Ο φόβος των συγκρούσεων είναι ενίοτε χειρότερος από την ίδια τη σύγκρουση. Οι σκέψεις που σε πλημμυρίζουν για το πώς αυτή θα εξελιχθεί μπορεί να σε πνίξει.

“Κι αν δεν πω τη σωστή λέξη;” “Αν πληγωθεί κάποιος με αυτό που θα πω;”, “Και αν καταστραφεί ο κόσμος επειδή απλά την άποψη μου;” Το να εκφράσεις την άποψη σου δεν είναι τρομοκρατική πράξη. Ο φόβος όμως του να το κάνεις και το άγχος πριν αυτή πλησιάσει, σε κάνει να πιστεύεις πώς όλα είναι εναντίον σου.

Ωστόσο, οι συγκρούσεις είναι απαραίτητο συστατικό σε όλους τους τομείς της ζωής, προκειμένου αυτοί να προχωρούν. Το να αρνείσαι να αντιμετωπίσεις την αλήθεια ακόμα και σε πιο έντονους ρυθμούς, δείχνει δειλία και αποφυγή της πραγματικότητας. Αν θέλεις να ξεπεράσεις το φόβο των συγκρούσεων ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

1. Περίμενε τα καλύτερα

Αυτό συνεπάγεται οι αρνητικές σκέψεις σου να μείνουν μακριά. Δεν μπορείς να πηγαίνεις με την ψυχολογία του ηττημένου πριν ξεκινήσει κάποιος διάλογος. ίσα ίσα, δεν θα έπρεπε να το βλέπεις σαν κερδισμένος και ηττημένος. Ξεκαθάρισε στο μυαλό σου πως η συζήτηση είναι ένα μέρος όπου ακούγονται απόψεις. Δεν βγαίνουν μαχαίρια. Και με αυτό το σκεπτικό, ξεκίνα με αυτοπεποίθηση και θετικές προσδοκίες.

2. Εκτίμησε τη φωνή σου

Με άλλα λόγια, μην αφήνεις τα συναισθήματα των άλλων να σε σταματήσουν. Ίσως όταν ακουστεί μία διαφορετική άποψη, κάποιοι να εκνευριστούν. Δεν είσαι όμως υπεύθυνη για όσα νιώθουν. Όταν επικοινωνείς αυτό που θες με ηρεμία και διαλλακτικότητα, έχεις μεγάλο πλεονέκτημα.

3. Μην αποφεύγεις

Πολλές φορές, αποφεύγουμε μία άβολη κατάσταση για χάρη άλλων παραγόντων. Κι όμως. Το να σταθείς με θάρρος απέναντι σε κάποια κατάσταση και να την αντιμετωπίσεις, είναι αυτό που θα σε πάει μπροστά. Τίποτα σημαντικό στη ζωή δεν δημιουργείται χωρίς αντιπαράθεση και ειλικρίνεια.

4. Κάνε άμεσες ερωτήσεις

Αν ακόμη νιώθεις ανασφάλεια για το πώς θα χειριστείς μία διαφωνία, κάνε την εξής πρακτική. Μόλις ο συνομιλητής σου εκφράσει κάποια άποψη, κάνε του μία άμεση ερώτηση που να αποτυπώνει αυτό ακριβώς που είπε. “Φαίνεται πως… σωστά;” Όταν του κάνεις την ερώτηση, τον βάζεις στη διαδικασία να επεξεργαστεί αυτό που είπε και να επανατοποθετηθεί. Έτσι κερδίζετε και οι δύο πολύτιμο χρόνο να επεξεργαστείτε τα επιχειρήματα σας.

5. Με ψυχραιμία και λογική πάνω από όλα

Το keep calm and carry on που λέμε. Δεν είναι όλα ρόδινα, ούτε θα λύσεις τα προβλήματα σου μόνο συμφωνώντας. Παρόλα αυτά, δε χρειάζεται α είσαι επιθετική ή αγενής. Η ηρεμία, το να ακούς και το συνομιλητή σου και το θάρρος της γνώμης σου μπορούν να φέρουν περισσότερα αποτελέσματα από έναν έντονο διαπληκτισμό.