Υπάρχουν πολλά που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το καλαμπόκι. Είναι συνήθως γλυκό, ζουμερό και γευστικά ταιριάζει σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Το καλαμπόκι πρωταγωνιστεί κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ψητό ή βραστό. Όμως, το αγαπημένο popcorn αποτελεί το βασικό σου snack παρέα με την αγαπημένη σου ταινία κάθε χειμώνα!

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές έχεις αναρωτηθεί αν είναι ή όχι τελικά και τόσο υγιεινό!

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το καλαμπόκι

Αν και τρώγεται κυρίως ως λαχανικό, το καλαμπόκι είναι στην πραγματικότητα ένα δημητριακό, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Είναι πηγή φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, ασβεστίου, σεληνίου και βιταμινών Α και C, ενώ είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά. Το καλαμπόκι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο δημητριακό – περισσότερο από το σιτάρι και το ρύζι.

Ακριβώς επειδή είναι αμυλούχο, είναι και υψηλότερο σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα “λαχανικά”. Αυτοί οι υδατάνθρακες παρέχουν φυσικά, θερμίδες και επομένως ενέργεια, γι αυτό και πολλές φορές το καλαμπόκι έχει κατηγορηθεί ως αρκετά “παχυντικό”.

Διατροφικό προφίλ ενός μεσαίου καλαμποκιού (~100 γραμμάρια), σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

• 367 θερμίδες

• 3 γραμμάρια πρωτεΐνης

• 1 γραμμάριο λίπους

• 19 γραμμάρια υδατανθράκων

• 2 γραμμάρια φυτικών ινών

• 6 γραμμάρια σακχάρων

Ποια είναι μερικά από τα οφέλη του για την υγεία σου;

• Αποτρέπει τις χρόνιες ασθένειες χάρη στην πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει ,συμπεριλαμβανομένης της λουτεΐνης, της ζεαξανθίνης, της κερκετίνης (κουερσετίνη) και των βιταμινών C και E.

• Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών βοηθώντας στην συσταλτικότητα του εντέρου και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα.

• Έχει καρδιοπροστατευτική δράση, που αποδίδεται στο ποτάσιο και το μαγνήσιο που περιέχει.

• Υποστηρίζει την υγεία των ματιών, αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α αλλά και καροτενοειδή (που του προσδίδουν αυτό το κίτρινο χρώμα).

Και σίγουρα θα αναρωτιέσαι τώρα, γιατί το καλαμπόκι και το popcorn έχουν κατηγορηθεί έντονα ως παχυντικά;!

Όπως με όλες τις τροφές έτσι και με το popcorn χρειάζεται προσοχή στις ποσότητες. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν ανήκει στα λαχανικά, αλλά είναι δημητριακό, και άρα πλούσιο σε θερμίδες σε σχέση με τα λαχανικά. Αυτό, σίγουρα, μπορεί να σαμποτάρει την προσπάθεια απώλειας βάρους αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.

Πέραν από αυτό όμως, τα γνωστά σε όλους popcorn του εμπορίου είναι φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, υψηλά σε κορεσμένο λίπος χάρη στο βούτυρο που τους προστίθεται και περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

Μπορείς να καταναλώσεις άφοβα τα αγαπημένα σου popcorn;

• Μπορείς να απολαύσεις το popcorn στο cinema, απλώς στο μικρότερο δυνατό μέγεθος, για να μην πέσεις στην παγίδα υπερκατανάλωσης του.

• Ενώ μπορείς να φτιάξεις σπιτικό popcorn για snack χωρίς πολλές θερμίδες. Πρόσθεσε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, ελάχιστο αλάτι, κι αν θέλεις extra γεύση μπορείς να προσθέσεις μπαχαρικά όπως πιπέρι, κάρυ, τσίλι.

Τα καλα νέα

Αν είσαι λάτρης του popcorn ή του καλαμποκιού γενικότερα σε όλες τις μορφές, δεν χρειάζεται να το στερηθείς! Πρόσεξε απλώς τις ποσότητες αλλά και τον τρόπο με τον οποίον είναι παρασκευασμένο. Είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχεις και την διατροφική ετικέτα ώστε να σιγουρευτείς ότι δεν είναι εμπλουτισμένο σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι και άλλα συντηρητικά.

Απλώς δοκίμασε να το φτιάξεις μόνη/ος σου και να το απολαύσεις χωρίς περιττό λίπος και θερμίδες!