Άγχος. Αυτή η μικρή λέξη, με την τεράστια βαρύτητα. Μια βαρύτητα που νιώθουμε στους ώμους, μέσα στο κεφάλι μας, και βαθιά στην ψυχή μας. Το άγχος είναι ένα σύστημα συναγερμού του σώματος, που εμφανίζεται για να σου επισημάνει πως κάποιες πτυχές της ζωής σου απλώς δεν λειτουργούν για σένα. Κατανοώντας τι είναι αυτό που σου προκαλεί άγχος, θα μπορέσεις να το διαχειριστείς πιο αποτελεσματικά ή, ακόμη καλύτερα, να το μεταμορφώσεις σε μια θετική και χρήσιμη ενέργεια.

Η διαχείριση του άγχος είναι εύκολη στα λόγια, αλλά δύσκολη στην πράξη. Γι’ αυτό, το Poosh προτείνει να δημιουργήσεις ένα εγχειρίδιο διαχείρισης άγχους. Φαντάσου το σαν έναν οδηγό χρήσης, όπως αυτούς που περιλαμβάνονται στις συσκευές που αγοράζεις.

Πώς θα δημιουργήσεις ένα αποτελεσματικό εγχειρίδιο διαχείρισης άγχους

Ξεκίνα, απαντώντας στα εξής ερωτήματα:

1. Πόσο από το άγχος που αισθάνομαι είναι δικό μου και πόσο είναι «κληρονομικό»;

Οι γονείς και οι παππούδες σου φέρουν τραύματα από τα δικά τους βιώματα, που ενδεχομένως επηρεάζουν κι εσένα. Για παράδειγμα, αν ήταν φτωχοί, μπορεί να σου ενστάλαξαν οικονομικούς φόβους, οι οποίοι όμως δεν ευθυγραμμίζονται με τη δική σου οικονομική κατάσταση.

2. Ποια είναι τα δέκα πράγματα που φοβάσαι περισσότερο;

Είναι πραγματικοί φόβοι; Ή μήπως κληρονομικοί φόβοι, που έχουν εξελιχθεί σε μη ρεαλιστικές ανησυχίες;

3. Πόσο άγχος δημιουργείς εσύ στον εαυτό σου;

Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις καλύτερα τον εσωτερικό σου επικριτή. Αυτή η φωνούλα που ψιθυρίζει μέσα σου πως δεν είσαι αρκετά καλ@ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που σου προκαλούν άγχος. Τι σου λέει, λοιπόν, αυτή η εσωτερική φωνούλα; Για ποια πράγματα σε κατηγορεί; Σημείωσε αυτές τις επικρίσεις και μετάτρεψέ τις σε θετικά μηνύματα προς τον εαυτό σου.

4. Κάνε μια λίστα με ευχάριστες εμπειρίες για καθεμία από τις πέντε αισθήσεις σου

Μπορεί να μοιάζει με ειρωνεία, όμως το κλειδί για να ξεφύγεις από το άγχος σου είναι να αποσπάσεις την προσοχή σου. Η αλήθεια είναι ότι το άγχος είναι στην πραγματικότητα ο αντιπερισπασμός. Όταν μας κυριεύει το άγχος, μουδιάζουμε, παγιδευόμαστε σε ένα φανταστικό σενάριο καταστροφής και αποσυνδεόμαστε από το σώμα μας. Αν καταφέρεις, λοιπόν, να ενεργοποιήσεις τρεις ή περισσότερες από τις αισθήσεις σου, θα δεις το άγχος να εξασθενεί.

Πώς να ενεργοποιήσεις τις αισθήσεις σου:
  • Μύρισε: Αιθέριο έλαιο, άρωμα, ένα λουλούδι
  • Γεύσου: Σοκολάτα, μέντα, καφέ
  • Άκου: Τα κύματα, μουσική
  • Δες: Ένα δέντρο, ένα έργο τέχνης, έναν αθλητικό αγώνα
  • Άγγιξε: Μια πέτρα, ένα λουλούδι, ένα ιδιαίτερο αντικείμενο

Διάλεξε τουλάχιστον τρεις αισθήσεις και προσπάθησε να επικεντρωθείς σε όλες ταυτόχρονα. Άκου μουσική, ενώ μυρίζεις μια κούπα καφέ και αγγίζεις κάτι με τα χέρια σου. Σύντομα, οι υπόλοιπες σκέψεις σου θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν.