Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έρθει σε επαφή με αλήθειες αλλά και “τρομακτικούς” μύθους, σχετικά με τη διατροφή και τον αντίκτυπο που έχουν στον οργανισμό τους τα διάφορα τρόφιμα. Ωστόσο, μερικές παρατηρήσεις και φημολογίες έχουν μια δόση αλήθειας, καθώς σίγουρα το διαιτολόγιο και ο τρόπος ζωής μας επηρεάζουν σημαντικά το σώμα αλλά και το δέρμα μας.

Τι μπορεί να βελτιώσει, λοιπόν, τη συνολική ποιότητα της επιδερμίδας μας;

Ενυδάτωση

Το σώμα μας αποτελείται κατά 64% από νερό, ενώ το δέρμα μας έχει περιεκτικότητα σε αυτό που ανέρχεται περίπου στα 60%. Αυτό καθιστά σαφές ότι χρειάζεται πάση θυσία να παραμένουμε ενυδατωμένες με κάθε δυνατό τρόπο. Ωστόσο, σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο το πόσιμο νερό, αλλά και οι τροφές που καταναλώνουμε όπως το αγγούρι, η ντομάτα, αλλά και τα φρούτα.

Ρυτίδες

Σίγουρα δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά σίγουρα μας δίνεται η δυνατότητα να την επιβραδύνουμε. Έρευνες απέδειξαν πως τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C βοηθούν στην αναγέννηση των κυττάρων, στη μείωση των ρυτίδων και στην καταπολέμηση της υπεριώδους γήρανσης του δέρματος που εκτίθεται στο ηλιακό φως. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές, για αυτό καλό θα ήταν να καταναλώνεις 4 ή 5 μερίδες αυτών εντός της ημέρας.

Κηλίδες

Για να αντιμετωπίσεις τα υπάρχοντα δερματικά σου προβλήματα μπορείς να ξεκινήσεις με μείωση της καθημερινής ποσότητας που καταναλώνεις σε ζάχαρη και να προτιμήσεις τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, όπως ο σολομός. Παράλληλα, όσοι ταλανίζονται από την ακμή, η οποία επιδεινώνεται τους χειμερινούς μήνες οφείλουν να καταναλώνουν τα προαναφερθέντα τρόφιμα με μέτρο, ώστε να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα τους.

Γήρανση

Όπως είναι ήδη γνωστό το κολλαγόνο είναι η ουσία που αποτρέπει τη γήρανση και τις ρυτίδες, αυξάνει την ελαστικότητα, τη σφριγηλότητα και ενυδατώνει την επιδερμίδα. Η μείωση των ποσοτήτων που παράγονται από τον οργανισμό μας καθώς μεγαλώνουμε είναι η αιτία της δημιουργίας ρυτίδων. Ωστόσο, τα τρόφιμα που συμβάλλουν στην αύξηση του είναι αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια και τα εσπεριδοειδή.

Εν τέλει, τα δερματικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν δραστικά, όχι μόνο με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, αλλά και με τη συμβολή της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Παρόλα αυτά, προτού προβείς σε οποιαδήποτε ενέργεια συμβουλεύσου τον δερματολόγο σου.