Από τις εναλλασσόμενες διατροφικές τάσεις μέχρι τις λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με το πώς να τρως πιο υγιεινά,  πολλοί παράγοντες κάνουν τη διατροφή να φαίνεται περίπλοκη. Η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να προκαλεί τόσο σύγχυση.

Να είσαι σίγουρ@, δεν υπάρχει θαυματουργή δίαιτα. Δεν υπάρχει μία μέθοδος ή μια μαγική λίστα οδηγιών που μπορεί να σε κάνει αυτόματα να επιτύχεις στόχους υγείας, να νιώθεις περισσότερη ενέργεια, να καθαρίσεις το δέρμα και να χάσεις βάρος. Διότι, ενώ ένας τρόπος διατροφής να λειτουργεί σε κάποιον αλλά να περιορίζει κάποιον άλλο.

Το φαγητό προορίζεται να είναι τόσο ευχάριστο όσο και θρεπτικό. Μπορείς να σταματήσεις τη δίαιτα και να δοκιμάσεις αυτούς τους 14 τρόπους για να τρως πιο υγιεινά για όλη σου τη ζωή.

1. Βάλε το πράσινο σε 2 γεύματα της ημέρας

Η πρώτη αλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να τρως περισσότερο πράσινο. Από το σπανάκι μέχρι τη ρόκα και το μαρούλι τα πράσινα λαχανικά είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον, είναι τόσο εύκολο να μπουν ”κρυφά” στα γεύματα – δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρως πολλά χορταρικά. Δοκίμασε να προσθέσεις σπανάκι στο smoothie σου, να βάλεις λάχανο σε ένα πιάτο ή στη σάλτσα ζυμαρικών ή να παραγγείλεις μια συνοδευτική σαλάτα όταν τρως έξω.

2. Βρες φυτικές εναλλακτικές για τα αγαπημένα σου τρόφιμα

Αν δεν σου αρέσουν οι σαλάτες, μην τρως σαλάτες! Το να αναγκάζεις τον εαυτό σου να τρώει γεύματα και πιάτα που δεν σε εμπνέουν θα οδηγήσει σε φαγοπότι, υπερβολική λαχτάρα και, το χειρότερο από όλα, μια μη απολαυστική ζωή. Αντί να τρως τροφές που δεν σου αρέσουν, γίνε δημιουργικ@ με πιο υγιεινές εκδοχές των αγαπημένων σου φαγητών. Δοκίμασε να προσθέσεις περισσότερα λαχανικά ή να κάνεις απλές εναλλαγές, όπως να επιλέξεις κρούστα πίτσας κουνουπίδι ή ζυμαρικά με ρεβίθια.

3. Κάνε τις ώρες των γευμάτων ιερές

Η υγιεινή διατροφή δεν έχει να κάνει μόνο με το τι τρως αλλά και με το πώς. Σε έναν κόσμο όπου τα γεύματα είναι συχνά εν κινήσει και το γρήγορο φαγητό είναι σε κάθε γωνιά, ξεχνάμε ότι το φαγητό δεν είναι μόνο η επιβίωση — ή ακόμα και η απόλαυση της γεύσης. Η ώρα του φαγητού χρησιμεύει ως υπενθύμιση για παύση, επιβράδυνση και απόλαυση. Σκέψου το ενδεχόμενο να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, να κλείσεις την τηλεόραση, να αφήσεις το τηλέφωνό σου μακριά και να κάνεις κάθε γεύμα μια ευκαιρία για χαλάρωση και προσοχή.

Είτε απολαμβάνεις τα γεύματα με τα άτομα που αγαπάς είτε τα χρησιμοποιείς ως πράξη διαλογισμού για να κάνεις ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη ημέρα σου, κάθε γεύμα θα πρέπει να είναι για να επιβραδύνεις και να απολαμβάνεις προσεκτικά το φαγητό σου.

4. Κατανάλωσε ποτά που σε ωφελούν

Γνωρίζεις ήδη ότι πρέπει να πίνεις νερό και να αποφεύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο τα ανθρακούχα ροφήματα, όπως η σόδα ή τα ζαχαρούχα ποτά, οπότε τώρα ήρθε η ώρα να σταματήσεις την κακή ενυδάτωση σου και να συμπεριλάβεις ακόμα περισσότερα ποτά που σε ωφελούν. Για παράδειγμα, το τσάι (όπως το πράσινο, το λευκό ή ο ιβίσκος) έχει πολλά οφέλη για την υγεία, χάρη σε συστατικά που τονώνουν την υγεία όπως οι πολυφαινόλες. Μπορείς επίσης να αντικαταστήσεις την τυπική σόδα σου με ανθρακούχο νερό, μέντα και λεμόνι.

Συμπέρασμα: Εκτός από το να πίνεις νερό όλη την ημέρα, γίνε δημιουργικ@ με ποτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για να αυξήσεις τα οφέλη για την υγεία και την ενυδάτωση.

5. Φάε φρούτα με το πρωινό

Η αλήθεια είναι ότι τα φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, μέταλλα και φυτικές ίνες. Προέρχονται από τη γη και το σώμα μας προορίζεται να τα φάει. Είτε το πρωινό της επιλογής σου είναι μια ομελέτα, τοστ με αβοκάντο ή ένα μπολ δημητριακά (οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα), σκέψου να φας και μερικά μούρα ή γκρέιπφρουτ μαζί τους.

6. Πρόσθεσε βότανα σε κάθε γεύμα

Ένας άλλος εύκολος τρόπος για να απολαύσεις φρέσκα προϊόντα είναι να προσθέτεις βότανα σε κάθε γεύμα. Ενώ τα βότανα συνήθως θεωρούνται γαρνιτούρα, είναι στην πραγματικότητα λαχανικά γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και ποικίλα οφέλη για την υγεία. Επιπλέον, κάνουν τα πάντα πιο νόστιμα. Δοκίμασε να βάλεις φύλλα βασιλικού σε σπιτικές πίτσες, να προσθέσεις κόλιανδρο σε stir-fries και σε ρολά shushi ή να ψιλοκόψεις μαϊντανό σε σαλάτες.

7. Άκου την πείνα σου

Αντί να αναγκάζεις τον εαυτό σου να τρώει τρία γεύματα την ημέρα ή πέντε μικρά γεύματα την ημέρα (ή ό,τι είναι η τελευταία τάση), απλά φάε όταν πεινάς. Δώσε στον εαυτό σου θρεπτικά γεύματα και επικεντρώσου στο να ταΐσεις το σώμα σου με αρκετή ενέργεια για να περάσεις τη μέρα, όπως κι αν σου φαίνεται. Ομοίως, αντί να φας μια μερίδα που προτείνει κάποιος άλλος, φάε μέχρι να χορτάσεις. Βρες την ποσότητα, τον χρόνο και τη μέθοδο διατροφής που λειτουργεί καλύτερα για το σώμα και τον τρόπο ζωής σου.

8. Πασπάλισε τα πιάτα σου με σπόρους

Σπόροι όπως το chia, ο λιναρόσπορος και οι σπόροι κολοκύθας είναι διατροφικές βόμβες με μεγάλη ποικιλία βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων όπως ασβέστιο, ψευδάργυρος και μαγνήσιο. Μπορείς να πασπαλίσεις με αλεσμένο λιναρόσπορο σχεδόν στα πάντα (ναι, ακόμη και πιάτα όπως ζυμαρικά και σαλάτες), αλλά μπορείς επίσης να δοκιμάσεις να προσθέσεις σπόρους chia στο smoothie σου, να τσιμπολογήσεις καβουρδισμένους σπόρους κολοκύθας και να πασπαλίσεις με σουσάμι τις πατάτες τηγανητές.

9. Συμπεριέλαβε περισσότερες τροφές πλούσιες σε νερό στη διατροφή σου

Εκτός από το να το πιείς, μπορείς να φας και το νερό σου. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι το μυστικό για μακροπρόθεσμη, διαρκή ενυδάτωση. Κατανάλωσε τρόφιμα όπως ντομάτες, αγγούρια, μαρούλι και μούρα, τα οποία είναι όλα πλούσια σε νερό. Το καρπούζι είναι ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείς να φας, με περιεκτικότητα 92% σε νερό. Οι τροφές πλούσιες σε νερό θα ενυδατώσουν το σώμα σου, αλλά θα προσθέσουν και τα επιπλέον θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από φρούτα και λαχανικά.

10. Δοκίμασε ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα

Πιθανώς να έχεις την ίδια λίστα για το super market κάθε 15 μέρες. Αν και η κατοχή μιας λίστας βασικών προϊόντων είναι απαραίτητη για όλους, δεν σε προετοιμάζει πάντα για τα πιο εφευρετικά γεύματα ή τη μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Προκάλεσε τον εαυτό σου να δοκιμάσει ένα διαφορετικό λαχανικό που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ πριν.

Το να δοκιμάσεις (ή να μαγειρέψεις) κάτι νέο όχι μόνο θα κάνει τα γεύματά σου πιο συναρπαστικά, αλλά μια μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών σημαίνει επίσης μεγαλύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, μπορεί να σου αρέσει κάτι τόσο πολύ, που να καταλήξει έπειτα στη βασική σου λίστα.

11. Γέμισε το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σου με φαγητά από τη γη

Αντί να μετράς, να παρακολουθείς ή να περιορίζεις, απλώς βεβαιώσου ότι το μεγαλύτερο μέρος του πιάτου σου προέρχεται από τη γη (αντί από εργοστάσιο), είτε μοιάζει με φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως βρώμη, ρύζι και κινόα) είτε με ξηρούς καρπούς και σπόρους. Θα καταναλώνεις έτσι τα τρόφιμα που σε κάνουν να νιώθεις καλά χωρίς να περιορίζεις τον εαυτό σου από τα φαγητά που απολαμβάνεις πραγματικά.

12. Πρόσθεσε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σου

Αν και οι φυτικές ίνες δεν είναι το πιο σέξι θρεπτικό συστατικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά. Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των τροφών που το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει, επομένως περνούν από ολόκληρο το πεπτικό σύστημα και το βοηθούν να διατηρείται υγιές. Οι φυτικές ίνες έχουν κι άλλα οφέλη εκτός από την υγεία του εντέρου. Μπορείς να βρεις φυτικές ίνες σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόρους.

13. Φάε το ουράνιο τόξο

Όχι, δεν μιλάω για ζαχαρωτά. Θυμάσαι την πληροφορία ότι τα φυτά παίρνουν τα χρώματά τους από τα αντιοξειδωτικά, επομένως είναι λογικό να τρως όλα τα χρώματα για να παρέχεις στο σώμα σου όλα τα αντιοξειδωτικά; Υπάρχουν όλα τα χρώματα – κόκκινα (ντομάτες, μήλα, κόκκινη πιπεριά), μπλε (μύρτιλα, βατόμουρα, μπλε πατάτες), πορτοκαλί (γλυκοπατάτα, κολοκυθάκι, μανταρίνια), πράσινα (πράσινα φύλλα , λαχανάκια Βρυξελλών, κολοκυθάκια), κίτρινα (μακαρόνια) σκουός, μπανάνες, καλαμπόκι) και μοβ (μωβ λάχανο, μελιτζάνες, σταφύλια. Ως εύκολο hack, προσπάθησε να προσθέσεις τουλάχιστον τρία διαφορετικά χρώματα σε κάθε γεύμα ή να συμπεριλάβεις κάθε χρώμα του ουράνιου τόξου όταν ψωνίζεις.

14. Άσε τον εαυτό σου να απολαμβάνει τα φαγητά που αγαπάει

Όταν αφαιρούμε το «καλό» και το «κακό» γύρω από τα τρόφιμα, μπορούμε να ακούσουμε τι πραγματικά θέλει το σώμα. Αρχίζουμε να λαχταρούμε τα φαγητά που μας βοηθούν να ζήσουμε, ενώ απολαμβάνουμε συνειδητά τα τρόφιμα που δεν θέλουμε ποτέ να ζήσουμε χωρίς αυτά.