Μετά από σχεδόν δύο χρόνια εγκλεισμού και περιορισμού λόγω πανδημίας, αυτές τις γιορτές, κάθε είδους κοινωνική εκδήλωσης φαντάζει θείο δώρο. Βέβαια, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομά τους, καλές οι κοινωνικές συναναστροφές, τι γίνεται όμως όταν θέλεις να μείνεις μέσα ενώ έχεις ήδη κανονίσει;

Επειδή σίγουρα θα σου συμβεί αυτό, το να μάθεις πώς να ακυρώνεις την τελευταία στιγμή τα σχέδια που είχες κάνει με φίλους -χωρίς να προσβάλλεις κάποιον- είναι μια δεξιότητα αναγκαία.

Η ειδικός σε θέματα φιλίας Danielle Jackson επισημαίνει πως για να ακυρώσεις κάποια έξοδο είναι απαραίτητο η δικαιολογία σου να είναι ξεκάθαρη.

Ο καθένας έχει το δικό του… βαρόμετρο για το τι είναι έγκυρο και τι όχι -όσον αφορά τις δικαιολογίες- και όπως συμβαίνει με οτιδήποτε άλλο στη ζωή, δεν μπορείς να ευχαριστήσεις τους πάντες. Όπως τονίζει η Lisa Mirza Grotts, ειδικός σε θέματα εθιμοτυπίας είναι πιθανό οι άνθρωποι να μην παρεξηγηθούν αν επικαλεστείς μια ξαφνική εργασιακή υποχρέωση ή αν επικαλεστείς λόγους ασθενείας.

Κι αν τα ψέματα δεν είναι το φόρτε σου;

Πολλές φορές είναι προτιμότερο να πεις την αλήθεια. Αν η δικαιολογία σου δεν ευσταθεί κινδυνεύεις να σε καταλάβουν, άλλωστε είναι πάντα προτιμότερο να είσαι ειλικρινής με τους συνομιλητές σου.

Τηλεφωνικές ακυρώσεις ή γραπτά μηνύματα;

Αν σκοπεύεις να ακυρώσεις τα σχέδιά σου φρόντισε να τηλεφωνήσεις εγκαίρως και μην επαναπαυτείς σε ένα γραπτό μήνυμα. Ένα τηλεφώνημα δίνει την ευκαιρία στους φίλους σου να ακούσουν τον τόνο σου και να αντιληφθούν την ειλικρίνεια και τη λύπη, κάτι που μπορεί να κάνει πιο εύκολη την αποδοχή μιας ακύρωσης, λένε οι ειδικοί.

Μια συγνώμη πάντα βοηθάει.

Επίσης, η συγνώμη δείχνει ότι σέβεσαι τον χρόνο και την ενέργεια του άλλου ατόμου. Για να διασφαλιστεί ότι θα θεωρηθεί ειλικρινής η συγνώμη σου, αναγνώρισε την αρχική σου δέσμευση και το πώς έφτασες στο σημείο να ακυρώσεις την έξοδό σου.

Τι θα έλεγες να βρεθούμε κάποια άλλη στιγμή;

Η εύρεση μιας εναλλακτικής ώρας για επαναπρογραμματισμό είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις τις παρεξηγήσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα περάσεις το μήνυμα πως θέλεις να επενδύσεις στη σχέση με τους φίλους σου.

Η παγίδα των social media

Σε περίπτωση που ακυρώσεις μια έξοδο για να βρεθείς με άλλους φίλους σου φρόντισε να μην εκτεθείς… ανεπανόρθωτα. Αν επικαλεστείς κάποια αδιαθεσία θα είναι μεγάλο φάουλ από μέρους σου να δείξεις στα social media πως είσαι κάπου αλλού και περνάς υπέροχα με μια άλλη παρέα.

Τέλος, σημαντικό είναι να μην ακυρώσεις και την επόμενη φορά. Όσο κι αν θέλεις να μείνεις σπίτι, είναι καλό να αναγνωρίσεις την αναβλητικότητά σου και να φροντίσεις να επανορθώσεις.

Παρά τα tips των ειδικών για το πώς να μην σε παρεξηγήσουν οι φίλοι σου, αν πρόκειται για μια επανειλημμένη συμπεριφορά θα πρέπει να είσαι έτοιμος/έτοιμη να δεχτείς τις συνέπειες.