Η πρώτη συνάντηση με τον/την ψυχολόγο σου είναι κάπως ιδιαίτερη. Δεν είναι από τις επισκέψεις που κάποιος θα μπορούσε να σε έχει προετοιμάσει από πριν. Κανείς δεν ξέρει πως θα νιώσεις εσύ. Μπορεί να νιώσεις άβολα, μπορεί να νιώσεις αμέσως μια απίστευτη σύνδεση, μπορεί να ”πονέσεις”.

Εδώ θα δεις τη δική μας εμπειρία από εκείνη την πρώτη φόρα που αποφασίσαμε να επισκεφτούμε ψυχολόγο.

Μαρία Χροναίου

Σκεπτόμενη την απάντηση μου στο αν η πρώτη μου συνάντηση με τον ψυχολόγο ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου, συνειδητοποίησα ότι δεν είναι ένα απλό “ναι” ή “όχι”. Όσους περισσότερους ρωτήσεις, τόσες διαφορετικές απαντήσεις θα λάβεις. Και αυτό γιατί η ψυχοθεραπεία φαίνεται να είναι ένα από αυτά τα θέματα πάνω στα οποία έχουν όλοι άποψη και διαφορετικές προσδοκίες ανεξάρτητα από το αν έχουν προσωπική εμπειρία. Οπότε θα περιγράψω τη δική μου. Ξεκίνησα ψυχοθεραπεία πρόσφατα, αν και είχα συμμετάσχει σε οικογενειακές συνεδρίες με ψυχολόγο στο παρελθόν. Έτσι, είχα μια ιδέα του τι να περιμένω. Παρόλα αυτά, ήμουν δέκτης πληθώρας γνωμών για το τι να περιμένω από τα κοντινά μου άτομα.

Το μόνο στο οποίο φάνηκε να συμφωνούσαμε όλοι, ήταν ότι είναι καίριας σημασίας να σου κάνει το “κλικ” ο ψυχολόγος, να ταιριάξετε. Κάτι που περίμενα και ήλπιζα να γίνει κατευθείαν. Κάπως έτσι βρέθηκα στην πρώτη μου συνεδρία όπου, αν και κύλησε αβίαστα, με προβλημάτισε η εντελώς παθητική, ουδέτερη στάση της ψυχολόγου.

Στις επόμενες συνεδρίες έγινε φανερό ότι αυτή ήταν η μέθοδος της και η διαδικασία που ακολουθούσε. Και δεν μου έκανε το “κλικ”. Ήταν ενάντια και στις προσδοκίες μου αλλά και στις ανάγκες μου. Έτσι, πεπεισμένη ότι πρέπει να υπάρχει και άλλος τρόπος, δοκίμασα σε μια άλλη ψυχολόγο. Με την οποία κάναμε επιτέλους “κλικ”. Εν κατακλείδι λοιπόν, η πρώτη μου συνάντηση με την ψυχολόγο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες μου. Όμως αντί να προσαρμόσω τις προσδοκίες μου, επέλεξα να βρω μια ψυχολόγο που να ανταποκρίνεται σε αυτές. Γιατί, όπως περίμενα, το “κλικ”, το ταίριασμα, είναι το σημαντικότερο για να πετύχει η ψυχοθεραπεία.

Και αξίζει η προσπάθεια να βρεις κάποιον που θα είναι όπως περίμενες.

Έλενα Φάκου

Η πρώτη μου συνάντηση με τον ψυχολόγο, ή μάλλον με την ψυχολόγο μου, ήταν τόσο απογοητευτική που με οδήγησε στο να σπουδάσω η ίδια ψυχολογία μπας και δώσω εξήγηση, και πιθανόν λύση, σε όσα με απασχολούσαν. Είμαι ένα υιοθετημένο παιδί και στην πρώτη μου επαφή με την ψυχολόγο θέλησα να συζητήσω μαζί της αυτό το ζήτημα. Δεν με κάλυψε καθόλου, σε βαθμό που βγήκα έξω από τη συνεδρία και είπα στη μητέρα μου ‘μην πετάς τα λεφτά μας η κυρία δεν μου κάνει’. Αργότερα στο Πανεπιστήμιο βρήκα το δίκιο μου καθώς μας είπαν πως “Από έναν κακό ψυχολόγο καλύτερα καθόλου ψυχολόγος”. Σήμερα με παρακολουθεί ψυχίατρος και είμαι πολύ καλά.

Δήμητρα Στέργιου

Δεν είμαι σίγουρη για το τί περίμενα ή για το εάν είχα ιδιαίτερες προσδοκίες από τον ψυχολόγο που θα συναντούσα. Ένιωθα μόνο πως δεν ήθελα να πω πολλά πράγματα. Είχα ήδη ξεκαθαρίσει στον εαυτό μου πως πάω απλά για μια αναγνωριστική συνάντηση. Είχα στο μυαλό μου πως εάν συνεχίσω με αυτόν τον άνθρωπο θα προτιμούσα να ”ανοιχτώ” στο μέλλον. Αυτό το πλάνο όμως κατέρρευσε πολύ γρήγορα γιατί ήταν η τέτοια η σύνδεση που ένιωσα με τον άνθρωπο που είχα απέναντι μου που δεν μου άφησε περιθώρια να κάνω σχέδια για το πως θα συνεχιστεί η πορεία μας. Εκείνη η πρώτη μας συνάντηση ήταν πολύ καλύτερη από όσα είχα φανταστεί ή μου είχαν πει. Ήταν η μέρα -το απόγευμα συγκεκριμένα- που εγκαινιάστηκε μια σειρά συνεδριών, ένα μεγάλο ταξίδι, που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Και ξέρω πως τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο στη ζωή μου χωρίς αυτό το ταξίδι.

Κέλλυ Σεφέρου

Η πρώτη συνάντηση δεν ήταν όπως την περίμενα. Αποδείχθηκε καλύτερη! Πιθανολογώ πως οι σπουδές μου και η αγάπη μου για την Ψυχολογία έπαιξαν πολύ μεγάλο ρόλο σε αυτό μιας και γνώριζα εξ’ αρχής τον λόγο για τον οποίο βρισκόμουν εκεί. Κάθε συνάντηση και μια λύτρωση, κι ας φεύγεις πολλές φορές με κλάματα από εκεί. Αυτό χρειάζεσαι άλλωστε, να προβληματιστείς, να εκφραστείς, να βυθιστείς, να κλάψεις, να ακούσεις και ύστερα να οραματιστείς. Να οραματιστείς πως κάποια στιγμή θα ξανά αισθανθείς υπέροχα για όλα εκείνα που σε οδήγησαν σε αυτό που είσαι σήμερα. Αν σκέφτεσαι να κάνεις Ψυχοθεραπεία, απλά κάνε το!

Πρόκειται για το πιο σπουδαίο δώρο που θα μπορούσες ποτέ να προσφέρεις στον εαυτό σου. Έχε υπόψιν σου μόνο πως η διαδικασία της αυτογνωσίας θέλει ειλικρίνεια, απελευθέρωση, απενοχοποίηση, αυθόρμητη σκέψη και φυσικά διεκδίκηση.

Διεκδίκηση γιατί τίποτα δεν μας χαρίζεται, παρά μόνο η πεποίθηση πως αν επιθυμούμε να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, τότε στα αλήθεια μπορούμε!

featured photo: @rukaite_