Έχει σημειωθεί ραγδαία αύξηση ενήλικων γυναικών που επιτέλους λαμβάνουν διάγνωση ΔΕΠΥ. Έτσι, ανοίγει μια νέα συζήτηση για το πώς μπορούμε να συνυπάρξουμε καλύτερα με τη νευροδιαφορετικότητα. Ένας βασικός τομέας που εστιάζουμε είναι το πώς να διαχειριστείς τη ΔΕΠΥ σου στο χώρο εργασίας.

Πώς μπορεί η ΔΕΠΥ να επηρεάσει την καριέρα σου; Ποιες προσαρμογές μπορείς να ζητήσεις για να διευκολύνεις τα πράγματα; Τι πρέπει να κάνουν οι μάνατζερ για να βοηθήσουν τα ταλέντα με νευροδιαφοροποίηση; Όλα αυτά τα ερωτήματα τριγυρνούν στο μυαλό μας και μπορεί να μοιάζουν συντριπτικά, αλλά υπάρχουν απλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Leanne Maskell είναι προπονήτρια ADHD, διευθύντρια της εταιρείας εκπαίδευσης προπονητών ADHD Works και συγγραφέας του βιβλίου “ADHD: An A To Z”, οπότε γνωρίζει πολύ καλά το πώς να ζούμε με τη ΔΕΠΥ αντί να την πολεμάμε.

“Αν έχεις ΔΕΠΥ, το να μάθεις πώς να δουλεύεις μαζί της, αντί να την πολεμάς, μπορεί να είναι το μυστικό για μια επιτυχημένη καριέρα”, λέει η Maskell στο Stylist. “Χωρίς να κατανοήσουμε αυτό, μπορεί να νιώθουμε ανίσχυροι απέναντι σε έναν εγκέφαλο που αποφασίζει να πάρει μπρος σε δουλειές και εργασίες με πολλές νέες ιδέες, πριν μπει ξανά σε αδράνεια για λίγους μήνες (ή εβδομάδες) αργότερα!”

Τι είναι η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας);

Η Maskell εξηγεί ότι η ΔΕΠΥ είναι μια νευροαναπτυξιακή πάθηση που “συνδέεται με 30% αναπτυξιακή καθυστέρηση στις δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας, όπως η αυτογνωσία, η μνήμη, ο προγραμματισμός και η συναισθηματική ρύθμιση”. Ως αποτέλεσμα, αν έχεις ΔΕΠΥ, μπορεί να διαπιστώσεις ότι “είναι πολύ δύσκολο να αυτορυθμίσεις την προσοχή, τη συμπεριφορά και τη ζωή σου”.

“Το να είσαι νευροδιαφορετικός, μοιάζει σαν να έχεις ένα διαφορετικό λειτουργικό σύστημα. Σαν να βάζεις δηλαδή εντολές των Microsoft Windows σε ένα Apple MacBook. Το να εξαναγκάζεις τον εαυτό σου να χωρέσει σε κουτάκια για τα οποία απλώς δεν είσαι σχεδιασμέν@ να χωρέσεις, είναι άσκοπο”, συνεχίζει η Maskell.

“Μόλις απελευθερωθείς από τα νευροτυπικά πρότυπα, θα μπορέσεις να προσαρμόσεις το περιβάλλον σου. Έτσι, θα αξιοποιήσεις αυτόν τον μοναδικό τρόπο σκέψης, για να ζήσεις μια αυθεντική, ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή”.

Στη συνέχεια, η Maskell αποκαλύπτει τέσσερις τρόπους για να κάνεις τη δουλειά σου καλύτερη όταν έχεις ΔΕΠΥ.

Οπλίσου με γνώση και κατανόηση

“Μαθαίνοντας για τη ΔΕΠΥ, μπορείς να την “τιθασεύσεις””, εξηγεί η Maskell. “Για παράδειγμα, καθώς έχουμε “νευρικό σύστημα βασισμένο στα ενδιαφέροντα”, μπορούμε να “υπερ-συγκεντρωθούμε” για να κάνουμε τη δουλειά ενός ολόκληρου μήνα σε μια μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλούμε τους εαυτούς μας. Αν δεν μας ενδιαφέρει κάτι, τότε είναι πραγματικά αδύνατο να κάνουμε κάποιες εργασίες, ειδικά αυτές που πολλοί θεωρούν “φυσιολογικές”.

“Με αυτή την κατανόηση του πώς να παρακινούμε τον εαυτό μας, μπορούμε να ρυθμίσουμε το περιβάλλον μας για να κάνουμε τις “βαρετές” εργασίες πιο ενδιαφέρουσες και να δημιουργήσουμε συστήματα που θα διασφαλίζουν ότι έχουμε προτεραιότητες”.

Το να μάθεις περισσότερα σχετικά με το τι κάνει τον εγκέφαλό σου να λειτουργεί, τι βρίσκεις δύσκολο και ποιες εργασίες πρέπει να βελτιώσεις, μπορεί να σε βοηθήσει σε όλους τους τομείς της καριέρας σου, από τις θέσεις εργασίας που επιλέγεις μέχρι τον τρόπο με τον οποίο δομείς κάθε εργάσιμη ημέρα.

Οργάνωσε τις εργασίες σου

“Μπορούμε να μάθουμε να εκπαιδεύουμε την υπερ-συγκέντρωσή μας, ώστε να διαχειριζόμαστε τον φόρτο εργασίας, χωρίς να καίμε τον εγκέφαλό μας”, λέει η Maskell. “Διαχώρισε τις εργασίες σε μικρά βήματα, καταβάλλοντας προσπάθεια να θέσεις ρεαλιστικές προθεσμίες με περισσότερο χρόνο από αυτόν που νομίζεις ότι θα σου πάρει. Χρησιμοποιήσε ημερολόγια, ξυπνητήρια και ρολόγια με δόνηση για να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου να κάνεις διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

“Ο εγκέφαλος με ΔΕΠΥ μπορεί να νιώθει σαν αγωνιστικό αυτοκίνητο με φρένα ποδηλάτου. Επομένως, η συνειδητή ενσωμάτωση φραγμών ταχύτητας, όπως ο προγραμματισμός των email σου για αποστολή αργότερα, μπορεί να σε βοηθήσει να “σκεφτείς πριν δράσεις”, ειδικά σε αγχωτικές καταστάσεις”.

Αναζήτησε υποστήριξη όπου τη χρειάζεσαι

Αξίζει να μιλήσεις με τον προϊστάμενό σου για την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου. Μη διστάζεις να ρωτήσεις, οι εργοδότες έχουν νομική υποχρέωση να κάνουν εύλογες προσαρμογές.

“Το να γνωρίζεις ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στο χώρο εργασίας σου οφείλονται στη ΔΕΠΥ, σου δίνει τη δυνατότητα να αναλάβεις την ευθύνη γι’ αυτές και να αναζητήσεις βοήθεια”, σημειώνει η Maskell. “Αυτό είναι κάτι απίστευτα απελευθερωτικό και το αξίζεις!”

“Ίσως θελήσεις να μιλήσεις σε κάποιον που εμπιστεύεσαι στο χώρο εργασίας σου για τη ΔΕΠΥ σου, ώστε να κατανοήσει τις επιλογές σου για υποστήριξη. Χρησιμοποίησε την καινοτόμο σκέψη σου για να εντοπίσεις λύσεις που θα στοχεύουν ενεργά στις προκλήσεις της ΔΕΠΥ που αντιμετωπίζεις στο χώρο εργασίας. Μοιράσου τες με το δίκτυο υποστήριξής σου, για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου για την επιτυχία.

Αναγνώρισε τα δυνατά σου σημεία

Η Maskell λέει: “Η έρευνα έχει συνδέσει πολλά δυνατά σημεία με τη ΔΕΠΥ, όπως την καινοτόμο σκέψη, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια και την ανθεκτικότητα. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να προγραμματίσεις το μέλλον, ο καθορισμός βραχυπρόθεσμων στόχων ως “σπριντ” αντί για μαραθώνιους σου δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσεις προληπτικά ευκαιρίες, για να χρησιμοποιήσεις τα δυνατά σου σημεία και να αξιοποιήσεις πλήρως τις δυνατότητές σου.

“Η καλλιέργεια ενός χώρου χωρίς αποκλεισμούς, με υποστήριξη, όπου δεν χρειάζεται να καλύπτεις τα συμπτώματά σου και μπορείς να λάμπεις ως ο λαμπρός αυθεντικός εαυτός σου, σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις την τεράστια ενέργειά σου για να επιτύχεις αυτούς τους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνεις τη ΔΕΠΥ σου να λειτουργεί υπέρ σου στο χώρο εργασίας, αντί εναντίον σου.

“Η εργασία με τη ΔΕΠΥ σου επιτρέπει να θέσεις τον δικό σου ορισμό της “επιτυχίας” και να ευδοκιμήσεις εξαιτίας της ΔΕΠΥ σου, και όχι χωρίς αυτήν”.