Μία από τα πιο διαχρονικές και αγαπημένες τάσεις αποτελούν και οι polka dots. Παρά την αισθητική του, το πουά δεν αποτελούσε πάντα μια δημοφιλή στυλιστική επιλογή. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, θεωρούνταν ως “κακός οιωνός”. Μιας και ήταν συνδεδεμένο με κάποιες θανατηφόρες ασθένειες της περιόδου, όπως η λέπρα και η πανούκλα.

vogue poland

Ευτυχώς, αυτή η αντιμετώπιση δεν διήρκεσε πολύ και έτσι στις αρχές του 19ου αιώνα το πουά άρχισε να αποκτά τη φήμη που έχει και σήμερα. Η συγκεκριμένη τάση αποτελείται από πολλές παραλλαγές. Ανάλογα με το μέγεθος και την πυκνότητα που έχουν οι βούλες πάνω στο ύφασμα.

Η τάση άρχισε να γίνεται όλο και πιο γνωστή όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην αγορά τα πουά μαντήλια. Η ιδέα προήλθε από τον Άγγλο Beau Brummel. Ο Brummel σχεδίασε τα συγκεκριμένα μαντήλια που αγαπήθηκαν ιδιαίτερα από τη Λονδρέζικη υψηλή κοινωνία. Οδήγησε έτσι στην ένταξη του trend στο περιοδικό Godey’s Lady’s Book το 1857.

Παρόλα αυτά, ακόμα μας προκαλεί περιέργεια η προέλευση της αγγλικής ονομασίας polka dots. Αυτή λοιπόν προέρχεται από την “polkamania”. Πρόκειται για ένα boho είδος παραδοσιακής μουσικής και χορού που βρισκόταν στο πικ του κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Το πουά άρχισε να διαφημίζεται μαζί με τη συγκεκριμένη μουσική και έτσι το pattern και η μουσική ενώθηκαν και μοιράστηκαν το όνομα.

elle canada

Το 1926 η νικήτρια των Αμερικανικών καλλιστείων, Norma Shallwood, φωτογραφήθηκε φορώντας ένα πουά μαγιό. Αργότερα, το 1928, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η γνωστή σε όλους Minnie Mouse, που αποτελεί και ένα από τα cartoon σύμβολα για το συγκεκριμένο μοτίβο. Στη δεκαετία των 30ς το πουά άρχισε να σηματοδοτεί τόσο βραδινά φορέματα όσο και καθημερινά. Η τάση έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν τη δεκαετία των 40s ο οίκος Christian Dior έφερε στο προσκήνιο το πουά, δημιουργώντας μια μοντέρνα για την εποχή κολεξιόν με βάση τα φορέματα.

Από τα 40s και μετά, το πουά μοτίβο δεν έχει φύγει ποτέ από τον κόσμο της μόδας, μιας και σε αυτό γίνονται πολλές παραλλαγές. Αποτελεί αγαπημένο pattern του σχεδιαστή Rei Kawakubo του brand Comme des Garcons. Πέρα από αυτό, το βλέπουμε και σε άλλους γνωστούς οίκους της μόδας, όπως η Gucci και η Celine

mikuta

Το polka dot αποτελεί φυσικά και μεγάλη τάση της άνοιξης, και θα το δούμε σε φορέματα, πουκάμισα, αλλά και σε αξεσουάρ. Αν θέλεις κι εσύ να πειραματιστείς με το συγκεκριμένο ύφος, επίλεξε ένα αέρινο φόρεμα. Εναλλακτικά, αν είσαι πιο extreme, δοκίμασε να κάνεις mix&match με πουά και άλλο ένα έντονο μοτίβο, όπως το ριγέ και το floral.

featured image: InStyle