Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε μία κατάσταση έντονου άγχους, ξέρεις πολύ καλά πως δεν είναι εύκολο ούτε να μιλήσεις γι’αυτό, ούτε να το εκμυστηρευτείς αλλά ούτε και να ζητήσεις βοήθεια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Το άγχος έχει τη μαγική –δυστυχώς- ικανότητα να σε κάνει να μαζεύεσαι, να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να προσπαθείς να το καταπολεμήσεις στην αρχή μόνος σου καταλήγοντας πάντα στο ίδιο συμπέρασμα.

Πάντα θα χρειαστείς κάποιον να σου απλώσει το χέρι για να σε πιάσει. Είτε αυτός είναι ο ίδιος ο εαυτός, είτε είναι κάποιος ειδικός, είτε κάποιος συγγενής είτε ένας φίλος.

Το πρώτο βήμα για να κατανοήσεις το έντονο άγχος είναι πρώτα από όλα να το αποδεχτείς. Σε αυτή την κατάσταση προφανώς δεν έχεις βρεθεί μόνο εσύ αλλά ενδεχομένως και κάποιος φίλος σου. Και είναι πολύ πιθανό αν είναι κάτι που το βιώνει συγκεκριμένες στιγμές, να μην μπορεί να το μοιραστεί αλλά να χρειάζεται τη βοήθειά σου ακόμα και αν δεν το ζητήσει.

Και είναι εκείνες οι στιγμές έντονου άγχους που εύχεσαι μαγικά κάποιος να σε καταλάβαινε χωρίς να χρειαστεί να πεις κουβέντα. Το ίδιο μπορεί να χρειάζεται και κάποιος φίλος και να μην έχει τη δύναμη να στο πει.

Παρατήρησε τη διατροφή του

Το άγχος επηρεάζει μεταξύ άλλων και τις διατροφικές συνήθειες. Ακόμα και οι πολύ μικρές αλλαγές στη διατροφή -περισσότερο ή λιγότερο φαγητό- μπορεί να σημαίνουν πως κάτι δεν πάει καλά. Παρατήρησε για τυχόν αλλαγές στη διατροφή του φίλου σου αν υποψιάζεσαι πως κάτι συμβαίνει.

Παρατήρησε τη γλώσσα του σώματος

Η γλώσσα του σώματος συνήθως είναι ο πρώτος και πιο σίγουρος δείκτης πως κάτι δεν πάει καλά όταν δεν μπορείς να εκφράσεις με λέξεις τα συναισθήματά σου. Είτε αυτά είναι αρνητικά είτε θετικά. Μπορεί να παρατηρήσεις πως ο φίλος σου είναι πιο μαζεμένος, δεν χαμογελάει και δεν έχει σχεδόν καμία έκφραση στο πρόσωπό του. Αυτό είναι και ένα σημάδι πως δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματα του ή δεν ξέρει πώς.

Αλλαγές στη διάθεση

Αν παρατηρήσεις πως ο φίλος σου έχει έντονες διακυμάνσεις στη διάθεσή του, εκνευρίζεται εύκολα, στεναχωριέται εύκολα, κλαίει εύκολα τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι πως έχει υπερβολικό άγχος και ενδεχομένως να θέλει βοήθεια. Για πολλούς ανθρώπους που αισθάνονται άσχημα ο τρόπος να το εκφράσουν ακούσια, είναι τα νεύρα ή πολύ έντονη στεναχώρια.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις ένα φίλο αν αντιληφθείς τα σημάδια

Βρες το σωστό τόπο και χρόνο για να μιλήσεις στο φίλο σου και να δηλώσεις την παρουσία σου ακόμα και αν ο ίδιος δεν το επιθυμεί. Αυτό δεν σημαίνει να εισβάλλεις στον προσωπικό του χώρο, καθώς πολλές φορές είναι σημαντικό να νιώθει πως έχει το χρόνο του και το χώρο του χωρίς κάποιος να παρεμβαίνει.

Είναι όμως σημαντικό να κάνεις τον άλλο να νιώσει ασφάλεια και να δοκιμάσεις ίσως να μοιραστείς πρώτα κάποια δικά σου συναισθήματα και σκέψεις προκειμένου να αισθανθεί και ο άλλος ελεύθερος να σου μιλήσει.

Στους ανθρώπους με διαταραχές άγχους, η ασφάλεια είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να τους προσφέρεις καθώς το άγχος από μόνο του σε βάζει σε μία διαδικασία να αμφισβητείς πρώτα από όλα τον ίδιο σου τον εαυτό και το μυαλό σου.

Καμιά φορά θα καταλάβεις πως δεν θα χρειαστεί ούτε καν να μιλήσεις, σημασία έχει το να βρίσκεσαι στο χώρο ακόμα και αν το κάνεις αθόρυβα.

Πολλές φορές η σιωπή φωνάζει πιο δυνατά βοήθεια απ’ ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί.