Οι πίτες naan είναι η παραδοσιακή συνταγή ψωμιού των Ινδών. Χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι να ωριμάσει η ζύμη αλλά η αναμονή αξίζει.  Θα τις δοκιμάσεις όσο είναι ακόμα ζεστές και θα τις συνδυάσεις με hummus, τζατζίκι και άλλα dip. Μπορείς να το σερβίρεις μαζί με κοτόπουλο με κάρυ ή άλλα πιάτα ινδικής κουζίνας.

Τι θα χρειαστείς:

1 κουταλάκι μαγιά

2 κουταλάκια ζάχαρη

2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 1/2 κουταλάκι αλάτι

1/8 από ένα κουταλάκι baking powder

3 κουταλιές γιαούρτι

2 κουταλιές ελαιόλαδο

1/3 της κούπας βούτυρο με τρεις ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδο αλάτι

Πώς να το φτιάξεις:

Σε ένα ποτήρι βάλε τη μαγιά μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και 3/4 χλιαρό νερό, ανακάτεψε και άφησε για δέκα λεπτά. Στο μεταξύ κοσκίνισε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, την υπόλοιπη ζάχαρη (1 κουταλάκι) και το baking powder.

Όταν είναι έτοιμη η μαγιά πρόσθεσε το γιαούρτι και το ελαιόλαδο και ανακάτεψε.

Ρίξε το μείγμα το αλεύρι και ανακάτεψε με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να δουλέψεις κι άλλο  τη ζύμη.  Σκέπασε τη ζύμη με πλαστική μεμβράνη και άφησε τη σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 3 ώρες.

Όταν περάσει ο χρόνος βάλε στον πάγκο δύο μπολ, ένα με αλεύρι κι ένα με νερό. Η ζύμη θα είναι κολλώδης. Χώρισε τη ζύμη σε 6 μέρη και ρόλαρε κάθε κομμάτι στο μπολ με το αλεύρι.

Δώσε στρογγυλό σχήμα σε κάθε πίτα naan.

Ετοίμασε ένα τηγάνι σε δυνατή θερμοκρασία και έχε δίπλα ένα μπολάκι με το λιωμένο βούτυρο. Βούτηξε τα χέρια σου στο μπολ με το νερό και μετά πιάσε την πρώτη πίτα naan. Άπλωσε τη το τηγάνι να πάει από άκρη σε άκρη και χρονομέτρησε ένα λεπτό. Η ζύμη θα αρχίζει να κάνει φούσκες.

Μετά το ένα λεπτό γύρισε από την άλλη για ένα ακόμα λεπτό.

Βγάλε την πίτα από το τηγάνι και άπλωσε πάνω της με ένα πινέλο αρκετό βούτυρο και πασπάλισε με αλάτι. Συνέχισε με τις υπόλοιπες πίτες.

featured photo: whatsgabycooking.com