Είναι ενοχλητικό το να προσπαθείς να ολοκληρώσεις τη ρουτίνα ομορφιά σου και να έχεις ατέλειες. Αλλά το κάθε σύμπτωμα μπορεί να κρύβει μια πάθηση που θα μπορούσες να αντιμετωπίσεις. Αντί λοιπόν να ψάξεις να βρεις το πιο βαρύ foundation για να τελειοποιήσεις ένα look, έλεγξε τα συμπτώματα. Η έντονη ερυθρότητα σε συνδυασμό με σπυράκια μπορεί να είναι ενδείξεις ροδόχρου ακμής.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ροδόχρου ακμή;

Η ακμή γενικά είναι η πιο κοινή δερματολογική πάθηση. Η ροδόχρους ακμή από την άλλη, είναι μια κοινή, χρόνια πάθηση του δέρματος. Επηρεάζει περίπου το 1-20% των ανθρώπων παγκοσμίως. Διακρίνεται σε τρία είδη, δηλαδή την ερυθηματοειδή ροδόχρου ακμή, τη ροδόχρου ακμή και το ρινόφυμα. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν τα εξής:

 • έξαψη,
 • ερυθρότητα,
 • κόκκινα σπυράκια,
 • σημεία γεμάτα με πύον (φλύκταινες) στο πρόσωπο,
 • υπερβολικά λιπαρό δέρμα,
 • σκληρά και ξηρά μέρη στο δέρμα,
 • διογκωμένοι πόροι,
 • ευαισθησία του δέρματος,
 • φλεγμονή των ματιών / βλεφάρων (οφθαλμική ροδόχρου ακμή)
 • και πύκνωση του δέρματος, ιδιαίτερα της μύτης

Πώς θεραπεύεται;

Παρόλο που τα αίτια της ροδόχρου ακμής είναι ασαφή, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες. Τα περισσότερα φάρμακα που χορηγούνται για την πάθηση αυτή, επικεντρώνονται στην επίλυση των συμπτωμάτων. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 • Τοπικά φάρμακα για τη μείωση της ερυθρότητας
 • Στοματικά αντιβιοτικά
 • Στοματικά χάπια για την ακμή

Παράλληλα με τα φάρμακα, προτείνονται και διάφορες θεραπείες και ειδική διατροφή για την εξάλειψη της ροδόχρου ακμής. Οι θεραπείες που προτείνονται είναι περιλαμβάνουν laser. Η περιοδικότητα των θεραπειών είναι απαραίτητη για την εξαφάνιση του προβλήματος.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη ροδόχρου ακμή
Unsplash | Alexandra Gorn

Τι να αποφύγεις

Μια δερματολογική πάθηση επιδεινώνεται τόσο από ενδογενείς όσο και από εξωγενείς παράγοντες. Αν και τα αίτια παραμένουν ασαφή, οι ερευνητές έχουν καταλήξει στους παράγοντες που τείνουν να επιδεινώνουν τα συμπτώματα. Οι παράγοντες αυτοί διακρίνονται σε παράγοντες που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο μας και σε παράγοντες που προέρχονται από την διατροφή μας.

Περιβάλλον χώρος – Συνθήκες

Οι έντονες περιβαλλοντικές αλλαγές, οι ακραίες θερμοκρασίες, η άμεση επαφή με το ηλιακό φως, τα ζεστά μπάνια και η σάουνα μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες που επιδεινώνουν την πάθηση. Επιπλέον, σε αυτούς προστίθενται οι επίπονες αθλητικές δραστηριότητες και φυσικά το στρες ή οι εκδηλώσεις θυμού.

Διατροφή

Εκτός από τις περιβαλλοντικές συνθήκες καλό είναι η θεραπεία να συνοδεύεται και από μια σωστή διατροφή. Πες λοιπόν όχι ή τουλάχιστον περιόρισε τα:

 1. Πικάντικα τρόφιμα. Παραδείγματα είναι οι ζεστές σάλτσες, το ξίδι, τα καυτά μπαχαρικά και οι μαρινάδες με βάση το κρέας.
 2. Ζεστά ροφήματα. Ο καυτός μηλίτης, η ζεστή σοκολάτα, ο καφές και το τσάι είναι ύποπτοι. Εξηγεί ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες προκαλούν τη διάλυση των αιμοφόρων αγγείων και την απελευθέρωση της θερμότητας, γεγονός που προκαλεί το κόκκινο χρώμα του προσώπου.
 3. Γαλακτοκομικά προϊόντα. Το γιαούρτι, η ξινή κρέμα και το τυρί (εκτός από τυρί cottage) μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθούν ή να μειωθούν από τη διατροφή για τη ροδόχρου ακμή, αν εντείνουν συμπτώματα.
 4. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε χημική ισταμίνη. Αυτό περιλαμβάνει τα τρόφιμα με ξύδι, τα εσπεριδοειδή (συμπεριλαμβανομένων των ντοματών), τη σοκολάτα και το κακάο, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια και τα όσπρια.

Κλείνοντας, η ρουτίνα ομορφιάς σου πρέπει να εμπλουτιστεί κατάλληλα. Μην χρησιμοποιείς καλλυντικά τα οποία έχουν χημικά. Επίλεξε πούδρες με θρεπτικά συστατικά. Και πάντα να βάζεις αντηλιακό για να αποφύγεις τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

featured image: sheermiracle.com