Φράουλα. Το φρούτο που σου θυμίζει άνοιξη και καλοκαίρι ταυτόχρονα. Και κάθε φορά που έρχεται η εποχή τους εσύ αναρωτιέσαι. Πόσες να φάω; Έχουν κάποιο διατροφικό όφελος; Εμείς ρωτήσαμε τη Διαιτολόγο/Διατροφολόγο Δέσποινα Ραφαηλίδου να μας πει ποια ακριβώς είναι τα διατροφικά οφέλη τις φράουλας καθώς και πως μπορούμε να την προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Από το μακρινό παρελθόν ως το σήμερα

Στη φαρμακοποιία των αρχαίων χρόνων, οι φράουλες χρησιμοποιούνταν ως ήπιο καθαρτικό, διουρητικό και στυπτικό. Στην παραδοσιακή ιατρική της Δύσης, η φράουλα θεωρείται το φάρμακο για το δέρμα, κυρίως για την τριχοφυΐα, για την ακμή και το χρόνιο έλκος. Βοτανολόγοι της εποχής συσχέτισαν την κατανάλωση των σαρκωδών φρούτων, όπως οι φράουλες, με την θεραπεία της ρευματικής αρθρίτιδας.

Η διατροφική αξία της φράουλας στη σύγχρονη διατροφή

Η θερμιδική αξία της φράουλας είναι πολύ μικρή σε σχέση με την θρεπτική της αξία. Ένα φλιτζάνι φράουλες αντιστοιχεί σε 70 kcal περίπου, καθώς η μέση περιεκτικότητα τους σε νερό είναι 90% νερό και 10% από σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη) και φυτικές ίνες.

Ας δούμε και μερικά από τα κυρία οφέλη της κατανάλωσης φράουλας:

  • Η φράουλα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση των ιστών. Για αυτό λοιπόν η φράουλα είναι γνωστή και για τις επουλωτικές της ιδιότητες. Η κατανάλωση οκτώ φραουλών ισοδυναμεί σε βιταμίνη C όσο ένα πορτοκάλι. Επίσης οι φράουλες είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, βιταμίνης Α (καροτίνη), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολλικού οξέος, ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, ιωδίου και μαγνησίου. Ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα από τα λίγα λοιπόν!
  • Οι φράουλες είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες, ουσίες γνωστές για τις αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οι πολυφαινόλες λοιπόν σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C την καθιστούν το πλέον αντικαρκινικό και αντιοξειδωτικό φρούτο.
  • Λόγω λοιπόν των πολυφαινολών και του καλίου που περιέχουν, προσφέρουν καρδιοπροστατευτική δράση καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης με φυσικό τρόπο.
  • Η πηκτίνη που εμπεριέχει η φράουλα αποδεδειγμένα μειώνει σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα.
  • Η φράουλα μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στη δυσκοιλιότητα λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε εδώδιμες (φυτικές ίνες) και νερό.

Τρόποι κατανάλωσης της φράουλας:

Πέρα από την κατανάλωση της φράουλας με τον παραδοσιακό τρόπο υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές έτσι ώστε να ενταχθεί στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να επωφεληθούμε από τόσα και σημαντικά οφέλη της. Μερικές από αυτές τις επιλογές:

  • Σε smoothie

  • Σε φρουτοσαλάτες
  • Σε πρωινό με βρώμη ως topping
  • Σε γιαούρτι
  • Σε υγιεινά γλυκάκια κάνοντας τα ακόμη πιο ελαφριά!

Μπορείς να βρεις και άλλες υγιεινές συνταγές στο dietismyhealth.

featured photo: @vinnikava