Σίγουρα έχεις ακούσει ότι οι millennials δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν τα χρήματά τους. Στην πραγματικότητα, το 2014 το The Wall Street Journal μετά από έρευνα σε άτομα κάτω των 35, βρήκε πως το ποσοστό των ανθρώπων που έκαναν οικονομίες ήταν υπό του μηδενός.

Αντί να το πάρουμε τοις μετρητοίς, ρωτήσαμε 10 ενήλικες millennials πώς διαχειρίζονται στα 20 τους τα οικονομικά τους και τι ξέρουν αλήθεια για αυτά. Τα αποτελέσματα; Διαφωτιστικά.

Cody Steele, 29, Project Manager

1. Ποια είναι η ακριβότερη αγορά που έχεις κάνει;

Όταν ήμουν 19, αγόρασα ένα αυτοκίνητο 13.000€. Έμαθα όμως γρήγορα το μάθημά μου, γιατί έπρεπε να το συντηρήσω.

2. Αυτή τη στιγμή κάνεις οικονομίες;

Περίπου. Στο τέλος καταλήγω να τα ξοδεύω για το ενοίκιο του σπιτιού μου.

3. Κάνεις επενδύσεις;

Όχι με την παραδοσιακή έννοια, δεν επένδυσα ποτέ σε μετοχές ή σε αμοιβαία κεφάλαια. Πάντα προτιμώ κάτι πιο διασκεδαστικό, όπως το να παίζω πόκερ. Έχω “μελετήσει” το παιχνίδι μέσα από βίντεο και βιβλία και ομολογουμένως πάει καλά. Πιθανότατα θα έβγαζα περισσότερα χρήματα επενδύοντας στην αγορά, αλλά με το παιχνίδι περνάω καλύτερα.

4. Έχεις κάποιον λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης;

Έχω, αλλά το ποσό μέσα είναι ελάχιστο.

5. Προσπάθησε να μας εξηγήσεις τον όρο “επιτόκιο”.

Επιτόκιο είναι είτε ο τόκος που πληρώνεις στα χρήματα που “δανείζεσαι” ή η αποζημίωση σε χρήματα που δανείζεις. Όταν βάζεις τα χρήματά σου στην τράπεζα, στην ουσία τα δανείζεις στην τράπεζα, ώστε να μπορεί και αυτή με τη σειρά της να τα δανείσει σε άλλους. Η παγίδα είναι το ότι σου δίνουν λιγοστό τόκο ως αντάλλαγμα.

Alessandra Uifalusi, 26, Φοιτήτρια

1. Αυτή τη στιγμή κάνεις οικονομίες;

Ωχ, όχι! Αυτό θα ακουστεί κακό, αλλά υπολογίζω να κάνω κάτι τέτοιο όταν πάρω το πτυχίο μου και πιάσω δουλειά. Πάντα πίστευα ότι αυτό είναι προνόμιο των μεγάλων, εννοώντας ανθρώπους με καριέρες και όνειρα.

2. Κάνεις επενδύσεις;

Επενδύω στο μέλλον μου μιας και για εκεί προορίζονται όλα μου τα χρήματα. Ξεκίνησα να μαζεύω χρήματα για το πρώτο μου σπίτι. Ανυπομονώ να αγοράσω ένα διαμέρισμα σε περίπου τρία χρόνια από τώρα. Θα ήθελα να ξεκινήσω την καριέρα μου πριν αρχίσω να έχω “οικονομικές υποχρεώσεις”. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχω το χρόνο να ψάξω τα προνόμια και το κόστος των διαφορετικών επενδύσεων που μπορώ να κάνω.

3. Έχεις κάποιον λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης;

Φυσικά! Είμαι αρκετά τυχερή σε αυτόν τον τομέα! Τα τελευταία χρόνια έμαθα πως τα χρήματα όντως σου λύνουν κάποια προβλήματα. Ξέχασες το φαγητό σου στο σπίτι; Χρειάζεσαι χρήματα για να αγοράσεις κάτι όσο είσαι στη δουλειά; Ξέχασες τα κλειδιά μέσα στο αυτοκίνητο και έφυγες; Μάντεψε… Χρειάζεται να πληρώσεις για να ξεκλειδώσεις το αυτοκίνητο. Έπεσες και έσπασες το πόδι σου; Τα βασικά έξοδα δεν πληρώνονται από μόνα τους όσο θα είσαι εκτός δουλειάς.

4. Βάζεις όρια στα έξοδά σου;

Ναι, χρησιμοποιώ μια υπέροχη εφαρμογή που λέγεται Mint. Είναι συνδεδεμένη με τον τραπεζικό μου λογαριασμό και μου δείχνει τα έξοδα, τα έσοδα και πότε ξεπερνάω τα όρια με τα έξοδά μου.

5. Προσπάθησε να μας εξηγήσεις τον όρο “επιτόκιο”.

Μικροσκοπικά πλασματάκια που τρυπώνουν στις οικονομίες και σε όσα χρωστάς και τα αυξάνουν. Όταν συμβαίνει στο δεύτερο βασικά, δεν είναι και τόσο καλό!

Raj Lall, 26, Φοιτητής

1. Ποια είναι η ακριβότερη αγορά που έχεις κάνει;

Η ακριβότερη αγορά που έχω κάνει ήταν το αυτοκίνητό μου πριν από τρία χρόνια. Είναι ένα Lincoln MKZ του 2007 και μου κόστισε περίπου 10.000€.

2. Κάνεις επενδύσεις;

Έχω επενδύσει σε ένα σπίτι με τον αδερφό μου. Σκοπεύουμε να το πουλήσουμε μόλις βρούμε έναν καλό αγοραστή.

3. Έχεις κάποιον λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης;

Ο λογαριασμός εκτάκτου ανάγκης μου είναι αυτός των οικονομιών μου. Δεν έχει χρειαστεί να τον χρησιμοποιήσω ακόμα.

4. Βάζεις όρια στα έξοδά σου;

Δεν βάζω όρια αν και προσέχω με τα χρήματά μου αφού απολύθηκα πριν από δύο χρόνια. Προσπαθώ να έχω έσοδα και να ξοδεύω ανάλογα.

5. Προσπάθησε να μας εξηγήσεις τον όρο “επιτόκιο”.

Επιτόκιο είναι ένας τόκος που θα πρέπει να πληρώσεις όταν θα έχεις πάρει κάποιο δάνειο από την τράπεζα.

Nick Davies, 28, Marketing Coordinator

1. Ποια είναι η ακριβότερη αγορά που έχεις κάνει;

Η ακριβότερη αγορά, που θα ήθελα να κάνω, είναι το αυτοκίνητό μου. Το 2013 έκανε 29.000€.

2. Αυτή τη στιγμή κάνεις οικονομίες;

Κάνω, ναι, από το 2012. Και είμαι αρκετά αυστηρός με αυτό.

3. Κάνεις επενδύσεις;

Ναι, υπολογίζω να αυξήσω το ετήσιο εισόδημά μου, αλλά και να έχω εξασφαλίσει το συνταξιοδοτικό μου.

4. Προσπάθησε να μας εξηγήσεις τον όρο “πιστωτική ικανότητα”.

Η πιστωτική ικανότητα είναι η καταγραφή των όσων οφείλεις. Έχει επίσης να κάνει και με το ποσό που έχεις δανειστεί.

5. Πόσες πιστωτικές κάρτες έχεις και για ποιο λόγο τις χρησιμοποιείς;

Έχω συνολικά τρεις πιστωτικές, από τις οποίες τη μία τη μοιράζομαι με τη γυναίκα μου. Την έχουμε και για έξοδα ή ανάγκες του σπιτιού. Τις άλλες δυο τις χρησιμοποιώ για το parking, τις ηλεκτρονικές αγορές μου, τους λογαριασμούς και τις μηνιαίες συνδρομές μου.

Amoy Hudson, 25, Distribution Agent

1. Αυτή τη στιγμή κάνεις οικονομίες;

Όχι, αλλά θα έπρεπε. Αν κάτι έχω μάθει από τους μεγαλύτερους φίλους μου είναι το ότι θα πρέπει να αφήνω συχνά χρήματα στην άκρη. Σκοπεύω να ξεκινήσω να το κάνω σύντομα, αλλά προσπαθώ ακόμα να προσαρμοστώ στην ενήλικη ζωή.

2. Κάνεις επενδύσεις;

Για την ώρα όχι, αλλά σίγουρα θα ήθελα να το κάνω στο μέλλον. Το μόνο που με κρατάει πίσω είναι το να βρω χρόνο ώστε να κάνω την έρευνα που χρειάζεται και να νιώθω άνετος με αυτή μου την απόφαση.

3. Έχεις κάποιον λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης;

Φυσικά και μου ήταν χρήσιμος αρκετές φορές! Είναι πάντα καλό το να έχεις λεφτά στην άκρη ώστε να καλύψεις έξοδα όπως επισκευές αυτοκινήτου, ξαφνική απόλυση ή οτιδήποτε προκύψει. Ο λογαριασμός εκτάκτου ανάγκης με βοήθησε τους τρεις μήνες που έμεινα άνεργος. Aλλά μετά τον πέμπτο μήνα τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Ίσως είναι καλύτερο να έχεις περισσότερα από αρκετά για το μέλλον.

4. Βάζεις όρια στα έξοδά σου;

Βάζω, ναι, αλλά επειδή πληρώνομαι μία φορά τον μήνα δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ξεμένεις από χρήματα στα μέσα του μήνα. Το όριό μου είναι οι λογαριασμοί μου και μετά ξοδεύω σε φαγητό, βενζίνη και πράγματα για τον ελεύθερο χρόνο μου. Αν έμαθα κάτι, είναι το ότι θα πρέπει κανείς να είναι ρεαλιστής με τους αριθμούς.

5. Πόσες πιστωτικές κάρτες έχεις και για ποιο λόγο τις χρησιμοποιείς;

Έχω δύο, αλλά χρησιμοποιώ μόνο μία. Αυτή που δεν χρησιμοποιώ χρησιμεύει κυρίως σε ταξίδια. Την άλλη την χρησιμοποιώ για ηλεκτρονικές αγορές ή για τη βενζίνη.

Kyle Wilson, 25, Associate

1. Ποια είναι η ακριβότερη αγορά που έχεις κάνει;

Αγόρασα το πρώτο μου σπίτι με την αδερφή μου το 2014. Η προκαταβολή είχε δοθεί από μια δουλειά που είχαμε ξεκινήσει όταν ήμασταν έφηβοι ακόμα και είχαμε κάνει τότε τις οικονομίες μας. Ζούμε ακόμα σε εκείνο το σπίτι, στο οποίο νοικιάζουμε κάποια δωμάτια για να μπορούμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς.

2. Αυτή τη στιγμή κάνεις οικονομίες;

Ναι, εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά δεν είναι εύκολο. Ιδανικά θα μου άρεσε να βγω στη σύνταξη πριν τα 60 και μακάρι με τις οικονομίες μου να τα καταφέρω.

3. Έχεις κάποιον λογαριασμό εκτάκτου ανάγκης;

Και ναι και όχι. Έχω βάλει κάτι στην άκρη σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να τα “τραβήξω” μέσα σε μια-δυο μέρες. Σίγουρα είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθώ από τη στιγμή που είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού.

4. Βάζεις όρια στα έξοδά σου;

Προσπαθώ, αλλά είμαι καλύτερος ως προς το να το κανονίζω παρά στο να το υλοποιώ. Συνήθιζα να κρατάω κάθε μήνα ένα σταθερό πλάνο, αλλά το 2017 προσπάθησα να το ρυθμίσω ανάλογα με το πότε πληρώνομαι.

5. Πόσες πιστωτικές κάρτες έχεις και για ποιό λόγο τις χρησιμοποιείς;

Έχω μόνο μία, που στο παρελθόν χρησιμοποιούσα μόνο για ταξίδια. Στη συνέχεια άρχισα να την χρησιμοποιώ για διάφορες αγορές μου κάθε μήνα. Τελικά είναι πιο δύσκολο από ό,τι πίστευα.

Πηγή: popsugar.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου
featured image: popsugar.com