Πόσες είναι οι επαφές στη συχνή επικοινωνία στο κινητό σου; Είναι πάνω από τρείς;

Και δεν εννοώ συγγενικά πρόσωπα, μιλάω για εκείνους που θα τρέξεις με την πρώτη δυσκολία ή με την μεγαλύτερη ευτυχία. Μιλάω για εκείνους που είναι οι πρώτοι που θα μάθουν ότι πήρες τη δουλειά που τόσο περίμενες, εκείνοι που θα σηκώσουν το τηλέφωνο 4 το πρωί μέσα στον ύπνο τους όταν θα τους καλέσεις με κλάματα επειδή τσακώθηκες με τον ή την. Μιλάω για αυτούς που έχουν γίνει η οικογένειά σου, η καθημερινότητα που δεν θα άλλαζες για τίποτα. Μιλάω για τους ανθρώπους σου.

Δεν είναι πολλοί και άλλωστε αυτό τους δίνει και την αντίστοιχη αξία

Είναι τόσοι ώστε να μην νιώθεις μόνος. Είναι αρκετοί για να αισθάνεσαι ότι δίνεις ό,τι έχεις χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα και μόνο και μόνο αυτό σου δίνει νόημα. Δεν είναι ίδιοι, ωστόσο έχουν ένα κοινό. Όταν θα μιλήσουν για σένα σε τρίτο θα δεις στα μάτια τους το ίδιο χαρακτηριστικό γνώρισμα: μια αδιανόητα τεράστια και βαθιά αγάπη για εσένα. Μπορεί να πηγάζει από την αδυναμία που σου έχουν, μπορεί από δική τους ανάγκη πάντως σίγουρα αυτό είναι δική σου κατάκτηση. Είναι μια προσωπική σου επιτυχία.

Κι αυτοί όμως ακόμα δεν είναι εκεί χωρίς προσπάθεια και δουλειά

Θέλει ζύμωμα η σχέση αυτή- ειδικά αυτή-, θέλει υπομονή και χρόνο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη αμφότερων των πλευρών, θα κινδυνέψει ο δεσμός και θα φθαρεί. Εκείνες τις στιγμές χρειάζεται να δώσεις τη ψυχή σου για αυτές τις ψυχές. Να δώσεις και την τελευταία σταγόνα της ενέργειάς σου και να πεις ακόμα και αν δεν τα καταφέρεις, ότι τουλάχιστον προσπάθησες. Αξίζει τον κόπο. Είναι σαν να σου παίρνουν ένα κομμάτι από το σώμα σου. Τι θα έκανες τότε; Θα το χάριζες χωρίς να παλέψεις;

Αυτοί είναι που μας κάνουν τη ζωή μας πιο ενδιαφέρουσα, που μας κάνουν να θέλουμε να “σηκωθούμε από τον καναπέ”, που μας κάνουν πολυδιάστατους εν τέλει. Και επειδή το εισιτήριό τους είναι συλλεκτικό να προσέχεις που το προσφέρεις. Να μην είναι άσκοπα και αδοκίμαστα. Όλοι έχουν δικαίωμα να το λάβουν, αλλά όχι και να το κρατήσουν ως διαρκείας.

ΥΓ. Στις πέντε έκτακτες κλήσεις του κινητού μου. Ξέρουν αυτές.

featured photo: Pexels@elevate