Ανεξαρτήτως του πόσο ασχολείσαι με το skincare, σίγουρα γνωρίζεις ότι η ενυδατική κρέμα είναι ένα μη διαπραγματεύσιμο βήμα στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης σου. Ό,τι τύπο επιδερμίδας κι’ αν έχεις, η ενυδατική είναι καίρια για να διατηρήσει το δέρμα ισχυρό, ενυδατωμένο και υγιές. Γι’ αυτό και οι περισσότερ@ έχουμε μια σταθερή, αγαπημένη κρέμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, στρεφόμαστε σε μια καλή κρέμα αποκατάστασης. Σχεδιασμένες με συστατικά εντατικής ενυδάτωσης, οι κρέμες αποκατάστασης προσφέρουν, πέρα από ενυδάτωση, επουλωτικά και καταπραϋντικά οφέλη, αποκαθιστώντας την υγεία δέρματος.

Πώς διαφέρει η απλή ενυδατική με την κρέμα αποκατάστασης;

Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας ενυδατικής κρέμας και μιας κρέμας αποκατάστασης είναι το επίπεδο ενυδάτωσης που παρέχουν. Απ’ τη μια, οι ενυδατικές κρέμες έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν βασική ενυδάτωση στο δέρμα. Αντίθετα, οι κρέμες αποκατάστασης παρέχουν πολλή περισσότερη υγρασία και ενυδάτωση, προσφέροντας next-level οφέλη.

Πώς μπορείς να καταλάβεις αν το δέρμα σου χρειάζεται μια κρέμα αποκατάστασης;

Κατά τη διάρκεια των πιο κρύων, ξηρών μηνών του έτους, η “βασική ενυδάτωση” μπορεί να μην είναι αρκετή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Δες παρακάτω τα 3 βασικά σημάδια ότι το δέρμα σου μάλλον χρειάζεται μια κρέμα αποκατάστασης.

  1. Υπερβολική ξηρότητα

Το πιο προφανές σημάδι ότι η ενυδατική δεν επαρκεί είναι ότι η επιδερμίδα σου εξακολουθεί να αισθάνεται ξηρή μετά την εφαρμογή της. Αυτό μαρτυρά ότι το δέρμα σου χρειάζεται περισσότερη ενυδάτωση, την οποία μπορεί να λάβει μέσω μιας φόρμουλας που εστιάζει στην αποκατάσταση.

  1. Λιπαρότητα ή ξεσπάσματα

Κι’ όμως, η υπερβολική λιπαρότητα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξεις την ενυδατική σου. Μάλιστα, όταν το δέρμα σου στερείται υγρασίας, υπερ-παράγει δικά του φυσικά έλαια για να επανέλθει σε ισορροπία. Φυσικά, το αποτέλεσμα είναι αυξημένη λιπαρότητα στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, παρόλο που μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, μια κρέμα αποκατάστασης μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του δέρματος.

  1. Αίσθημα ερεθισμού, καψίματος ή μυρμηγκιάσματος

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το δέρμα μπορεί να ερεθιστεί. Κάποιοι από τους συχνότερους είναι περιβαλλοντικοί παράγοντες, ορμονικές αλλαγές, υπερβολική χρήση δραστικών ουσιών κ.α. Όλοι, όμως έχουν ένα κοινό: είναι αποτέλεσμα ενός αδύναμου δερματικού φραγμού. 

Κι ενώ ορισμένες ενυδατικές μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση του δερματικού φραγμού, μια κρέμα αποκατάστασης θα είναι πιο αποτελεσματική. Ο λόγος είναι επειδή οι κρέμες αποκατάστασης συνήθως περιέχουν συστατικά όπως κεραμίδια και υγραντικές ουσίες καθώς και συστατικά για τη μείωση του ερεθισμού, βοηθώντας το ευαίσθητο δέρμα και ενισχύοντας την υγεία του δερματικού φραγμού. Παράλληλα, αν το δέρμα σου είναι ερεθισμένο μετά από μια επαγγελματική θεραπεία, όπως microneedling, laser ή χημικό peeling, μια κρέμα αποκατάστασης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην αποκατάσταση του.

Εν κατακλείδι, αν νιώθεις το δέρμα σου ξηρό ή ερεθισμένο ίσως χρειάζεσαι μια κρέμα αποκατάστασης. Δες τις αγαπημένες μας παρακάτω και συμβουλεύσου το δερματολόγο σου για το πώς να την εντάξεις στη ρουτίνα περιποίησης σου.

Kiehl’s – Midnight Recovery Omega Rich Cloud Cream

La Roche-Posay – Cicaplast Baume B5+ για Ανάπλαση Δέρματος & Καταπράυνση

REN – Evercalm Overnight Recovery Balm