωινό καφέ. Τώρα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει και δουλεύετε από το σπίτι, φρόντισε να διατηρήσεις αυτές τις χαλαρές συζητήσεις και αν θες, μπορείς να προτείνεις να βγείτε και για ποτό μία Παρασκευή βράδυ.

featured Photo: Unsplash / Mikayla Mallek