“Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσεις τη ζάχαρη;” Τα γλυκά είναι το στοιχείο μου όπως έχω ξαναπεί και το να βρω έναν τρόπο να τα απολαμβάνω χωρίς ενοχές είναι το καλύτερο σενάριο. Αφού λοιπόν δεν μπορώ να εγκαταλείψω τα πρωινά μου με παγωμένο καφέ και τα μεσημεριανά επιδόρπια, ίσως μπορώ να τα προγραμματίσω με τρόπο που να λειτουργεί υπέρ μου.

Η Αγιουρβέδα θα σε κάνει να πιστέψεις ότι το να ξεκινάς τα γεύματά σου με μια γλυκιά νότα είναι εντάξει- ακόμη και στη Μέση Ανατολή, τα γλυκά όπως ο μπακλαβάς ή οι χουρμάδες θεωρούνται σύμβολο φιλοξενίας και, ως εκ τούτου, απολαμβάνονται συνήθως πριν από το κύριο γεύμα. Τι λέει όμως η επιστήμη γι’ αυτό; Οι ειδικοί απαντούν.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους;

“Όταν πρόκειται για την κατανάλωση ζάχαρης, ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας. Παράγοντες όπως ο χρόνος των γευμάτων, η σωματική δραστηριότητα και οι συνολικές διατροφικές συνήθειες παίζουν τεράστιο ρόλο στον καθορισμό της καλύτερης ώρας για την κατανάλωση ζάχαρης”, λέει η Eshanka Wahi, διατροφολόγος μαγειρικής και προπονήτρια ολιστικής ευεξίας. Πάρε για παράδειγμα το ζαχαρούχο πρωινό σου – τα γλυκά δημητριακά ή τα κρουασάν σοκολάτας μπορεί να σου ανεβάζουν τη διάθεση και να σου δίνουν μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, αλλά θα ανεβάσουν επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου, αφού δεν υπάρχουν άλλα θρεπτικά συστατικά για να εξισορροπήσουν τα πράγματα. Η αυξημένη ευαισθησία του οργανισμού στους υδατάνθρακες μετά από μια ολονύκτια νηστεία είναι ένας άλλος λόγος για να αποφεύγεις τη ζάχαρη πρωί-πρωί. Ή ένα μεταμεσονύκτιο επιδόρπιο μπορεί εύκολα να διαταράξει τον ύπνο σου για παρόμοιους λόγους.

Αλλά το πώς το σώμα σου χειρίζεται τη ζάχαρη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο ευαίσθητ@ είσαι στην ινσουλίνη, πόσο δραστήρι@ είσαι και τι άλλο τρως. Δεν υπάρχει σωστή απάντηση, αλλά οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ομόφωνα ότι είναι έξυπνο να απολαύσεις τη ζάχαρη με μέτρο και ως μέρος ενός ισορροπημένου γεύματος ή σνακ.

Η κατανάλωση ζάχαρης με άδειο στομάχι είναι απόλυτο όχι

Ο σωστός συγχρονισμός του σνακ ζάχαρης μπορεί να διακριθεί μεταξύ μιας καλής και μιας αγχωτικής ημέρας. “Η μεμονωμένη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών ή ποτών, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να οδηγήσει σε ταχείες αυξήσεις και επακόλουθες καταρρεύσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, με αποτέλεσμα το αίσθημα κόπωσης και εξάντλησης της ενέργειας”, αποκαλύπτει ο Jashan Vij, Health & Weight-Loss Coach.

Ωστόσο, εξηγεί ότι η αντιστοίχιση των ζαχαρούχων τροφίμων με πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και υγιεινών λιπαρών μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας περισσότερη ενέργεια και αποτρέποντας τις απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Θα έκανες τα πάντα για να αποφύγεις αυτό το αίσθημα της συντριβής και του καψίματος, σωστά; Το αίσθημα είναι ιδιαίτερα χειρότερο με την επεξεργασμένη ζάχαρη, γι’ αυτό και όταν τρως γλυκά, σκέψου να τα συνδυάσεις με άλλα τρόφιμα που δεν έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Πότε το σώμα σου είναι πιο εξοπλισμένο για να επεξεργαστεί τη ζάχαρη;

“Το σώμα μας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο μεταβολισμό των σακχάρων κατά τη διάρκεια αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσέχουμε το μέγεθος των μερίδων και τη συνολική διατροφική πρόσληψη για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και να διατηρήσουμε μια υγιή ισορροπία”, εξηγεί η Eshanka.

Αλλά αν πρέπει να βάλουμε μια ώρα της ημέρας σε αυτό, αυτή θα είναι πιο κοντά στις ώρες του μεσημεριανού γεύματος. “Το σώμα μας είναι γενικά καλύτερα εξοπλισμένο για να επεξεργάζεται τα σάκχαρα νωρίτερα μέσα στην ημέρα, όταν ο μεταβολισμός είναι συνήθως πιο ενεργός και οι ενεργειακές δαπάνες υψηλότερες. Επιπλέον, το να απολαύσεις τη ζάχαρη γύρω από τις προπονήσεις ή τις περιόδους αυξημένης ενέργειας μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της μυϊκής αποκατάστασης”, εξηγεί ο Jashan.

Με απλά λόγια, η καλύτερη στιγμή για την κατανάλωση ζάχαρης είναι νωρίτερα μέσα στην ημέρα και σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά. “Είναι σημαντικό να ακούτε τα σήματα πείνας και κορεσμού του σώματός σας και να καταναλώνετε τα σάκχαρα ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής”, καταλήγει ο Jashan.