Ακούμε διαρκώς ότι ένας από τους βασικούς στόχους μας στη ζωή θα πρέπει να είναι να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε, για να γινόμαστε τελικά καλύτεροι άνθρωποι.

Αν σταματήσουμε μια στιγμή και σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι σχεδόν πάντα συνδέουμε τη βελτίωση με την υιοθέτηση νέων συνηθειών. Είτε πρόκειται να εντάξουμε τη γυμναστική στη ζωή μας, είτε να μάθουμε μια νέα γλώσσα ή οτιδήποτε άλλο, πάντοτε εστιάζουμε στην προσθήκη.

Μήπως, όμως, τελικά η απάντηση στην προσπάθειά μας κρύβεται στην αφαίρεση παλιών συνηθειών και όχι στην υιοθέτηση νέων;

«Υπάρχουν μερικές πολύ απλές τεχνικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε, για να μειώσουμε το άγχος. Όμως, το να προσθέτουμε πολλές νέες συνήθειες στις ήδη πολυάσχολες ζωές μας δεν είναι πάντα το πιο χρήσιμο», λέει η ψυχολόγος Zoe Mallet. «Εάν τα πράγματα δεν λειτουργούν, θα πρέπει να αλλάξουν και αυτή είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία.

Το να ξοδεύουμε χρόνο σε συνήθειες που δεν λειτουργούν μειώνει την ενέργειά μας περισσότερο από το να κάνουμε αλλαγές», προσθέτει, μιλώντας στο stylist.co.uk.

Πώς να αναγνωρίσεις μια κακή συνήθεια

Δεν ορίζουμε γενικά μια συνήθεια ως καλή ή κακή. Μια κακή συνήθεια είναι κάτι που κάνει εσένα να νιώθεις δυσαρέσκεια ή ενόχληση με τον εαυτό σου κάθε φορά που την εφαρμόζεις. Για να καταλάβεις ποιες μπορεί να είναι αυτές οι συνήθειες στη δική σου ζωή, προσπάθησε να σκεφτείς τι κερδίζεις πραγματικά από αυτές.

Αν δυσκολεύεσαι να βρεις την απάντηση, τότε ίσως ξέρεις από τι πρέπει να απαλλαγείς, λέει ο Max Eames, κλινικός διευθυντής του κέντρου ευεξίας και ψυχολογικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου.

Γιατί είναι σημαντικό να απαλλαγείς από τέτοιες συνήθειες;

Ορισμένες συνήθειες δεν μπορούν εξ ορισμού να συνυπάρχουν, που σημαίνει ότι η υιοθέτηση νέων συνηθειών θα βάλει αυτόματα τέλος σε ορισμένες παλιές. «Η εισαγωγή νέων συνηθειών στη ζωή μας θα περιλαμβάνει σχεδόν πάντα τόσο τη μάθηση, όσο και την απομάθηση», λέει ο Eames.

Φημολογείται ότι χρειάζονται 21 ημέρες για να σχηματίσεις μια νέα συνήθεια. Οι ειδικοί, όμως, λένε ότι στην πραγματικότητα χρειάζεσαι τουλάχιστον 2 μήνες. Επομένως, ίσως είναι πιο εύκολο να απαλλαγείς από ορισμένες συνήθειες, παρά να εντάξεις νέες στη ζωή σου.

Πώς να αφήσεις πίσω σου τις κακές συνήθειες

Σύμφωνα με τους Mallet και Eames, το πρώτο βήμα είναι να αναρωτηθείς: Τι είναι; Τι απαιτεί; Τι επιτυγχάνει; Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι;.

«Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να καταγράψεις τις καθημερινές σου συνήθειες. Στη συνέχεια, παρατήρησε ποιες από αυτές σου αρέσουν και ποιες όχι.

Μόλις διακρίνεις τις αρνητικές συνήθειες και καταλάβεις ότι δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν, πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι τι πρέπει να κάνεις για να ξεφύγεις από τη ρουτίνα. Ίσως είναι προτιμότερο να κόψεις αυτόματα ορισμένες συνήθειες, ή να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να απαλλαγεί σταδιακά από αυτές», λέει η Mallet.

Η ίδια συμβουλεύει: «Όταν πιάσεις τον εαυτό σου να θέλει να ‘γυρίσει στα παλιά’ μίλα δυνατά. Υπενθύμιζε στον εαυτό σου: ‘Είπα ότι δεν πρόκειται να το κάνω, γιατί δεν με υποστηρίζει κι αν σταματήσω να το κάνω, θα με κάνει να νιώσω όμορφα’. Αυτός είναι το κίνητρο που θα σου δώσει δύναμη να συνεχίσεις».

Μερικές φορές, η αλλαγή δεν προέρχεται από το να κάνεις περισσότερα, αλλά λιγότερα. Άλλωστε, να θυμάσαι ότι το να «καθαρίσεις» το μυαλό και τη ζωή σου από βλαβερές για σένα συνήθειες θα σου επιτρέψει να έχεις περισσότερο χώρο και ενέργεια για τις καινούριες που θα έρθουν.