Το ghosting είναι μία τάση των millenial. Και ναι, μπορεί να το συναντήσεις και στις φιλίες πέρα από τις συντροφικές σχέσεις.

Αυτή η τάση των millenials συνδέεται με τη γενική αποφυγή της αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Ακριβώς επειδή η εποχή έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Τα social media και η ταχύτητα της καθημερινότητας, κάνει τα πράγματα αναλώσιμα και καλύτερα πίσω από μία οθόνη.

Πώς λοιπόν περιμένεις να αντιμετωπίσεις  κάτι με ειλικρίνεια στο 100% του, από τη στιγμή που όλη η εποχή φωνάζει “thank you, next”;

Το ghosting σύμφωνα με μία ειδικό, μπορεί να συμβεί και λόγω έλλειψης χρόνου αλλά κυρίως, διάθεσης για επικοινωνία. Άλλωστε, η επικοινωνία είναι το εντελώς αντίθετο από το ghosting. Απαιτεί να μην εξαφανιστείς και να έρθεις αντιμέτωπος ακόμη και με το ενδεχόμενο να φταις κι εσύ σε κάτι. Υπάρχουν φιλίες που εν μέσω πανδημίας ενδεχομένως να ξεθώριασαν. Κι ίσως να έγινε απότομα ή σταδιακά, ενώ έπρεπε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Το “δεν μπορώ να σε συναντήσω” ίσως έγινε σανίδα σωτηρίας για κάποιον που  στόχευε στο ghosting κάποιου φίλου του.

Παρόλα αυτά, ίσως να μην είσαι ευχαριστημένος με αυτή την κατάληξη. Αν σκοπεύεις να προσεγγίσεις κάποιον φίλο που εξαφανίστηκε, οφείλεις να προετοιμαστείς για κάθε πιθανή απάντηση.

Αν το ghosting συνέβη απότομα

Αν εξαφανίστηκε απότομα ενώ υπήρχε συχνή επαφή μεταξύ σας, προσπάθησε να ερευνήσεις πρώτα. Μην ξεκινήσεις τη συζήτηση ζητώντας εξηγήσεις. Μπορεί κάτι να συνέβη στη ζωή του  που να απαιτούσε λίγο χρόνο με τον εαυτό του και μόνο. Μπορείς ωστόσο, αν τον προσεγγίσεις λέγοντας “Έχουμε καιρό να τα πούμε, ήθελα να μάθω αν είναι όλα εντάξει”. Ενδιαφέρεσαι για το πως είναι τελευταία και ερευνάς αν τα πράγματα μεταξύ σας είναι εξίσου ΟΚ.

Αν είχε προηγηθεί τσακωμός

Αν η τελευταία φορά που μιλήσατε πριν εξαφανιστεί, ήταν μέσω ενός τσακωμού, πάρε το από εκεί που το άφησες. Δεν εννοούμε να ξεκινήσεις με τσακωμό αλλά να προσεγγίσεις το συμβάν αυτό. “Αισθάνομαι πως τα πράγματα μεταξύ μας δεν είναι καλά από την τελευταία φορά που μιλήσαμε, θες να το συζητήσουμε;” “Υπάρχει κάτι που θέλεις να πούμε σε σχέση με την τελευταία μας κουβέντα/ με το τάδε θέμα;” Μπορεί αν νιώσεις άβολα αλλά κοιτάς κατάματα το θέμα και δίνεις το χώρο για την έναρξη ενός διαλόγου. Και κάθε διάλογος είναι παραγωγικότερος από το ghosting.

Αν το ghosting ήρθε ομαλά και σταδιακά

Αν έβλεπες μια φιλία να ξεθωριάζει, με το φίλο/η σου να σε απομακρύνει αργά και σταθερά, δοκίμασε το εξής: “Έχουμε απομακρυνθεί τελευταία, είναι όλα εντάξει;” “Μπορούμε να μιλήσουμε από κοντά;” “Μου λείπεις”. Ακόμη και μία δήλωση σαν την τελευταία, μπορεί να ανασύρει συναισθήματα που είχατε αφήσει και οι δύο στην άκρη. Αν νοιάζεσαι πραγματικά για μια φιλία, ετοιμάσου να προσπαθήσεις. Ή και να αναλάβεις ίσως την ευθύνη για κάτι που ενόχλησε το φίλο σου και τον οδήγησε στο ghosting. Ωστόσο, αν η προσπάθεια αυτή είναι μονόπλευρη και δεν βλέπεις ανταπόκριση, δεν έχεις παρά να το αποδεχτείς και να συμφιλιωθείς με αυτό. Θυμήσου, πως το ghosting είναι μία συμπεριφορά του (πρώην) φίλου σου και δεν έχει να κάνει με την αξία του δικού σου χαρακτήρα.