Οι σκύλοι βιώνουν άγχος ακριβώς όπως και εμείς. Είναι κάτι φυσικό, η ζωή προκαλεί stress! Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι δε μπορούν να εκφράσουν το άγχος τους με λέξεις, ούτε εμείς μπορούμε να τους εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει ή τουλάχιστον να τους προτείνουμε να κάνουν διαλογισμό.

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν τον σκύλο σου με το άγχος, αλλά οι φυσικές προτάσεις είναι αρκετές. Ορίστε από πού μπορείς να ξεκινήσεις.

Λιχουδιές και συμπληρώματα

Δες ένα ηρεμιστικό συμπλήρωμα σαν μια πολύ νόστιμη για τον σκύλο σου λιχουδιά. Στην αγορά υπάρχουν πολλές, ολιστικές και εντελώς ασφαλείς -ίσως και υποστηρικτικές- για την υγεία του. Μπορείς να του τις δίνεις μετά από κάποιο γεγονός που του προκαλεί άγχος, για παράδειγμα μετά από έναν κεραυνό ή μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο ή στο πλοίο.

Μουσική

Χρειάζεσαι μια καλή δικαιολογία για να ακούσεις λίγη μουσική με τον Great Dane σου; Ορίστε: Μια έρευνα του 2017 απέδειξε πως η μουσική βοήθησε τους σκύλους που ήταν μέσα σε κλουβιά να ηρεμήσουν για λίγο. Ενώ η μουσική δεν τους σταμάτησε ιδιαίτερα από το να γαβγίζουν, πέρασαν αρκετό χρόνο ξαπλωμένοι και όχι τρέχοντας γύρω γύρω. Ναι, η μουσική μπορεί να βοηθήσει τον σκύλο σου που φοβάται να ταξιδέψει, να μειώσει το άγχος του.

Ρούχα

Με ένα γρήγορο κλικ στο Amazon, θα βρεις ένα μικρό παλτό για τον τετράποδο φίλο σου, το οποίο με μια μικρή πίεση στο στήθος του, το βοηθάει να ηρεμήσει. Στην πραγματικότητα, του προκαλεί ασφάλεια. Το παλτό μπορεί να πλυθεί εύκολα στο πλυντήριο και είναι εντελώς free από φαρμακευτικές ουσίες.

Αρωματοθεραπεία

Η μυρωδιά παίζει μεγάλο ρόλο στο περιβάλλον ενός σκύλου, γιατί η όσφρηση τους είναι πολύ δυνατή. Τα sprays που έχουν τη μυρωδιά των φερομονονών των σκύλων, όπως το ThuderEase’s Calming Spray, θυμίζουν στους σκύλους τις μαμάδες τους και την περίοδο που θήλαζαν. Αυτό μπορεί να τους ηρεμήσει πάρα πολύ. Επιπλέον, πρόκειται για ένα “καθαρό”, χωρίς χημικά, προϊόν.

Μασάζ και βούρτσισμα

Έχεις κάνει ποτέ μασάζ; Θυμάσαι πόσο χαλαρωτικό είναι, σωστά; Χάρισε ένα στον σκύλο σου για τα ίδια ακριβώς εφέ. Συχνά, τα σκυλιά αναπτύσσουν άγχος αφού συμβεί κάτι τρομακτικό (κεραυνός, πυροτεχνήματα), όταν ο human τους είναι μακριά. Το να περάσεις ποιοτικό χρόνο με τον σκύλο σου χτενίζοντάς τον και κάνοντας του μασάζ, θα διώξεις το άγχος του και θα δεθείτε περισσότερο.

Featured image: petmd.com