Το να ξεκινήσει κανείς ψυχοθεραπεία, ακόμα και σήμερα, θεωρείται ένα μεγάλο βήμα.

Η αλήθεια είναι πως όντως αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς την αυτογνωσία, την ανάγνωση του πώς λειτουργείς, αλλά και την καλύτερη εκδοχή σου. Το πρώτο δύσκολο task αυτής της δοκιμασίας είναι να βρεις τον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή που θα σε βοηθήσει σε αυτό το ταξίδι.

Το πότε πρέπει να σταματήσεις τις συνεδρίες με τον ψυχολόγο σου είναι ένα σημείο-παγίδα. Ακριβώς γι’αυτό το λόγο ζητήσαμε από την ψυχολόγο Αναστασία Παλαιοδήμου να μας βοηθήσει σε αυτό τον ιδιαίτερο “χωρισμό”.

Πότε σταματάμε τον ψυχολόγο;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, ακόμα και αν μέσα του κάποιος νιώθει καλά και πιστεύει πως δεν έχει πλέον ανάγκη τις συνεδρίες, θα πρέπει να σκεφτεί καλά. Πρόκειται για μια μεγάλη απόφαση και αλλαγή στη ζωή κάποιου. Μας έδωσε έτσι κάποιες ερωτήσεις τις οποίες αξίζει να κάνει κάποιος στον εαυτό του πριν σταματήσει τον ψυχολόγο.

Είμαι θετική για το μέλλον;

“Αν νιώθεις καλά για μερικές εβδομάδες δεν είναι αρκετό. Πρέπει να νιώθεις ότι έχεις αναπτύξει εκείνες τις δεξιότητες που σε βοηθούν να αντιμετωπίσεις το άγχος σου. Επίσης, να νιώθεις αυτοπεποίθηση ότι μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα μόνη σου.”

Πώς θα καταλάβεις όμως ότι είσαι έτοιμη;

Όταν έχεις στα χέρια σου όλη την ευθύνη για τη ζωή σου. “Αυτό ίσως ακούγεται αρκετά αφηρημένο, αλλά είναι πρακτικό. Όταν νιώθεις ότι μπορείς ν’ ανταπεξέλθεις σε ό,τι προκύψει στη ζωή σου και να διαχειριστείς τις αποτυχίες, τότε είσαι σε καλό δρόμο και είσαι έτοιμη να σταματήσεις τη θεραπεία.”

Διακόπτω τις συνεδρίες επειδή νιώθω άβολα;

Σύμφωνα με την Ανστασία: “Μια θεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη η διασκεδαστική. Αντιθέτως, πολλοί είναι αυτοί που σταματούν τις συνεδρίες όταν αυτές προχωράνε σε πιο βαθιά και ουσιαστικά πράγματα. Δεν νιώθουν άνετα όταν γεγονότα του παρελθόντος έρχονται στην επιφάνεια και έρχονται αντιμέτωποι με τα λάθη στη ζωή τους.” Για αυτό τον λόγο πρέπει να έχεις υπομονή και να είσαι προετοιμασμένη για τις φορές που θα φύγεις από το γραφείο του ψυχολόγου σου ίσως και περισσότερο προβληματισμένη από όταν πήγες.

Πότε, λοιπόν, σταματάς τον ψυχολόγο; Όταν είσαι απολύτως σίγουρη πως ο λόγος που φεύγεις δεν είναι το ότι δεν νιώθεις άνετα.

Σταματάω επειδή δεν μ’αρέσει ο ψυχολόγος μου;

“Η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντική οπότε είναι λογικό να έχεις υψηλές προσδοκίες από τον ψυχολόγο σου. Κι εδώ πρέπει να γνωρίζεις πως δεν ταιριάζουν όλοι οι ψυχολόγοι με όλους τους ασθενείς. Ο ψυχολόγος μπορεί να έχει τα κατάλληλα προσόντα αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι κατάλληλος για σένα. Είναι σημαντικό να νιώθεις πως ο ψυχολόγος σου σε καταλαβαίνει. Αλλά να θυμάσαι, ο ψυχολόγος δεν μπορεί να είναι και φίλος σου!”

Σταματάω τον ψυχολόγο μου επειδή είναι ακριβός;

“Οι ψυχολόγοι είναι ακριβοί και αυτό είναι μια δέσμευση. Αν, όμως, ο λόγος που σταματάς είναι τα χρήματα τότε πρέπει να μιλήσεις γι’ αυτό με τον ψυχολόγο σου.”

Έλαβα όλα τα εφόδια απ’ τις συνεδρίες;

Πότε σταματάω τον ψυχολόγο; Τον σταματώ όταν έχω λάβει όλα αυτά τα εφόδια που θα με βοηθήσουν στη ζωή μου.

“Αν νιώθεις πως πλέον δεν έχει κάτι άλλο να σου προσφέρει, πως νιώθεις σταθερός και πατάς γερά στα πόδια σου, τότε μπορείς να προχωρήσεις και χωρίς τη βοήθεια του ψυχολόγου.”

“Να θυμάσαι πάντα πως ακόμα κι αν σταματήσεις και το μετανιώσεις πάντα μπορείς να επιστρέψεις. Στην πραγματικότητα, πολλοί είναι αυτοί που σταματούν, αλλά επιστρέφουν γιατί θεωρούν πως δεν είναι έτοιμοι. Η θεραπεία λειτουργεί για μερικούς, αλλά όχι για όλους”, αναφέρει η ψυχολόγος.

Όποιος και αν είναι ο λόγος που θέλεις να σταματήσεις, είναι σημαντικό να θυμάσαι πως αν κάτι πρέπει να περιμένεις από την ψυχοθεραπεία, είναι να σε βγάλει από το comfort zone σου.

Η Αναστασία Παλαιοδήμου είναι ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί της στο @[email protected].

first published: Οκτ 24, 2019