Είναι φανταστικό το πώς μπορεί να αλλάξει όλος ο κόσμος σου κατά (και μετά) τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φυσικά, έξω από αυτές τις αλλαγές δεν θα μπορούσε να βρίσκεται και η περιποίηση του δέρματός σου.

Όπως ακριβώς αποφεύγεις ορισμένα τρόφιμα ή ποτά, την ίδια γραμμή θα πρέπει να ακολουθήσεις και με τα προϊόντα ομορφιάς. Κι αυτό γιατί; Γιατί ορισμένα συστατικά μπορούν να απορροφηθούν στο σώμα σου, και επομένως και στο σώμα του μωρού σου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις μερικά συστατικά που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για το έμβρυο, έτσι ώστε να βρεις μια ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της μελλοντικής σου λάμψης και της προστασίας του μωρού σου.

Υδροκινόνη

Η υδροκινόνη έχει μια ποικιλία χρήσεων. Ανάμεσά τους και η τοπική εφαρμογή της στο δέρμα για να λευκάνει το χρώμα του. Αυτή η ένωση, μπορεί να εμφανιστεί σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των σκούρων κηλίδων, των πανάδων και γενικότερα της υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας. Σε υψηλές συγκεντρώσεις μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητους ερεθισμούς, φωτοευαισθησία ή αλλεργικές δερματίτιδες. Η έρευνα σχετικά με τη χρήση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ακόμη πολύ περιορισμένη, ωστόσο επειδή ένα μεγάλο ποσοστό του συγκεκριμένου φαρμάκου απορροφάται από το δέρμα σε πολύ υψηλούς ρυθμούς, πολλοί ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται.

Ρετινοειδή 

Τόσο τα στοματικά όσο και τα τοπικά ρετινοειδή, συμπεριλαμβανομένης της ισοτρετινοΐνης, της τρετινοΐνης, του αδαπαλένιου και της ταζαροτένης, είναι φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της ακμής. Σύμφωνα με μελέτες, τα ρετινοειδή έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες, επομένως πρέπει να αποφεύγονται τόσο μέχρι τον τοκετό όσο και στον απογαλακτισμό.

Parabens

Πρόκειται για χημικές ουσίες που  χρησιμοποιούνται ως αντιμικροβιακοί οργανισμοί σε ορισμένα τρόφιμα, κρέμες, αντηλιακά, αποσμητικά και γενικότερα σε καλλυντικά. Τα parabens λειτουργούν στο σώμα σου σαν οιστρογόνα και έτσι αυξάνουν την έκφραση γονιδίων που συνδέονται με την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο μαστό. Ακόμη, έχουν ενοχοποιηθεί για ερεθιστική και τοξική δράση στο δέρμα. Μελέτες που έχουν εξετάσεις τα parabens, έχουν αποδείξει ότι πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προϊόντα που στην ετικέτα τους αναγράφουν τις ακόλουθες ουσίες: isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben και pentylparaben, propylparaben και butylparaben.

Σαλικυλικό οξύ (σε υψηλές δόσεις)

Απόφυγε τη χρήση φαρμάκων που περιέχουν υψηλές δόσεις σαλικυλικού οξέος, καθώς αυτός ο αντιφλεγμονώδης παράγοντας μπορεί να είναι επικίνδυνος για το έμβρυο. Το σαλικυλικό οξύ εμφανίζεται επίσης σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων περιποίησης του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των cleansers, ορών, λοσιόν και θεραπειών ακμής.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG), τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα με σαλικυλικό οξύ περιέχουν γενικά χαμηλές δόσεις που θεωρούνται ασφαλείς για την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιείς πάντα ένα προϊόν που σου έχει συστήσει ο γιατρός σου.

Υπεροξείδιο του βενζολίου

Ακόμη ένα συστατικό που εντοπίζεται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά της ακμής, είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου. Αν και οι απόψεις διίστανται για τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας (AAD) και το ACOG, υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό να είναι ασφαλές αν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Φθαλικές ενώσεις 

Οι φθαλικές ενώσεις ή φθαλικοί εστέρες, είναι μία κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται ως διαλύτες σε προϊόντα μακιγιάζ, λοσιόν, αρώματα ή γενικότερα προϊόντα ομορφιάς. Μελέτες σε ζώα, έχουν αποδείξει ότι η έκθεση σε φθαλικές ενώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπαραγωγική δυσλειτουργία και ορμονική δυσλειτουργία.

Αν και υπάρχουν λιγότερες μελέτες βασισμένες σε ανθρώπους, οι φθαλικές ενώσεις αξιολογούνται όλο και περισσότερο από ιατρικούς οργανισμούς όπως η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, η οποία εξετάζει την αρνητική τους επίδραση στη συγγενή αναπαραγωγική υγεία.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον γιατρό σου για τα προϊόντα ή τα συστατικά που πρέπει να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Δεν είναι τόσο εύκολο να αποκρυπτογραφήσεις τις δυσανάγνωστες ετικέτες σε πολλά προϊόντα που χρησιμοποιείς καθημερινά. Ωστόσο, δίνοντας μια παραπάνω προσοχή στα προαναφερθέντα συστατικά, μπορείς να αποφύγεις τυχόν επιπλοκές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης προστατεύοντας την υγεία του εμβρύου.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σου θα σε συμβουλεύσει σωστά και θα σου δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις για οτιδήποτε πρέπει να προσέξεις.