Ακούγεται ίσως απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Η παραγωγικότητα σου μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Η neurohacker και η εκπαιδευμένη στο MIT και στο Χάρβαρντ ερευνήτρια εγκεφάλου, Elizabeth Ricker, συγγραφέας του βιβλίου «Smarter Tomorrow», στο podcast του mindbodygreen, ανέφερε πως η ρύθμιση της θερμοκρασίας μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την παραγωγικότητα, ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για την παραγωγικότητα των γυναικών;

«Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν η θερμοκρασία είναι πιο ζεστή» ανέφερε η Elizabeth Ricker. «Για τις γυναίκες, η ιδανική θερμοκρασία που συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας είναι οι 23 με 25 βαθμοί κελσίου. Ενώ αντίθετα οι άνδρες, αποδίδουν καλύτερα σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, περίπου στους 20 βαθμούς».

Συγκεκριμένα, σε μια μελέτη του 2019 με 543 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είχαν καλύτερη απόδοση σε μαθηματικές και λεκτικές εργασίες σε υψηλότερες θερμοκρασίες (ενώ το αντίθετο ίσχυε για τους άνδρες).

Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι η αύξηση της παραγωγικότητας για τις γυναίκες σε υψηλότερες θερμοκρασίες είχε πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, ενώ η μείωση της απόδοσης στους άνδρες ήταν λιγότερο εμφανής.

«Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι βάζουν συστηματικά τον εαυτό τους σε περιβάλλοντα όπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν στα καλύτερά τους», λέει η Elizabeth Ricker.

Η παραγωγικότητα των γυναικών μπορεί πραγματικά να αυξηθεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι άντρες από την άλλη, κάνουν καλύτερη δουλειά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, αλλά η παραγωγικότητά τους δεν επηρεάζεται τόσο όταν έχει περισσότερη ζέστη.

«Οι γυναίκες μπορεί να αποδίδουν καλύτερα σε πιο ζεστές θερμοκρασίες, αλλά και η περισσότερη ζέστη έχει τα μειονεκτήματά της. Ο εγκέφαλός τους απλά δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν βρίσκεται εκτός ενός συγκεκριμένου εύρους θερμοκρασίας» τόνισε.

Σύμφωνα με την Elizabeth Ricker, οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο παραγωγικές σε πιο ζεστές θερμοκρασίες (απλά όχι στις μεγάλες ζέστες).

Υπάρχουν, φυσικά, ατομικές διαφορές και προτιμήσεις ακόμα και στις θερμοκρασίες, αλλά αν κρυώνεις στον χώρο εργασίας σου, μπορεί αυτό να επηρεάσει σημαντικά και τη συγκέντρωσή και την απόδοσή σου.