Το εργασιακό burnout δεν είναι δύσκολο να σου χτυπήσει την πόρτα.

Οι φιλόδοξοι στόχοι και οι πολλές ώρες καθημερινής δουλειάς, μπορεί να οδηγήσουν τον οργανισμό σου σε burnout. Αν υποψιάζεσαι πως είσαι πολύ κοντά σ αυτή την κατάσταση τότε κάνε στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπα «όχι» σε κάτι;

Το να μαθαίνεις να θέτεις τα όριά σου είναι σημαντικό. Έτσι προστατεύεις τον εαυτό σου, και το να μάθεις να λες «όχι» σε tasks που δεν είναι της αρμοδιότητάς σου είναι το πρώτο βήμα. Αυτό όμως ισχύει και για τις κοινωνικές επαφές και τους προσωπικούς σου στόχους. Αν λες συνεχώς «ναι» και σε όλα, τότε είναι σίγουρο πως θα έρθει η στιγμή της εξάντλησης.

Κοιμάμαι αρκετά;

Δεν είναι μόνο οι ώρες αλλά και η ποιότητα του ύπνου σου. Κάνε το δωμάτιό σου ένα χαλαρωτικό μέρος του σπιτιού που όταν η πόρτα του κλείνει, τα προβλήματα της καθημερινότητας και τα άγχη θα μένουν απέξω.

Γυμνάζομαι;

Αν δεν έχεις γυμναστεί για αρκετό καιρό τότε ίσως αυτό συνδράμει στους λόγους που νιώθεις άγχος και ένταση. Εκτός του ότι εκτονώνεις την ενέργειά σου, μία δυνατή προπόνηση απελευθερώνει ενδορφίνες που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα και σε γεμίζουν ενέργεια.

Σε ποιον μπορώ να μιλήσω;

Το burnout δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Σκέψου σε ποιον θα μπορούσες να μιλήσεις για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Μπορεί να είναι ένας συγγενής, ένας φίλος ή ακόμη και ένας σύμβουλος. Χρειάζεται να εκφράσεις όσα νιώθεις γιατί μέσα από αυτή τη διαδικασία ίσως δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική.

featured photo:  unsplash.com/@verneho