Ανήκεις και εσύ στη κατηγορία των ατόμων, που ένιωσαν μια ξαφνική ανάγκη για γλυκό, ενώ βρίσκονταν σε περίοδο που προσπαθούσαν να μειώσουν ή να κόψουν εντελώς το αλκοόλ;
Σε μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Substance Use & Misuse, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετεχόντων επιθυμούσε περισσότερη σοκολάτα και άλλα γλυκά μετά τη διακοπή του αλκοόλ.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που δεν ήπιαν για τρεις εβδομάδες ανέφεραν, ότι κατανάλωσαν τρεις φορές περισσότερη σοκολάτα από όσους συνέχιζαν να πίνουν. Άλλες μικρότερες μελέτες έχουν παρατηρήσει παρόμοιες σχέσεις μεταξύ της αποχής και της επιθυμίας για γλυκά σε άτομα με διαταραχή χρήσης αλκοόλ (ΔΧΑ).

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν πίνεις αλκοόλ; 

Το αλκοόλ μπορεί να σε χαλαρώσει ή ακόμα και να προκαλέσει ευφορία, κάτι που μπορεί να σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά για ένα ακόμα ποτό.
Συγκεκριμένα, το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που ενεργοποιεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης, της ορμόνης που μεταφέρει μηνύματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο σου, όταν κάνεις γυμναστική ή καταναλώνεις καφέ ή αλκοόλ. Για τον λόγο αυτό είναι γνωστή και ως ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη μειώνει τη δραστηριότητα στην επεκταμένη αμυγδαλή του εγκεφάλου, που ελέγχει τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις στο άγχος, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο για τα Προβλήματα Κατανάλωσης Αλκοόλ και Αλκοολισμού.Αν είσαι ένα άτομο που εξαρτάται από το αλκοόλ για να αντιμετωπίσει το άγχος ή τα αρνητικά συναισθήματα, όταν σταματήσεις, ο εγκέφαλος σου μπορεί να αρχίσει να αναζητά “άλλες μορφές διέγερσης”. Αυτό ονομάζεται μερικές φορές “εξάρτηση- αντικατάσταση“, αναφέρουν ειδικευμένοι ψυχίατροι που ασχολούνται με την εξάρτηση από το αλκοόλ.
Επειδή ο εγκέφαλος έχει συνηθίσει να λαμβάνει μια δόση από κάτι που αισθάνεται ευχάριστο, χάρη σε αυτήν την ντοπαμίνη. Μόλις αυτή η πηγή, σε αυτήν την περίπτωση το αλκοόλ, αποκοπεί από τον τρόπο ζωής ενός ατόμου, ο εγκέφαλός του “αρχίζει να αναζητά κάτι άλλο που να ενεργοποιεί το κέντρο ευχαρίστησης”.
Η ζάχαρη, ιδιαίτερα η σακχαρόζη, η απλούστερη μορφή ζάχαρης που συναντάται συχνά σε καραμέλες και αναψυκτικά, είναι συχνά ένα ευπρόσδεκτο αντικατάστατο σε αυτά τα σενάρια, διότι προκαλεί την απελευθέρωση ντοπαμίνης και αυξάνει τα αισθήματα ευχαρίστησης. Το αλκοόλ έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε, με κάποιον τρόπο, η αποχή μπορεί να οδηγήσει σε απόσυρση ζάχαρης, η οποία, αντίστοιχα, μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές επιθυμίες για ζάχαρη. Κάποιοι άλλοι αντικαταστάτες που ίσως ψάχνουν οι άνθρωποι περιλαμβάνουν junk food, νικοτίνη, μαριχουάνα ή άλλα φάρμακα.

Πόσο θα διαρκέσουν οι λιγούρες για γλυκό;

Η διάρκεια της λιγούρας για ζάχαρη μετά τη διακοπή του αλκοόλ μπορεί να ποικίλει από άτομο σε άτομο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γενική τάση είναι ότι όσο περισσότερο πίνεις, τόσο περισσότερο θα επιθυμείς αυτό το ποτό, και τελικά τόσο περισσότερο θα επιθυμείς τη ζάχαρη ή ένα παρόμοιο αντικατάστατο, όταν σταματήσεις το ποτό. Ωστόσο, συνήθως, αυτές οι νέες επιθυμίες θα πρέπει να διαρκέσουν μόνο για λίγες εβδομάδες έως λίγους μήνες. Εάν αντιμετωπίζεις συμπτώματα απόσυρσης, όπως άγχος, ανησυχία, ιδρώτα ή ορατόρροιες, συνιστάται να συμβουλευτείς έναν ειδικό υγείας, όπως προτείνουν τα Κέντρα Εξάρτησης.

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις ή να ελέγξεις αυτές τις επιθυμίες;

Ειδικευμένοι γιατροί και ψυχοθεραπευτές ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ασχολούνται όσο το δυνατόν περισσότερο με υγιείς δραστηριότητες που αυξάνουν τη διάθεση τους, προκειμένου να αποφεύγουν το να έχουν την ανάγκη να αντιμετωπίσουν την επιθυμία για ζάχαρη (ή την επιστροφή στο αλκοόλ) για μια γρήγορη δόση ντοπαμίνης. Μπορείς να απολαύσεις τα οφέλη πολλών διαφορετικών ορμονών που προκαλούν αίσθηση ευεξίας χωρίς τη χρήση ουσιών ή ζάχαρης.Όλα, από την άσκηση, τον χρόνο που περνάς στη φύση, την παρέα με φίλους, τη δημιουργία τέχνης και άλλες δραστηριότητες, απελευθερώνουν ορμόνες στον εγκέφαλό, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη, οι ενδορφίνες και η οξυτοκίνη. Αυτές, αντίστοιχα, μπορούν να ενισχύσουν τα αισθήματα ευχαρίστησης και ηρεμίας.Ένας δομημένος ρυθμός ζωής (δηλαδή επαρκής ύπνος, 7 ώρες ή περισσότερες) και η κατανάλωση τριών ισορροπημένων γευμάτων την ημέρα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των επιθυμιών. Η παροχή ενέργειας με ισορροπημένα γεύματα που περιλαμβάνουν πολύπλοκους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, ώστε να μην υπάρξουν ίδιες ακραίες κορυφές και πτώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε επιθυμίες για ζάχαρη.
Είναι επίσης χρήσιμο να αποκόψεις τη σακχαρόζη από τη διατροφή σου, η οποία βρίσκεται σε επεξεργασμένα γλυκά όπως παγωτό και καραμέλες, διότι όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερο εθιστική γίνεται.