Σίγουρα, η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα μία ευχάριστη διαδικασία και αυτό εξηγείται, αν αναλογιστείς ότι, η “φιλοσοφία της δίαιτας” προκαλεί μόνο στέρηση και άγχος. Η αλλαγή που επιθυμείς γύρω από το βάρος σου όμως, θα έρθει μόνο όταν αλλάξεις τον τρόπο προσέγγισης της. Η συνεχής στέρηση, ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων και η αυστηρή τήρηση ενός “ανέφικτου” διαιτολογίου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα σε οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια ξανά στην αφετηρία.

Ξεκίνα το πρωινό σου με πρωτεΐνη

Είναι γνωστό ότι η πρωτεΐνη είναι ο σημαντικότερος ρυθμιστής της όρεξης. Επομένως, αν εντάξεις στο πρωινό σου καλής ποιότητας πρωτεΐνη, θα μείνεις χορτάτη/ος για περισσότερες ώρες ενώ σύμφωνα με έρευνες , οι πιθανότητες να υπερκαταναλώσεις περισσότερες θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα, ελαχιστοποιούνται. Καλές πηγές  πρωτεΐνης για το πρωινό σου είναι : το αυγό, το στραγγιστό γιαούρτι, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα, τυριά) και τα βούτυρα ξηρών καρπών.

Έχει σημασία και το “πότε” τρως, όχι μόνο το “τι” τρως

Δεν είναι όλες οι τροφές για όλες τις ώρες. Το βράδυ που ο μεταβολισμός μας επιβραδύνετε είναι καλύτερο να τρώμε πιο ελαφριά γεύματα που θα απέχουν τουλάχιστον 2-3 ώρες από τον ύπνο. Δεν υπάρχουν ιδανικές ώρες γύρω από τα γεύματα, αλλά όταν τρώμε αργότερα μέσα στην ημέρα, τα επίπεδα της πείνας μας είναι υψηλά, με αποτέλεσμα οι ποσότητες που καταναλώνουμε να είναι πολύ μεγαλύτερες. Αν αυτό το φαινόμενο, γίνει η ρουτίνα σου, σίγουρα δεν θα σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Κάνε στον εαυτό σου την ερώτηση: “Πόσο πεινάω”

Η αυστηρή δίαιτα που σε περιορίζει και στο “πόσο θα φας” αλλά και στο “τι θα φας”, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την πείνα και την όρεξη, έχει αποδειχθεί από μελέτες ότι έχει αποτύχει στη μακροχρόνια απώλεια βάρους και στην διατήρηση του. Το υγιές είναι να τρώμε όταν πεινάμε και όσο πεινάμε, προσέχοντας πάντα την ποιότητα των γευμάτων μας.

Δες αν είναι λιγούρα ή όχι αυτό που αισθάνεσαι

Καμιά φορά τρώμε όχι από πείνα αλλά από συνήθεια, πλήξη ή stress. Η καλύτερη λύση σε αυτό είναι να εντοπίσεις τις δύσκολες για εσένα ώρες και να κάνεις μια δεκάλεπτη βόλτα εκείνη τη στιγμή. Αν δεν μπορείς να βγεις εκτός σπιτιού, σου προτείνω να προσπαθήσεις για 10 λεπτά να ασχοληθείς με κάτι άλλο. Οτιδήποτε θα σε αποσπάσει από το ψυγείο και το τσιμπολόγημα,  θα σε βοηθήσει να καταλάβεις εάν πεινάς πραγματικά ή όχι.

Ανάπνευσε σωστά και φάε αργά

Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που έχουν πολύ stress και έντονους ρυθμούς καθημερινότητας, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά και αυτό επηρεάζει τόσο τον μεταβολισμό τους , όσο και τον τρόπο που γευματίζουν. Αφιέρωσε 5 λεπτά την ημέρα στον διαλογισμό, όπου θα είσαι μόνος/η με τον εαυτό σου, θα αναπνέεις σωστά και θα σκέφτεσαι θετικά. Μειώνοντας το stress, βοηθάς τον οργανισμό σου να ανταπεξέλθει με ηρεμία μέσα στην ημέρα, και έτσι μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι την συμπεριφορά σου γύρω από το φαγητό.

Μην ζυγίζεσαι

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων. Αυτοί που ζυγίζονται, και ό,τι κι αν δείξει ο δείκτης της ζυγαριάς, δεν επηρεάζονται, και εκείνοι που ανάλογα με το τι θα αντικρίσουν, θα τους χαλάσει η μέρα και η διάθεση. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, δεν χρειάζεται να ζυγίζεσαι καθημερινά. Μία εβδομαδιαία ζύγιση ή ανά 2 εβδομάδες, είναι αρκετά καλός δείκτης για να ελέγξεις αν η απώλεια βάρους πετυχαίνει. Η συχνή ζύγιση, ειδικά αν σε αγχώνει, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς.

Το κλειδί της επιτυχίας στην απώλεια βάρους βρίσκεται στην υπομονή και την επιμονή. Η μακροχρόνια διατήρηση βάρους απαιτεί χρόνο, και έτσι πρέπει να τη διαχειριστείς κι εσύ. Δίνοντας χρόνο και χώρο στον εαυτό σου να μάθει να αναγνωρίζει όλα τα σημάδια γύρω από την πείνα, τον κορεσμό αλλά και το συναισθηματικό υπόβαθρο. Όπως πάντα λέω, η απώλεια βάρους μπορεί να γίνει είτε η δυσκολότερη, είτε η ευκολότερη διαδικασία, και αυτό εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων που κάνεις γύρω από αυτήν.