Ακόμα κι αν μένεις στο σπίτι, δεν σημαίνει ότι την γλίτωσες από τις κοινές ιώσεις. Οι αρρώστιες που μεταφέρονται με σταγονίδια, όπως ένα απλό κρύωμα, η γρίπη, ακόμα και ο COVID-19, μεταδίδονται όταν κάποιος φτερνίζεται ή βήχει. Τα σταγονίδια αυτά μπορούν να μείνουν για ώρες ή και μέρες πάνω σε επιφάνειες. 

Πόσο μακριά πηγαίνουν ωστόσο τα σταγονίδια όταν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε; Και τι πιο σημαντικό, πώς επηρεάζει αυτή η απόσταση την υγιεινή του σπιτιού μας αν κάποιος στο σπίτι μας είναι άρρωστος; 

Η Dr, Elizabeth Scott, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, αναφέρει στο Apartment Therapy ότι τα σταγονίδια μπορούν να φτάσουν περίπου από 1 έως 2 μέτρα από το στόμα ή τη μύτη κάποιου σε κάποια επιφάνεια ή σε κάποιον άλλο άνθρωπο. 

Ένας εύκολος τρόπος να αποτρέψεις το “ταξίδι” αυτόν των σταγονιδίων είναι το να χρησιμοποιήσεις ένα χαρτομάντιλο. Αυτό θα πρέπει αμέσως το να πετάξεις και να πλύνεις τα χέρια σου.

Χρειάζεται να απολυμάνεις αφού φτερνιστείς ή βήξεις; 

Δεν μπορείς πάντα να προβλέψεις πότε θα έρθει ένα φτέρνισμα ή ο βήχας. Πόσες φορές άλλωστε έχεις φτερνιστεί με τα χέρια σου γεμάτα. Άλλωστε δεν μπορείς να ελέγξεις και τα υπόλοιπα άτομα που υπάρχουν στο σπίτι. Αν κάποιος στο σπίτι είναι άρρωστος και φτερνίζεται χωρίς κάποια προφύλαξη, τότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτική και να καθαρίζεις την κάθε επιφάνεια. 

Σημείωση: Αν είσαι άρρωστη, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να απομονωθείς ώστε να αποφύγεις να εξαπλώσεις την ίωση. 

Αν κάθεσαι στον καναπέ και φτερνιστείς, σκέψου κάθε επιφάνεια που υπάρχει στα 1 με 2 μέτρα. Φτερνίστηκες κοντά στο τραπέζι ή στον καναπέ και στο μαξιλάρι; Απολύμανε τις σκληρές επιφάνειες και βάλε τις μαλακές επιφάνειες στο πλυντήριο. 

Μιας και τα σταγονίδια μπορούν να επιβιώσουν έξω από το σώμα μας για ώρες ή και για μέρες σε στερεές επιφάνειες (όπως ο COVID-19 που μπορεί και επιβιώσει για 72 ώρες), απολύμανε τις επιφάνειες όσο πιο συχνά γίνεται. 

Πώς θα πρέπει να καθαρίζεις τα πράγματα πάνω στα οποία έβηξες ή φτερνίστηκες;

Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι είναι κάτι τελείως διαφορετικό το να καθαρίζεις από το να απολυμαίνεις. Επειδή σκούπισες μία επιφάνεια, δεν σημαίνει ότι όντως τα έχεις απομακρύνει. Για να βεβαιωθείς ότι θα έχεις σκοτώσει τα σταγονίδια αυτά, πρέπει να χρησιμοποιήσεις απολυμαντικό, το οποίο να περιέχει 70% αλκοόλ. 

Για τις μαλακές επιφάνειες, πλύνε τα πάντα με καυτό νερό. Αν το πλυντήριό σου έχει πρόγραμμα απολύμανσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Αν φτερνιστείς ή βήξεις σε μία επιφάνεια όπως ο καναπές, προτίμησε να σιδερώσεις την επιφάνεια σε μια υψηλή θερμοκρασία. 

Πηγή & featured image: apartmenttherapy.com Μετάφραση: Εύα Τόλιου