Οι σχέσεις τη σημερινή εποχή είναι μια πολύπλοκη κατάσταση. Είναι εξίσου δύσκολο να βρεις κάποι@ν να ταιριάζετε, να θέλετε τα ίδια πράγματα και γενικά, να είστε στην ίδια σελίδα κι εξίσου δύσκολο να κρατήσετε αυτή τη σύμπνοια και να παραμείνετε στην ίδια σελίδα.

Πολύ συχνά τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχεις σχεδιάσει.

Αν για παράδειγμα, έχεις βρει τον ιδανικό σύντροφο, αλλά η σχέση σας δεν προχωράει στο επόμενο επίπεδο -το οποίο ιδανικά θα ήταν για σένα μια συγκατοίκηση ή ένας γάμος- τότε θα πρέπει να βρεις ένα τρόπο να του το “υπενθυμίσεις”, να του το επικοινωνήσεις, για να δεις κι εσύ αν τελικά θέλετε τα ίδια πράγματα.

Όπως χαρακτηριστικά, αναφέρει και η Hayley Quinn, μια σύγχρονη προξενήτρα, μια σχέση με ισχυρές βάσεις, βασίζεται στην αμοιβαία αφοσίωση και των δύο ετέρων της σχέση αυτής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο θα έπρεπε να έχεις ήδη κάνει αυτή την άβολη συζήτηση, για το πού οδεύετε και τί σκέφτεστε για το μέλλον.

Too much stress

Το τελεσίγραφο είναι ένας από τους τρόπους, με τον οποίο μπορείς να δείξεις τη δυσαρέσκειά σου, ωστόσο δεν είναι και ο πιο αποτελεσματικός. Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, αυτό θα έπρεπε μάλλον να είναι η τελευταία σου λύση. Κι αυτό γιατί τα τελεσίγραφα έχουν μια αρνητική χροιά. Με το να στέλνεις τελεσίγραφο στον άλλο, ουσιαστικά καταργείς το βασικό συστατικό μιας υγιούς και σταθερής σχέσης. Την ειλικρίνεια.

Το να μπορείς να επικοινωνείς τα θέλω σου και να θέτεις τα όρια σου, είναι ο Νούμερο Ένα κανόνας για τη σχέση των ονείρων σου κι ένα τελεσίγραφο δεν αποτελεί τον πλέον ρομαντικό τρόπο, για να την επικυρώσεις. Και σίγουρα, μια τέτοια τακτική δεν είναι στάνταρ, ότι θα σου φέρει τα αποτελέσματα, που περιμένεις. Αντιθέτως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λειτουργήσει αντιδραστικά στ@ σύντροφό σου, που ακόμα κι αν είχε την καλύτερη των προθέσεων, ξενέρωσε τόσο με αυτή σου την κίνηση, που λογικά θα σου πει τα αντίθετα από αυτά που περίμενες.

Τα τελεσίγραφα λαμβάνονται περισσότερο ως έμμεσοι εκβιασμοί, ως απειλές. Π.χ. Αν δεν κάνεις αυτό, θα φύγω. Λειτουργούν σαν παγίδα για τον άλλο, ο οποίος θεωρεί ότι αν δεν κάνει τη σωστή επιλογή -την επιλογή που εσύ θες να κάνει- και δεν συμμορφωθεί”, τότε θα υπάρξουν αντίποινα.

Ζώδια και σχέσεις Τα ζώδια που βάζουν πάνω από όλα το πείσμα τους
©Pexels/@cottonbro

Ωστόσο, ένα τελεσίγραφο, αν ειπωθεί με το σωστό τρόπο, μπορεί να λειτουργήσει επανορθωτικά και να ενδυναμώσει τη σχέση σου. Δηλαδή, αν μπορέσεις να εξηγήσεις στ@ σύντροφό σου το πρόβλημά σου και τις εναλλακτικές που υπάρχουν, σίγουρα θα ακουστεί πιο σωστό στα αυτιά του. Με αυτό τον τρόπο, δε θα εκβιάσεις καταστάσεις, αλλά παράλληλα θα περάσεις το μήνυμά σου.

Και πίστεψέ με, ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να είσαι ειλικρινής απέναντί του και να θέσεις τα όριά σου. Αλλά, ακόμα κι αν αυτό αποτύχει, θα είσαι τουλάχιστον σίγουρη ότι δεν έμεινε μαζί σου γιατί σε λυπόταν ή γιατί σε φοβόταν, αλλά γιατί ήταν θέμα επιλογής. Επιλογής ωστόσο, που βασίστηκε στα δικά του θέλω κι όχι σε μια εκβιαστική κατάσταση.

Το τελεσίγραφο είναι ένα στοιχείο του ότι η κατάσταση δεν είναι υπό έλεγχο. Αλλά σε μια πιο ευγενική εκδοχή του, αποτελεί ίσως μια βάση για συμβιβασμό. Άλλωστε, κανείς δεν θέλει στη σχέση του, ούτε να ελέγχεται, αλλά και ούτε να ελέγχει τον άλλο. Αυτό που θέλει, είναι να είναι με κάποιον, ο οποίος σέβεται τα όρια του, κάνει θυσίες και συμβιβάζεται.