Η τελειομανία δεν είναι bonus. Είναι μόνιμος ανταγωνισμός με τον εαυτό μας. Πολλοί μπερδεύουν την παραγωγικότητα, την επιτυχία, την ευτυχία με τον τελειομανή άνθρωπο. Τον άνθρωπο που καταφέρνει τα πάντα, δεν κάνει λάθη και πάντα βρίσκει λύσεις. Ενώ η τελειομανία μπορεί σε κάποια tasks να αποβεί καλή μακροπρόθεσμα, σε εξαντλεί.

Δεν μπορείς να νιώθεις ευτυχισμένος όταν μονίμως προκαλείς τον εαυτό σου να δώσει το 100% σε όλους και όλα. Στο τέλος, μένεις συναισθηματικά εξαντλημένος, χωρίς ξεκάθαρο τοπίο.

Η πίεση που ασκείς στον εαυτό σου μπορεί να φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε έναν τελειομανή, δεν αρκεί το να κάνει απλά κάτι. Πρέπει να το κάνει τέλεια. Αυτό ωστόσο δημιουργεί αναβλητικότητα. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις κάτι αν αυτό δεν έχει την άριστη απόδοση σου. Ως αποτέλεσμα, τα πράγματα περιμένουν να γίνουν και στο τέλος μπορεί και να μη γίνουν καν. Πέραν αυτού όμως, μία τελειομανή στάση δεν επιτρέπει λάθη. Ως άνθρωπος, έχεις δικαίωμα να  μην κάνεις κάτι σωστά. Μπορείς να κάνεις κάτι ΟΚ και όχι τέλεια. Δεν έγινε κάτι, η ζωή προχωρά και μετά από αυτό. Με το να διατηρείς αυτή την τελειομανή πανοπλία, αδικείς τον εαυτό σου και καταφεύγεις στο self-blaming.

Με αυτό τον τρόπο, μπαίνεις εμπόδιο στην ίδια σου την ευτυχία και ανάπτυξη.

Δεν καλλιεργείς τον εαυτό σου αλλά αντίθετα, τον “τιμωρείς” για κάτι που δεν έκανε τέλεια. Δίνεις έμφαση στα λάθη παρά στα θετικά. Κι αυτό είναι χάσιμο χρόνου. Αντί λοιπόν να διατηρείς αυτή την τελειομανή στάση στη δουλειά και στη ζωή σου γενικότερα, γιατί να μην προσπαθήσεις να την αλλάξεις; Ακόμη κι αν πάρει χρόνο, τα αποτελέσματα θα είναι εντυπωσιακά για την απόδοση αλλά και την ψυχική σου υγεία. Μέχρι τότε, δοκίμασε αυτά τα hacks που θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό:

Δώσε έμφαση στην πρόοδο, όχι την τελειότητα

Δώσε βάση όχι σε έναν τελειομανή εαυτό αλλά σε έναν αυτό που προσπαθεί να γίνει καλύτερος. Να βελτιωθεί και να εξελιχθεί. Προσπάθησε να βρεις τι θα σε κάνει καλύτερο σε αυτό που θες και μέσα από αυτό θα φτάνεις σε ένα υποθετικά τέλειο στάδιο. Μην ξεκινάς όμως με την τελειότητα, αυτό είναι απίθανο. Πρέπει πρώτα να εξασκηθείς σε κάτι, να τριφτείς με αυτό κι έπειτα να το κατακτήσεις.

Βάλε κάποια προσωπικά όρια

Βάλε ένα χρονόμετρο για το χρόνο που θα αφιερώνεις σε κάποιο project σου. Δεν είναι ανάγκη να χάσεις τον ύπνο και την υγεία σου για μία προθεσμία. Βάλε συγκεκριμένο χρόνο και ημέρες που θα χρειαστούν για να ολοκληρώσεις κάτι. Μην πιέζεις τόσο τον εαυτό σου. Επιπλέον, τα συχνά διαλείμματα θα βοηθήσουν αρκετά τη συγκέντρωση σου.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν μπορείς να γίνεις σούπερ ήρωας

Ναι, σε έναν τελειομανή φίλο ή στον εαυτό σου πρέπει να υπενθυμίσεις ότι δεν είναι σούπερ, αλάνθαστη οντότητα. Μπορεί να μπερδευτεί, κάνει λάθη. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Μην ξεχνάς να στηρίζεις τόσο κάποιον οικείο σου που το έχει ανάγκη όσο και εσένα τον ίδιο.

Αντί για to-do list, γράψε μία ta-da list

Αντί να γράψεις για όλα έχεις να κάνεις, σε περιορίζουν, σε πιέζουν, γράψε για όσα έχεις καταφέρει.Ta-daaaa list.  Διάλεξε μία άλλη πορεία για να εμψυχώσεις τον εαυτό σου αντί να τον στριμώχνεις με όσα έχει να ολοκληρώσει. Θα δεις πόσο πιο ανακουφισμένη/ος θα νιώσεις.