Τα οξέα είναι συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνά σε beauty προϊόντα που αφορούν το skincare του προσώπου. Παρότι το όνομά τους μπορεί να σε παραπέμπει σε κάτι όχι και τόσο καλό για το δέρμα σου, αυτά τα συστατικά βοηθούν στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και την ανάπλαση του δέρματος. Έτσι το κάνουν πιο λείο και λαμπερό και βοηθούν καταπολέμηση της ακμής και των μαύρων στιγμάτων. Ακόμα λειαίνουν τις ρυτίδες και βοηθούν στην πρόληψη των πανάδων.

Αν και γενικά οι ιδιότητές τους είναι ευεργετικές για το δέρμα, θα πρέπει να γνωρίζεις ποια από αυτά -γιατί είναι πολλά- λειτουργούν αποτελεσματικά στο δικό σου δέρμα. Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι οξέων είναι τα άλφα (AHAs) και τα βήτα (BHAs) υδρόξυ-οξέα, όπου και τα δύο λειτουργούν ως  απολεπιστικά αλλά με διαφορετικό τρόπο.

Τα AHAs

Είναι υδατο-διαλυτά και βοηθούν στη μείωση των νεκρών κυττάρων στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Έτσι κάνουν το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό και φρέσκο. Επιπλέον, αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Λόγω των ιδιοτήτων αυτών, είναι κατάλληλα για χρήση σε ξηρό δέρμα. Απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα και καθαρίζουν το δέρμα επιτρέποντας σε επόμενα προϊόντα ενυδάτωσης να εισχωρήσουν βαθύτερα στις στιβάδες του δέρματος. Παρόλα τα θετικά τους αποτελέσματα, αν η επιδερμίδα σου είναι ευαίσθητη θα ήταν καλό να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο πριν χρησιμοποιήσεις προϊόντα που περιέχουν τέτοια συστατικά.

Τα BHAs

Είναι λίπο-διαλυτά γεγονός που τους επιτρέπει να εισχωρούν βαθύτερα στους πόρους του δέρματος και λειτουργούν ως αντιφλεγμονώδη. Ακόμα εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηριδίων που μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις και νέα σπυράκια. Με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής αλλά και στην πρόληψη εμφάνισης της. Αν λοιπόν ταλαιπωρείσαι με θέματα ακμής ίσως θα ήταν καλή ιδέα να αναζητάς τέτοιου τύπου συστατικά στα προϊόντα ομορφιάς σου.

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα BHAs και τα AHAs σε συνδυασμό

Λόγω του ότι το καθένα από αυτά λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο και έχει διαφορετικές ιδιότητες, ο συνδυασμός τους μπορεί να έχει υπέροχα αποτελέσματα στο δέρμα σου. Τα BHAs διασπούν τους δεσμούς ανάμεσα στα νεκρά κύτταρα ενώ τα AHAs τα απομακρύνουν. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως η χρήση αντηλιακής κρέμας με SPF 30 είναι απαραίτητη εφόσον χρησιμοποιείς οξέα στη skincare routine σου. Έτσι θα αποφύγεις τη δημιουργία πανάδων ή διχρωμιών που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στον ήλιο.

Γενικά είναι καλό να χρησιμοποιείς τα διαφορετικά είδη οξέων διαφορετικές ώρες τη μέρα. Για παράδειγμα, το ένα το πρωί και το άλλο το βράδυ. Αν θέλεις να τα χρησιμοποιήσεις μαζί φρόντισε να βάλεις τα BHAs σε πιο λιπαρές περιοχές όπως η ζώνη Τ και τα AHAs στο υπόλοιπο πρόσωπο. Φυσικά μπορείς να βάλεις και το ένα πάνω από το άλλο αλλά έτσι αυξάνεις την πιθανότητα εμφάνισης ερεθισμού, ειδικά αν έχεις ευαίσθητο δέρμα.

Ποια οξέα μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους;

Για να απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου την ηλικία και τον τύπο του δέρματος σου. Τα AHAs και τα ΒΗΑs μπορούν σίγουρα να συνδυαστούν αλλά είναι μόνο οι βασικές ομάδες οξέων. Υπάρχουν πολλά άλλα οξέα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε beauty προϊόντα. Για παράδειγμα, ένα προϊόν καθαρισμού με βάση το σαλικυλικό οξύ μπορεί να συνδυαστεί με ένα toner με υδροξυαιθανικό οξύ. Γενικά, το τελευταίο συστατικό είναι ιδανικό για ξηρές ή μεικτές επιδερμίδες καθώς και αφυδατωμένο δέρμα.

Από την άλλη η βιταμίνη C δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μετά από τη χρήση BHAs ή AHAs διότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό. Επιπλέον, τα άτομα κάτω τον 20 ετών πρέπει να αποφεύγουν τέτοια συστατικά αν δεν είναι υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού.

Λόγω του ότι τα οξέα αυτά είναι αποτελεσματικά υπάρχει κίνδυνος να το παρακάνεις με τη χρήση τους

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ερεθισμών λόγω της καταστροφής της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος και της φυσικής μικροχλωρίδας της. Ακόμα, θα πρέπει να προσέξεις να μη χρησιμοποιείς προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη ή αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C αμέσως μετά τη χρήση των οξέων. Θα πρέπει να δίνεις χρόνο στο δέρμα σου να απορροφά κάθε συστατικό ξεχωριστά για να μειώσεις την πιθανότητα ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Αυτά που πρέπει να προσέξεις

Συστατικά όπως το λακτικό, το γλυκολικό, το σαλικυλικό οξύ είναι πολύτιμοι σύμμαχοι όταν μιλάμε για λάμψη, ενυδάτωση, αντιμετώπιση της ακμής και μείωση των ρυτίδων. Τα οξέα απομακρύνουν τα επιφανειακά κύτταρα, αφήνοντας το νεαρό δέρμα από κάτω ιδιαίτερα ευάλωτο σε βλάβες από τις ακτινοβολίες UV, οπότε βασικός και απαράβατος κανόνας είναι να τα χρησιμοποιούμε μόνο στη βραδινή ρουτίνα μας.

Πριν χρησιμοποιήσεις προιόντα με βασικά συστατικά τα οξέα θα πρέπει να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία, δερματολόγο ή  αισθητικό που θα ορίζει τις σωστές ποσοστώσεις των οξέων για το δικό σου δέρμα.

Η Αγγελική Αργύρη τονίζει ότι ”η παρατεταμένη χρήση οξέων μπορεί να κάνει το δέρμα πιο λεπτό. Επιπλέον η λάθος χρήση οξέων μπορεί να επιφέρει βλάβες στο δέρμα όπως το να επαναφέρει παλιότερες πανάδες και δυσχρωμίες.

featured photo: Twenty20 Stock Gallery @Lesia.Skywalker