Φαίνεται πως κάθε μήνα, υπάρχει ένα νέο εκπληκτικό πρόγραμμα διατροφής που υπόσχεται θαύματα. Όλο και περισσότερα διατροφικά προγράμματα με σκοπό την άμεση και γρήγορη απώλεια βάρους προστίθενται στην λίστα των “express ή fad diets”.

Γιατί όμως αυτές οι αυστηρές και στερητικές δίαιτες δεν είναι κάτι που πρέπει να ακολουθήσεις όσο δελεαστικές κι αν ακούγονται;!

Απλώς δεν λειτουργούν

Οι δίαιτες detox και οι “fad diets” είναι πολύ προσωρινές. Δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν να πετύχεις απώλεια βάρους και λίπους μακροπρόθεσμα. Μπορεί να δεις παροδική μείωση του αριθμού στην ζυγαριά σου, αλλά δεν θα βελτιώσει τα συνολικά αποτελέσματα της υγείας σου και της εικόνας σώματος σου. Το βάρος που χάνεται κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας express είναι πιθανόν από άπαχους μύες και νερό, αλλά όχι από σωματικό λίπος.

Όταν ακολουθείς μια δίαιτα τέτοιου είδους, το χαμηλό νούμερο στην ζυγαριά δεν θα μπορέσεις να το διατηρήσεις για πολύ καιρό. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ συνηθισμένο να παίρνεις βάρος μετά από μια δίαιτα express, γιατί πολύ απλά δεν μπορείς να συνεχίσεις να τρέφεσαι με αυτόν τον τρόπο.

Οι περισσότερες express δίαιτες δεν περιλαμβάνουν άσκηση

Αν το σκεφτείς λίγο καλύτερα, όλες αυτές οι δίαιτες απαιτούν να καταναλώσεις μόνο συγκεκριμένα τρόφιμα ή απαγορεύουν κάποια άλλα, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις το οτιδήποτε στο κομμάτι της άσκησης. Αυτός ο ισχυρισμός όμως είναι red flag.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η άσκηση δεν σε βοηθά απλώς να χάσεις βάρος αλλά βοηθά στην πρόληψη της ανάκτησης βάρους και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Είναι επικίνδυνες

Οι αυστηρές δίαιτες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Μπορούν να εξαντλήσουν το σώμα από βιταμίνες, μέταλλα και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επίσης, οδηγούν σε προβλήματα όπως αρρυθμία – ακανόνιστο καρδιακό παλμό, αυπνία και αίσθημα stress. Όταν κάποιος χάνει βάρος γρήγορα, χάνει ηλεκτρολύτες, οι οποίοι μπορούν επίσης να προκαλέσουν αφυδάτωση, ζαλάδες και σε ακραίες καταστάσεις νεφρική βλάβη.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν αποφασίσεις να τις ακολουθήσεις για λίγες μέρες. Για αυτό τον λόγο, σου προτείνω την επόμενη φορά να το σκεφτείς λίγο καλύτερα.

Ένα και μόνο είδος δίαιτας δεν ταιριάζει σε όλους

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι, και ακριβώς για αυτόν τον λόγο, δεν θα έπρεπε να είναι και η διατροφή μας. Κάθε δίαιτα express δεν συνυπολογίζει καθόλου σε ποιον απευθύνεται. Αν έχεις κάποιο πρόβλημα υγείας, κάποια διατροφική έλλειψη, το παρόν βάρος σου, την ηλικία και το φύλο σου, γεγονός που φανερώνει ότι κάτι δεν θα λειτουργήσει σωστά με ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο.

Όμως, last but not least, υπάρχουν πιο υγιεινές εναλλακτικές

Δεν μου αρέσει, προσωπικά ο όρος «δίαιτα». Προτιμώ να την αντικαταστήσω με μία διατροφή που να έχει μέσα της νοστιμιά, γεύση, ευχαρίστηση, συγκεκριμένο σχέδιο διατροφικής εκπαίδευσης και να αφήνει τους διαιτώμενους καλύτερα και όχι χειρότερα στο τέλος αυτού του ταξιδιού. Δεν υπάρχει γρήγορη λύση για να χάσεις βάρος, επομένως ο προγραμματισμός είναι πολύ σημαντικός. Ναι, η μακροπρόθεσμη αλλαγή μπορεί να χρειαστεί πολλή προσπάθεια.

Πρέπει να αφοσιωθείς στην αλλαγή του τρόπου ζωής σου, αλλά να θυμάσαι ότι πρόκειται για την καλύτερη συνολική υγεία σου και όχι απλώς για το bikini που ονειρεύεσαι να βάλεις στην επόμενη βουτιά.

Η σωστή απώλεια βάρους σχετίζεται με τη δημιουργία ενός τρόπου ζωής και διατροφής με τον οποίο μπορείς να ζήσεις ευχάριστα χωρίς τύψεις και ενοχές, και το πιο σημαντικό, να σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.