Η yoga ξεκίνησε ως πνευματική πρακτική στην Ινδία πριν από χιλιάδες χρόνια και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του Βουδισμού και του Ινδουισμού, αλλά στις μέρες μας, είναι μια δραστηριότητα που είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο.

Στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει μια ποικιλία διαφορετικών προσεγγίσεων στη yoga, με κάποιες να κλίνουν περισσότερο στη σφαίρα της προπόνησης και να δίνουν έμφαση στα σωματικά οφέλη της τέχνης και άλλες να επικεντρώνονται σε πνευματικές πτυχές όπως ο διαλογισμός και η βαθιά αναπνοή.

Power yoga

Αν ψάχνεις για ένα στυλ yoga που δίνει προτεραιότητα στη φυσική κατάσταση, η power yoga μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή. Σύμφωνα με τη Yoga Medicine, η power yoga είναι ένα πιο γρήγορο στυλ που εστιάζει στην άσκηση των μυών καθώς και στην ανάπτυξη της ευελιξίας των μαθητών. Αυτή η πρακτική δεν έχει πολλούς δεσμούς με τον αρχικό πνευματικό σκοπό της γιόγκα, αλλά είναι υπέροχο αν βαριέσαι κατά τη διάρκεια πιο αργών και πιο οργανωμένων μαθημάτων. Οι γρήγορες εναλλαγές μεταξύ των στάσεων θα σε κρατήσουν αφοσιωμέν@ και θα εμποδίσουν το μυαλό σου να περιπλανηθεί.

Οι ακριβείς στάσεις και ο ρυθμός ενός μαθήματος power yoga εξαρτώνται από τον εκπαιδευτή, αλλά, ως επί το πλείστον, θα κρατάς τις στάσεις μόνο για μερικές αναπνοές, μετακινώντας γρήγορα μέσα από ακολουθίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ώρας ή μιάμιση ώρα. Μερικοί δάσκαλοι επιλέγουν ακόμη και να συνδυάσουν αυτό το στυλ με πτυχές άλλων τύπων yoga, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του δωματίου ή φέρνοντας πιο αργές ακολουθίες για να αυξήσουν τα οφέλη και να προσθέσουν κάποια ποικιλία στη συνεδρία.

Vinyasa

Η Vinyasa, ή vinyasa flow, είναι μια από τις πιο κοινές μορφές yoga και επικεντρώνεται κυρίως στις σωστές τεχνικές αναπνοής. Σε αυτή την πρακτική, συνδέεις τις κινήσεις σου με τις αναπνοές σου, αναπνέοντας μέσα από κάθε στάση και προχωρώντας σχεδόν ρυθμικά στην επόμενη. Αυτά τα μαθήματα είναι υπέροχα εάν θέλεις μια πιο προσεγμένη προσέγγιση στις προπονήσεις σου, αλλά θέλεις να εστιάσεις στην κίνηση του σώματός σου και στην αύξηση της ευελιξίας και της δύναμής σου.

Σε αυτή την πρακτική, τα πάντα επικεντρώνονται γύρω από την αναπνοή και οι χρόνοι αναμονής δεν αποτελούν εξαίρεση. Ανάλογα με τη στάση, είναι συνηθισμένο να κρατάς οπουδήποτε από μία έως πέντε αναπνοές – λίγα δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό, περίπου – πριν μεταβείς στην επόμενη. Επειδή υπάρχει τόσο μεγάλη έμφαση στην κίνηση και τη ροή, δεν ξοδεύεις πολύ χρόνο καθισμέν@ σε κάθε στάση, καθιστώντας αυτή την εξαιρετική επιλογή εάν δεν θέλεις να αισθάνεσαι στάσιμ@ αλλά προτιμάς και κάτι χαλαρωτικό.

Bikram

Η Bikram yoga, μια μορφή hot yoga που αναπτύχθηκε από τον Bikram Choudhury, είναι μια από τις πιο φυσικές ποικιλίες αυτής της πρακτικής. Αυτά τα μαθήματα περνούν σε 26 συγκεκριμένες στάσεις σε διάστημα μιάμιση ώρα και πρέπει να ακολουθήσουν ένα αυστηρό σύνολο κανόνων για να θεωρηθούν αληθινή Bikram yoga. Εξαιτίας αυτού, πολλοί εκπαιδευτές απλώς επιλέγουν να αποκαλούν τα μαθήματά τους hot yoga, ώστε να έχουν λίγη περισσότερη ευελιξία στις διδασκαλίες τους, αλλά πολλές από τις γενικές αρχές παραμένουν οι ίδιες.

Επειδή αυτές οι τάξεις είναι τόσο οργανωμένες, κάθε στάση έχει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, που κυμαίνεται από λίγα δευτερόλεπτα έως περίπου ενάμιση λεπτό. Αυτή είναι μια από τις πιο γρήγορες, επικεντρωμένες στην άσκηση μορφές yoga, οπότε σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες στο δωμάτιο, μπορείς να περιμένεις να ιδρώσεις αρκετά.

Ο εκπαιδευτής σου θα σε καθοδηγήσει σε κάθε στάση και πόσο καιρό θα πρέπει να την κρατάς, αλλά, επειδή το μάθημα είναι το ίδιο σύνολο κινήσεων κάθε εβδομάδα, πιθανότατα θα αρχίσεις να μαθαίνεις τη σειρά και τους χρόνους καθώς συνεχίζεις την πρακτική σου.

Hatha

Η Hatha yoga είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται στην ισορροπία σε μια πρακτική. Μπορεί να μην έχεις ακούσει αυτή τη συγκεκριμένη ορολογία πριν, αλλά αν έχεις κάνει ποτέ ένα μάθημα yoga για αρχάριους, πιθανότατα ήταν hatha yoga. Σύμφωνα με το Yoga Basics, αυτά τα μαθήματα ενσωματώνουν πόζες, διαλογισμό και ασκήσεις αναπνοής σε ένα, επομένως αποτελούν μια εξαιρετική εισαγωγή αν δεν έχεις καταλήξει ακόμα ποιο στυλ προτιμάς.

Επειδή τα μαθήματα hatha yoga είναι συχνά εισαγωγικά, οι στάσεις τείνουν να κρατούνται για λίγο περισσότερο για να αναπτύξουν την υπομονή και την εξοικείωση των μαθητών με τη θέση. Η ενασχόληση με τη yoga μετά από χρόνια με γρήγορους ρυθμούς προπονήσεις HIIT μπορεί να είναι μια αρκετά σημαντική μετάβαση, επομένως, ακόμα κι αν οι μαθητές είναι σωματικά ικανοί, υπάρχει μια καμπύλη νοητικής μάθησης.

Αυτά τα μαθήματα παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξεις κατάλληλες τεχνικές αναπνοής και να εξασκηθείς στη διανοητική διαύγεια, ενώ παράλληλα ενισχύεις το σώμα σου, και το να κρατάς πόζες για ένα λεπτό ή περισσότερο μπορεί να σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις την υπομονή και την επιμονή που χρειάζονται για να αναπτύξεις περαιτέρω την προσωπική σου πρακτική. Εάν αυτό σου φαίνεται πολύ τρομακτικό, μπορείς να ξεκινήσεις με 30 δευτερόλεπτα ανά στάση.

Iyengar

Η Iyengar είναι μια από τις πιο κλασικές μορφές yoga που επικεντρώνεται στην τέλεια ευθυγράμμιση στις πόζες, αλλά το πιο γνωστό χαρακτηριστικό της είναι η συχνή χρήση εξοπλισμού. Οι ιμάντες, τα στηρίγματα, τα μπλοκ και οι καρέκλες μπορεί να εμφανίζονται στα μαθήματα Iyengar μαζί με τα τυπικά χαλάκια και τα μπουκάλια νερού ως τρόπο υποστήριξης και διόρθωσης διαφορετικών στάσεων.

Επειδή αυτή η πρακτική βασίζεται περισσότερο στην τεχνική και την ευθυγράμμιση, κάθε στάση κρατιέται για περισσότερο από ό,τι θα ήταν σε ένα τυπικό μάθημα, συχνά μεταξύ ενός και πέντε λεπτών. Οι εκπαιδευτές απαιτούν μεγάλες ποσότητες προπόνησης για να διδάξουν την Iyengar yoga, έτσι μπορεί να έρθουν και να κάνουν μικρές προσαρμογές στις στάσεις για να εξασφαλίσουν ότι κρατάς την τέλεια θέση.

Παρά την εμπειρία που απαιτείται για τη διδασκαλία, αυτά τα μαθήματα στην πραγματικότητα συνιστώνται για άτομα όλων των επιπέδων δεξιοτήτων, ειδικά για όσους εργάζονται με σωματικούς περιορισμούς, επειδή τα στηρίγματα μπορούν να λειτουργήσουν για να τροποποιήσουν ελαφρώς τις στάσεις ενώ αυξάνεις τη δύναμη και την ευελιξία σου.

Yin

Η Yin yoga, όπως και η Iyengar, εστιάζει περισσότερο στην τοποθέτηση παρά στην κίνηση και την αναπνοή. Μερικές φορές περιλαμβάνει επίσης τη χρήση στηρίξεων, αλλά σε αντίθεση με την Iyengar, επικεντρώνεται περισσότερο στους συνδετικούς ιστούς του σώματος παρά στους μύες του και αντλεί έμπνευση από τις πολεμικές τέχνες.

Αυτή η πρακτική είναι εξαιρετική εάν κάνεις άλλα είδη προπονήσεων ή έχεις σωματική δουλειά και πρέπει να τεντώσεις και να απελευθερώσεις την ένταση μετά από μια μέρα υψηλής έντασης. Οι κύριες περιοχές εστίασης περιλαμβάνουν τους μηρούς, τους γοφούς και το κάτω μέρος της πλάτης, επομένως αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό ακόμη και για όσους έχουν θέσεις γραφείου που διαπιστώνουν ότι η θέση τους στο γραφείο τους κάνει δύσκαμπτους.

Επειδή αυτή η πρακτική επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες τεχνικές, οι στάσεις κρατούνται συνήθως περισσότερο από άλλες πρακτικές, περίπου τρία έως πέντε λεπτά ανά θέση. Αυτό δίνει στο σώμα σου αρκετό χρόνο για να βυθιστεί στη στάση και σου επιτρέπει να αισθανθείς τα οφέλη στον συνδετικό σου ιστό, έτσι είναι βέβαιο ότι θα φύγεις από την τάξη νιώθοντας χαλαρ@.

Ashtanga

Η Ashtanga yoga συνδυάζει τόσο τις πνευματικές όσο και τις σωματικές πτυχές της παραδοσιακής yoga σε μια εξαιρετικά προγραμματισμένη πρακτική. Αυτά τα μαθήματα διέρχονται από μια σειρά έξι στάσεων που έχουν προταθεί από τον εκπαιδευτή. Μόλις αποφασίσουν ότι ένας μαθητής έχει κατακτήσει μια πόζα, αφού δώσει πρακτικές προσαρμογές και παρατηρήσει κάθε άτομο στην τάξη ξεχωριστά, ο δάσκαλος θα εισαγάγει μια άλλη πόζα. Εξαιτίας αυτού, η πρακτική κάθε μαθητή είναι μοναδική και ρυθμίζεται συγκεκριμένα γύρω από αυτόν.

Ως επί το πλείστον, αυτές οι στάσεις κρατούνται για πέντε αναπνοές, ή περίπου ένα λεπτό, για να σου επιτρέψουν να χαλαρώσεις στη θέση σου και να εξοικειωθείς με το σώμα σου, αλλά αυτό μπορεί να συνεχιστεί περισσότερο εάν χρειάζεσαι περαιτέρω προσαρμογή για να μπεις στη σωστή στάση. Αυτό το στυλ δίνει έμφαση τόσο στη ροή όσο και στην τεχνική, επομένως θα κάνεις αρκετή κίνηση σε όλη την τάξη, αλλά δεν θα είναι τόσο γρήγορο όσο κάτι σαν την vinyasa.

Restorative

Αντί να πιέζει τα όριά σου και να σ’ ενθαρρύνει να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου με νέες στάσεις, η επανορθωτική yoga (restorative) επιδιώκει να αφαιρέσει πραγματικά τα περιττά ερεθίσματα και σ’ ενθαρρύνει να κοιτάξεις μέσα σου. Σε αυτά τα μαθήματα, περνάς από μια σειρά από απλές, στατικές στάσεις και διαλογισμούς που σ’ ενθαρρύνουν να χαλαρώσεις και να απελευθερώσεις το άγχος της ημέρας.

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπεις μαθητές να γνέφουν ή να αιωρούνται ανάμεσα στο να είναι ξύπνιοι και να κοιμούνται – πολύ διαφορετικό από κάτι όπως η vinyasa ή η power yoga.

Στην επανορθωτική γιόγκα, η εστίαση είναι στην αναπνοή, τον διαλογισμό και τη χαλάρωση, επομένως οι στάσεις κρατούνται συχνά για πάνω από 10 λεπτά (μερικές φορές έως και 20) καθώς ο εκπαιδευτής οδηγεί μια άσκηση αναπνοής ή ενθαρρύνει την τάξη του να καθίσει ήσυχα και να αντισταθεί στην παρόρμηση.. Αυτά τα μαθήματα εξακολουθούν να διαθέτουν λίγη διάταση, αλλά ως επί το πλείστον, μοιάζουν περισσότερο με έναν ομαδικό διαλογισμό.