Η πανδημία καθυστέρησε την κυκλοφορία πολλών ταινιών, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσουν όλες μαζί στις αίθουσες. Αυτό είχε ως συνέπεια, ένα γεμάτο κινηματογραφικό πρόγραμμα, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Κι ενώ τώρα, μόλις μερικές μέρες πριν το τέλος της χρονιάς, θα έλεγες ότι έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για το ποια είναι η ταινία με τα περισσότερα έσοδα, όπως φαίνεται τα φαινόμενα απατούν.

Το μεγαλύτερο box office της χρονιάς δεν είναι ούτε ο Spiderman ούτε ο James Bond

Για να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είχαν πιστέψει ότι το μεγάλο debate θα παιχτεί ανάμεσα στις δύο αυτές επιτυχίες. Πρόκειται άλλωστε για δύο ταινίες με εξαιρετικά μεγάλα budget, που σημείωσαν επιτυχία σχεδόν σε κάθε χώρα του πλανήτη. Μέχρι σήμερα, η νέα ταινία του James Bond, No Time to Die, φαίνεται να έχει συγκεντρώσει έσοδα που αγγίζουν σχεδόν τα 774 εκατομμύρια. Παράλληλα, η νέα του Spiderman, που ακόμη προβάλλεται στους κινηματογράφους, έχει αγγίξει τα 813 εκατομμύρια.

Ωστόσο, εκεί έξω υπάρχει μία ταινία που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο και τα έσοδά της άγγιξαν τα 905 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτή είναι η ταινία The Battle At Lake Changjin, ένα ιστορικό, πολεμικό δράμα, που αποτελεί την πιο ακριβή παραγωγή της Κίνας μέχρι σήμερα. Η ταινία χρειάστηκε περίπου 200 εκατομμύρια για να ολοκληρωθεί και σήμερα έχει καταφέρει να σημειώσει τρία ξεχωριστά ρεκόρ: Το The Battle At Lake Changjin είναι η ταινία που απέφερε τα περισσότερα κέρδη παγκοσμίως για το 2021, είναι η ταινία με τα περισσότερα κέρδη στην ιστορία του κινεζικού κινηματογράφου κι είναι επίσης η μη-αγγλόφωνη ταινία με τα περισσότερα κέρδη.

Το The Battle At Lake Changjin διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας

Οι τρεις σκηνοθέτες που δημιούργησαν την ταινία, φαίνεται πως άφησαν για λίγο στην άκρη τα ιστορικά γεγονότα, για χάρη της προπαγάνδας. Ή τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ιστορικοί της Δύσης. Η ταινία αφορά μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο του πολέμου, στην οποία ενεπλάκησαν πολύ συγκεκριμένα άτομα. Ωστόσο, η παραγωγή της έγινε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις παγκοσμίως. Η Μαλαισία έσπευσε, μάλιστα, να απαγορεύσει και να λογοκρίνει την ταινία εξαιτίας της προπαγανδιστικής της διάθεσης υπέρ του κομμουνισμού. Από την άλλη, η ταινία δεν έλαβε ιδιαίτερη διανομή στα παγκόσμια σινεμά, με αποτέλεσμα να παιχτεί σε πολύ περιορισμένα σινεμά της Αμερικής, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.

Όλα αυτά πως δεν πτοούν τους δημιουργούς της ταινίας, οι οποίοι ήδη ετοιμάζουν το sequel της. Μπορεί τελικά η πιο επιτυχημένη ταινία του 2021 να μη φτάσει ποτέ στις αίθουσες της χώρας μας, ένα sequel όμως ίσως πιέσει τις καταστάσεις για περισσότερη αναγνωρισιμότητα.