Αν αναλογιστείς τις φορές που έχεις απαντήσει σε ένα μήνυμα από ευγένεια και μόνο, χωρίς κανένα προσωπικό ενδιαφέρον, δε θα νιώσεις μια μικρή θλίψη; Το πιο πιθανό είναι ότι θα ανατρέξεις σε όλα εκείνα τα σκονισμένα βιβλία στο τέταρτο ράφι της βιβλιοθήκης σου, περιμένοντας από κάποιον Ινδό φιλόσοφο να σου μεταφέρει με χειρουργική ακρίβεια στο συνειδητό και υποσυνείδητο κομμάτι του εγκεφάλου σου πως δεν είσαι υποχρεωμένη να μιλάς με ανθρώπους που είναι τοξικοί, βαρετοί ή όχι και τόσο σημαντικοί για να τους βάλεις στον στενό κύκλο σου. Τα καλά νέα είναι πως μπορείς να αφήσεις τους Ινδούς να μαζέψουν λίγη ακόμα σκόνη και να αντιληφθείς πως ο κορωνοϊός και η απομόνωση στην οποία σε υπέβαλε, σου έδωσαν την ευκαιρία να κάνεις το πιο τίμιο ghosting στη ζωή σου. Να αφήσεις στο διαβάστηκε ή στο «τα λέμε αργότερα» που σήμαινε ποτέ, όλα τα άτομα που περισσότερο είναι βαρίδια στην κοινωνική σου ζωή.

Νιώθω την ανάγκη να αναφέρω πως όσο γράφω αυτό το κείμενο έχω εφτά αδιάβαστα μηνύματα στο Instagram, κάποια από την αρχή κιόλας της καραντίνας. Ενδέχεται η συμπεριφορά μου να μεταφράζεται σε αγένεια, αλλά μάλλον εκμεταλλεύομαι το γεγονός ότι είμαι γενικώς αφηρημένη, οπότε ίσως τα άτομα που έχω αγνοήσει τόσο τρανταχτά θα πιστέψουν πως απλά ξεχάστηκα.

Κανείς δεν αρνείται πως η πιθανότητα να ξεχαστείς είναι υπαρκτή. Αλλά ας μη γελιόμαστε. Δεν ξεχνάς ποτέ τον άντρα που σε ενδιαφέρει ή το meme μιας φίλης που θεωρείς όντως φίλη

Ξεχνάς -ή καλύτερα «ξεχνάς»- άτομα που ξέρεις καλά πως η επαφή μαζί τους θα σου χαλάσει τη διάθεση. Ξεχνάς τα άτομα που θα σε «στεγνώσουν» ενεργειακά. Τα άτομα που είναι τοξικά και η επαφή μαζί τους σε οδηγεί σε -αχρείαστα- υπαρξιακά τέλματα και αυτοαμφισβήτηση. Επίσης, ξεχνάς και τα άτομα που βαριέσαι.

via GIPHY

Η πανδημία και όλα της τα παρελκόμενα ήταν και είναι μια πολύ καλή δικαιολογία να γίνεις ο ghoster που ποτέ δεν πίστευες ότι θα γίνεις

Να βγάλεις για όσο μπορείς από τις καθημερινές επαφές άτομα για τα οποία είχες δεύτερες σκέψεις ούτως ή άλλως. Αντικειμενικά, δεν είναι απαραίτητο να κρατήσεις επαφή με τον τοξικό σου συνάδελφο ή με έναν πρώην που βαθιά μέσα σου ξέρεις ότι σου στέλνει από καθαρή βαρεμάρα. Είναι ΟΚ να μη συμμετέχεις σε αχρείαστες βίντεο κλήσεις που γίνονται από ανάγκη άλλων να γεμίσουν ένα κενό. Το κενό θα είναι ακόμα εκεί και μετά την κλήση και δε θα φταις εσύ για αυτό. Είναι απόλυτα λογικό να θεωρείς το να ξαναδείς Φιλαράκια πιο ενδιαφέρον από το να κάνεις catch-up με κάποιον που έχετε χαθεί πολύ καιρό πριν την πανδημία και δε σου λείπει καν.

via GIPHY

Πόση απαξίωση για την ανθρώπινη επαφή, θα σκέφτεσαι. Η αλήθεια μου είναι πως μόλις τελειώσει όλο αυτό, αυτές οι τοξικές επαφές θα επιστρέψουν. Θα σηκώσεις τα αχρείαστα τηλέφωνα, γιατί θα έχεις κάνει πολλά άλλα αχρείαστα μέσα στη μέρα. Θα πεις ναι στον καφέ για το catch up γιατί κανείς δε μπορεί να αντισταθεί σε μια καλή αφορμή για έναν capuccino στο κέντρο. Θα πεις «ναι» σε πολλές απόψεις και θεωρίες που θεωρείς λάθος. Τώρα όμως που μπορείς να εκμεταλλευτείς την παράδοξα ‘πολυτελή’ πλευρά της πανδημίας, μπορείς απλά να ξυπνήσεις την οπορτουνίστρια μέσα σου και να την αδράξεις. Κανείς δεν είναι τόσο τυχερός για να «ξεφορτωθεί» ένα τοξικό άτομο από τη ζωή του μόνο με τον κόπο που απαιτεί ένα απλό διαβάστηκε.

featured image: Stylist