Εάν αντιμετωπίζεις και εσύ προβλήματα συγκέντρωσης, καλώς ήρθες στη νέα καθημερινότητα. Ένα χρόνο αφότου γνωριστήκαμε για πρώτη φορά με την πανδημία, οι περισσότεροι από εμάς εξακολουθούμε να αγωνιζόμαστε όλη μέρα με την έλλειψη συγκέντρωσης. Μπορεί να σου φαίνεται περίεργο αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό. Προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε τα πάντα ταυτόχρονα. Να δουλέψουμε, να μιλήσουμε με τη δασκάλα του παιδιού, να βάλουμε πλυντήριο (αφού είναι ευκαιρία τώρα που είμαστε σπίτι, σωστά;), να ανακατέψουμε το φαγητό μην καεί. Και μέσα σε όλα αυτά να προστεθούν και οι υπόλοιπες ανησυχίες μας για την πανδημία, οι ανησυχίες για την οικονομία και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Όταν όμως το άγχος σε κατακλύζει πως να μείνεις συγκεντρωμένη σε κάτι; Πως να είσαι παραγωγική σε αυτό που κάνεις όταν τις περισσότερες φορές δεν θυμάσαι καν τι έκανες πριν δέκα λεπτά;

Ξεκίνα μια υγιεινή συνήθεια

Η πρώτη συμβουλή για το πώς να παραμείνεις συγκεντρωμένη είναι: Πιες νερό! Το νερό είναι ένα ελιξίριο για τον εγκέφαλο σου. Για αυτό και πρέπει να καταναλώνεις ικανοποιητικές ποσότητες για να μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένη.

Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Ιατρικής   της Αμερικής, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 2,7 λίτρα νερό την ημέρα (ακόμη περισσότερο αν στο πρόγραμμά της υπάρχει τακτική άσκηση). Περίπου το 20% μπορεί να προέρχεται από τρόφιμα, όπως αγγούρια, σέλινο, φράουλες και γκρέιπφρουτ. Το υπόλοιπο πρέπει να προέρχονται από νερό.

Επίσης μπορείς να αντικαταστήσεις τον καφέ σου με πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη. Εκτός από την ενυδάτωση που προσφέρει μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος, να ενισχύσει τη συγκέντρωση, να βελτιώσει τη μνήμη και τη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πάρε μια βαθιά ανάσα

Ο διαλογισμός είναι επίσης μια ισχυρή μέθοδος για την αύξηση της συγκέντρωσής σου. Για να ξεφύγεις από όλες τις σκέψεις που σε κυνηγάνε και δεν σε αφήνουν ήρεμη να διαλογιστείς, χρησιμοποίησε την αναπνοή σου ως εργαλείο. Όταν επικεντρώνεσαι σε ένα αναπνευστικό μοτίβο, μπορείς να ηρεμήσεις το μυαλό σου πιο εύκολα. Θα δεις ότι κατά τη διάρκεια αυτών των αναπνοών όχι μόνο θα ηρεμήσεις αλλά είναι πολύ πιθανό να σκεφτείς και μια ιδέα για κάτι που είχες κολλήσει για πολλές ώρες.

Μείνε συγκεντρωμένη σε ένα μόνο πράγμα για 30 λεπτά

Το κλειδί για το πώς να παραμείνεις συγκεντρωμένη είναι να κάνεις δραστηριότητες που το απαιτούν. Όταν ξεκινάς να κάνεις κάτι που απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωσή σου, προσπάθησε να θέσεις στον εαυτό σου ένα όριο των 30 λεπτών χωρίς να σε αποσπάσει τίποτα. Ο εγκέφαλός μας συνήθως πάει όπου τον κατευθύνουμε εμείς. Οπότε είναι επόμενο όταν σταματάς το ένα πράγμα για να κάνεις το άλλο, να μην τον αφήνεις να συγκεντρωθεί και αυτό να σε κουράζει.

Εξασκήσου και γίνε expert στο Mindfulness

Μπορεί να σου φαίνεται πολύ δύσκολο αλλά όπως όλα τα πράγματα που θέλουμε να τελειοποιήσουμε, έτσι και η συγκέντρωσή μας χρειάζεται εξάσκηση. Η εξάσκηση μπορεί να σε βοηθήσει στη σύνδεση μυαλού-σώματος. Γιατί αυτό είναι που ουσιαστικά παλεύουμε να κερδίσουμε. Το να μην παρασύρεται το ένα από το άλλο. Το να μην υπάρχει ασυμβατότητα σε αυτό που κάνεις και σε αυτό που θα ήθελες να κάνεις. Εάν ξυπνάς κάθε μέρα με τη σκέψη πως δεν θα ήθελες να δουλέψεις αλλά θα ήθελες να βγεις μια βόλτα, είναι λογικό να μην μπορείς να μείνει συγκεντρωμένη στη δουλεία σου και κάθε ερέθισμα να δίνει την ευκαιρία στο μυαλό σου να ”ξεφύγει”.

featured photo: @Emotioncollector