Τα οιστρογόνα είναι μια σημαντική κατηγορία ορμονών που επηρεάζουν την υγεία όχι μόνο της γυναίκας αλλά και του άντρα. Αν και θεωρούνται κατ’ εξοχήν γυναικείες ορμόνες, απαντώνται σε μικρότερες συγκεντρώσεις και στον αντρικό οργανισμό. Στις γυναίκες, τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο-κλειδί στον κύκλο της περιόδου και στο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ στους άντρες είναι σημαντικά για τη σεξουαλική τους λειτουργία.

Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων είναι αυξημένα στη γυναίκα, επηρεάζεται το σωματικό βάρος αλλά και η γενικότερη υγεία της.

Tα επίπεδα των οιστρογόνων είναι φυσικά χαμηλότερα σε πολύ νεαρές και ηλικιωμένες γυναίκες. Επίσης, όταν έχεις περίοδο. Ενώ είναι υψηλότερα λίγες εβδομάδες αργότερα μεταξύ των περιόδων, κατά την ωορρηξία.

Ορισμένοι οργανισμοί, ωστόσο, παράγουν περισσότερα οιστρογόνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας. Σαφώς, δεν αντιμετωπίζει κάθε γυναίκα με υψηλά οιστρογόνα τα ίδια συμπτώματα ή τους ίδιους κινδύνους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να συζητήσεις με τον γιατρό σου εάν αντιμετωπίζεις κάποιο από τα παρακάτω σημάδια.

Οι αιτίες

Ως αιτία μπορεί να είναι οποιοσδήποτε αριθμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων φαρμάκων ή κύστεων. Κυριαρχία των οιστρογόνων μπορεί ακόμη να αναπτυχθεί από την έκθεση του σώματος σε εξωτερικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ξενοοιστρογόνα. Αυτές είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα, όπως τα φθαλικά και τα φυτοφάρμακα. Άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να έχουν τέτοια αποτελέσματα είναι τα ορμονικά υπολείμματα που βρίσκονται στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στα προϊόντα κρέατος.

Τα συμπτώματα

Έχεις παρατηρήσει αύξηση βάρους ή υπερβολικό λίπος πίσω από τα χέρια; Τότε ίσως έχεις ελαφρώς υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Άλλα σημάδια είναι η ανώμαλη αιμορραγία, η ευαισθησία στο στήθος, η αυξημένη κολπική απόρριψη και η αύξηση του βάρους. Αλλά και το φούσκωμα, η δύσκολη περίοδος, η μειωμένη λίμπιντο, η κόπωση, οι αλλαγές στη διάθεση και η κατάθλιψη.

Οι κίνδυνοι

Αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές, αν και σίγουρα όχι πάντα, να αποτελούν ένδειξη για κάτι πιο σοβαρό. Τα παρατεταμένα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια των ετών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ινοκυστική νόσο του μαστού. Επίσης, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), ενδομητρίωση, πολύποδες ενδομητρίου, PMS, ινομυώματα της μήτρας και καρκίνο του μαστού.

Οι θεραπείες

Η θεραπεία δεν είναι ιδιαίτερα απλή. Κάθε σώμα είναι μοναδικό, οπότε δεν υπάρχει ένα μαγικό χάπι που να εξισορροπεί τις ορμόνες. Ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει να πάρεις ένα φυτικό συμπλήρωμα, μια βιο-ταυτόσημη ορμόνη ή έναν συνδυασμό και των δύο για να αποκαταστήσεις την ορμονική ισορροπία. Επιπλέον, ίσως να προτείνει την προσαρμογή της διατροφής, της άσκησης ή του σχήματος ύπνου σου ανάλογα με τη βασική αιτία του υψηλού οιστρογόνου.

featured photo: unsplash.com/@yoannboyer