Στο πνεύμα της έναρξης του νέου έτους με νέες ιδέες, νέα ενέργεια και αφήνοντας πίσω ό,τι δεν μας ταιριάζει πια, εντάσσεται και η απολέπιση. Γιατί όσον αφορά τον τομέα της περιποίησης, η απολέπιση ενσαρκώνει την ιδέα “out with the old and in with the new“.

Έτσι, ξεκινάμε τη νέα χρονιά ανανεωμένες, αφήνοντας πίσω (κυριολεκτικά) όλα τα νεκρά κύτταρα σε πρόσωπο και σώμα!

Καθώς όμως η απολέπιση είναι συχνά ένα θέμα που μας φοβίζει και μας γεμίζει απορίες και ερωτηματικά, συμβουλευτήκαμε τη δερματολόγο-αφροδισιολόγο Δρ. Βάλια Μουσάτου για να μάθουμε όλα τα μυστικά για σωστή απολέπιση.

Πώς ο τύπος δέρματος επηρεάζει την ανάγκη μας για απολέπιση, την κατάλληλη συχνότητά της και τα κατάλληλα προϊόντα;

Ο ρυθμός ανανέωσης των επιδερμιδικών κυττάρων μειώνεται με την ηλικία. Παράλληλα, η συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην επιφάνεια της επιδερμίδας την κάνει να δείχνει θαμπή, αφυδατωμένη, άτονη, αποτρέποντας τη διείσδυση των προϊόντων φροντίδας και ενυδάτωσης. Είναι γεγονός ότι τα πιο λιπαρά και τα μεικτά δέρματα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη συστηματική απολέπιση, ειδικά την ήπια κι ελεγχόμενη με κατάλληλα προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τα δέρματα με ακμή, όπου η απολέπιση αποτρέπει το φράξιμο των πόρων. Απ’ την άλλη, στα πιο ώριμα δέρματα η απολέπιση λειτουργεί αντιγηραντικά επιταχύνοντας την κυτταρική ανανέωση. Έτσι, δίνει μια πιο φρέσκια και φωτεινή όψη στην επιδερμίδα ενώ εξισορροπεί τις δυσχρωμίες.

Φυσικά, και οι θεραπείες στο ιατρείο προσφέρουν άμεσα λεία και απαλή επιδερμίδα. Κάποιες από τις δημοφιλέστερες είναι η μικροδερμοαπόξεση, τα peelings και η οξυγονοθεραπεία. Ωστόσο, η συντήρηση του αποτελέσματος προϋποθέτει και τη σωστή φροντίδα στο σπίτι.

Πώς προτείνετε να συνεχίσουμε την περιποίηση μετά την απολέπιση; Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα για να χρησιμοποιήσουμε;

Μετά την απολέπιση, το δέρμα χρειάζεται ενυδάτωση και προστασία. Προϊόντα με συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, πανθενόλη, πεπτίδια, αλόη και κεραμίδια ενυδατώνουν και θρέφουν το δέρμα. Επιπροσθέτως, είναι πολύ σημαντική και η καθημερινή αντιηλιακή προστασία του απολεπισμένου δέρματος για να αποτραπεί η εμφάνιση πανάδων και δυσχρωμιών.

Χρειάζεται να προσεγγίσουμε διαφορετικά την απολέπιση σώματος και προσώπου; Τι συχνότητα προτείνετε για την κάθε μια;

Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι διαφορετικές περιοχές του σώματος, έχουν διαφορετικό πάχος, συνεπώς έχουν διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με την απολέπιση. Ξεκινώντας με περιοχές όπως ο λαιμός και το ντεκολτέ παρατηρούμε πως έχουν πιο λεπτό δέρμα. Σε αυτές τις περιοχές εφαρμόζουμε τα προϊόντα απολέπισης του προσώπου, δηλαδή καλλυντικά με απολεπιστικές χημικές ουσίες ή με μορφή κόκκων-scrubs. Εάν επιλέξουμε scrub, η απολέπιση σε εβδομαδιαία βάση συνήθως αρκεί. Προχωρώντας στο υπόλοιπο σώμα, εφαρμόζουμε γαλακτώματα σώματος με ειδικές συνθέσεις. Μπορούμε να επιλέξουμε προϊόντα τύπου scrub τα οποία μπορούμε, συχνά, να χρησιμοποιούμε από 3 φορές την εβδομάδα μέχρι και κάθε μέρα.

Πώς μπορούμε να επιλέξουμε τα καλύτερα προϊόντα απολέπισης για το πρόσωπο και το σώμα;

Επιλέγουμε τα προϊόντα απολέπισης με βάση τον τύπο δέρματός μας και την ανεκτικότητά του στα καλλυντικά. Έτσι, επιλέγουμε προϊόντα με απολεπιστικές ουσίες όπως α-υδροξυοξέα ή AHAs, τα λεγόμενα οξέα φρούτων. Από τα οξέα φρούτων το γαλακτικό, το γλυκολικό και το μανδελικό είναι τα πιο διαδεδομένα. Αντίστοιχα, υπάρχουν προϊόντα με Β- υδροξυοξέα, όπως το σαλυκιλικό οξύ, αλλά και τα πιο ήπια πολύ-υδροξυοξεα, γνωστά ως PHAs. Πιο συγκεκριμένα, το σαλυκιλικό οξύ είναι κατάλληλο για τα δέρματα με τάση ακμής. Ακόμα, τα παράγωγα της βιταμίνης Α (ρετινόλη) έχουν απολεπιστική δράση όταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Ξεκινάμε με χαμηλές συγκεντρώσεις και με τη συνεχή χρήση, το δέρμα εξοικειώνεται και ανέχεται υψηλότερες συγκεντρώσεις. Όσον αφορά το σώμα, μπορούμε να επιλέξουμε εκτός από τα παραπάνω συστατικά και κρέμες με ουρία σε συγκέντρωση 10-15%. Όταν η απολέπιση γίνεται με scrubs, οι κόκκοι χρειάζεται να είναι μικροί και ομοιογενείς για το πρόσωπο, και μεγαλύτεροι για το σώμα.

Τι άλλες συμβουλές έχετε να μας δώσετε;

Τα πιο ευαίσθητα, τα ξηρά και δυσανεκτικά δέρματα μπορεί να μην ανέχονται τα απολεπιστικά προϊόντα. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορούμε να προτείνουμε προϊόντα με PHAs που παρέχουν πολύ ήπια απολέπιση. Σε κάθε περίπτωση, είτε μηχανικής είτε χημικής απολέπισης, καλό είναι να γίνεται σε εποχή και ώρα χωρίς έντονη ηλιοφάνεια. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγεται η απολέπιση σε ερεθισμένο ή αφυδατωμένο δέρμα. Ακόμα, η μηχανική απολέπιση χρειάζεται να γίνεται με ήπιες και απαλές κινήσεις.

Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η απολέπιση είναι σημαντική και για το αντρικό δέρμα. Ενώ για όσους δεν συμπαθούν τις κρέμες, υπάρχουν καθαριστικά με απολεπιστικά συστατικά για καθημερινή χρήση.