Ζούμε σε μια κοινωνία που πέρα απο ταμπέλες μας μοιράζει και ρόλους. Σε αυτή την κοινωνία, κατά βάση πατριαρχική και κακοποιητική για τη γυναικεία φύση, οι γυναίκες ενώθηκαν, στάθηκαν απέναντί της και αποφάσισαν να μιλήσουν και να διεκδικήσουν κάθε δικαίωμα που τους στερούσαν μέχρι τότε.

Κατάφεραν να μην είναι μόνο σύζυγοι, μητέρες και νοικοκυρές, αλλά να είναι και εργαζόμενες, με κοινωνική ζωή, αστροναύτες, επιστήμονες, τα πάντα. Κατάφεραν να είναι ελεύθερες να επιλέξουν τι θέλουν να είναι. Να καταρρίψουν μύθους, να μην χρειάζονται απαραίτητα έναν γάμο και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο νωρίς, με κάποιον που κάποιος άλλος επέλεξε για εκείνες ή ένα παιδί για να είναι κοινωνικά αποδεκτές.

Σήμερα η κοινωνία απαιτεί να είναι τέλειες σε όλους αυτούς τους ρόλους ταυτόχρονα

Τώρα την καθιστά υπεύθυνη για ακόμα και για την ευτυχία των άλλων. Δεν υπάρχει καμία κατανόηση, ούτε ενσυναίσθηση, μόνο απαιτήσεις. Σε μερικές χώρες δεν έχει αλλάξει ακόμα τίποτα. Και όμως εκείνη στέκεται, γενναία, όμορφη, δυνατή και διεκδικεί ακόμα. Σε όλη αυτή τη διεκδίκηση πολλές φορές ξεχνάει την πιο σημαντική σχέση της. Τη σχέση της με τον εαυτό της. Ξεχνάει να φροντίσει την ψυχή της, το σώμα της, το πνεύμα της. Θυμάται να είναι δοτική σε όλα τα υπόλοιπα αλλά όχι στον εαυτό της. Μαθαίνει στα παιδιά της να σέβονται και πολεμάει για το σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη εν γένει, αλλά πολλές φορές ξεχνάει τον σεβασμό στην ίδια.

Ναι είναι πολύ σημαντικό να διεκδικείς αυτά που έχουν σημασία για εσένα, αλλά στάσου ένα λεπτό και άκου εσένα

Φρόντισε το μέσα σου για να μπορέσεις να βοηθήσεις και τους άλλους. Άκου τι σου λέει η καρδιά και η ψυχή σου ότι τη γεμίζει. Τι είναι αυτό που σου δίνει ζωή και δύναμη; Από το πιο απλό. Μια βόλτα; Μια ανθοδέσμη; Ένα παγωτό; Μέχρι το πιο σύνθετο. Ένα ταξίδι; Αλλαγή καριέρας; Σπουδές; Προσέφερε τα στον εαυτό σου. Κλείσε τα αφτιά σου σε όσα σε προστάζουν να κάνεις για να σε αποδεχτούν και άκου, αγάπησε, αποδέξου άνευ όρων και σεβάσου εσένα, το αξίζεις και στο χρωστάς. Φτιάξε το πρόγραμμα μέσα στην ημέρα σου (που καταλαβαίνω πόσο φορτωμένο μπορεί να είναι) και μέχρι να κοιμηθείς φρόντισε να έχεις βάλει να κάνεις κάτι που να σε αφορά.

Να διαβάσεις, να γυμναστείς, να φας, να ξαπλώσεις και να κοιτάζεις το ταβάνι, να ακούσεις μουσική, να χορέψεις, να βάλεις μια κρέμα, να παίξεις σαν παιδί. Σίγουρα σε κάποιους δεν θα αρέσει αυτή η αλλαγή και θα προσπαθήσουν να στο χαλάσουν, αλλά όπως μάχεσαι για όλα τα υπόλοιπα, δώσε τη μάχη σου και για εσένα. Αν είσαι εσύ καλά θα είναι και όλα τα υπόλοιπα γύρω σου.

Αν είσαι εσύ καλά, θα δίνεις με μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή τις υπόλοιπες μάχες σου. Ξεκίνα απο σήμερα που γιορτάζεις κάνοντας κάτι για εσένα και συνέχισε να γιορτάζεις κάθε μέρα τον εαυτό σου.

featured photo: [email protected]