Η επικοινωνία και η αλήθεια είναι ζωτικής σημασίας σε περιόδους κρίσεων, συγκρούσεων και συρράξεων. Άνθρωποι σε καταφύγια και στα σύνορα. Εικόνες από πυροβόλα όπλα. Μια οβίδα σε ένα αεροδρόμιο. Κατεστραμμένα αυτοκίνητα, πολυκατοικίες που έχουν πληγεί. Σπίτια που έγιναν ερείπια.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις εικόνες στο διαδίκτυο, δείχνοντας απλώς αποσπάσματα από όσα συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, μετά από μήνες αποτυχημένων διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης Ουκρανίας-Ρωσίας.

Πολλοί από εμάς παλεύουμε να κατανοήσουμε πώς η σύγκρουση κλιμακώθηκε τόσο απότομα την τελευταία εβδομάδα, αλλά και πώς να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία, τους αληθινούς λογαριασμούς από την παραπληροφόρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ποιες είναι αξιόπιστες πηγές.

Τον Νοέμβριο του 2021, δορυφορικές εικόνες άρχισαν να δείχνουν συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και ένα μήνα αργότερα παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησαν τη Ρωσία για οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής. Εβδομάδες αργότερα, οι εντάσεις αυξήθηκαν καθώς το ΝΑΤΟ δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις της Ρωσίας να σταματήσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, με τον Μπάιντεν να εμφανίζεται «πεπεισμένος» ότι ο Πούτιν είχε πάρει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία, περιγράφοντάς την ως «πόλεμο επιλογής».

Την τελευταία εβδομάδα, εκρήξεις πλήττουν ολόκληρη την Ουκρανία, την πρωτεύουσα του Κιέβου, την περιοχή του Ντόνετσκ, τη Μαριούπολη και το λιμάνι της Οδησσού. Ρωσικές στρατιωτικές πομπές φαίνονται να εισέρχονται στις πόλεις της Ουκρανίας μέσω των ανατολικών, νότιων και βόρειων συνόρων της, ενώ ο αριθμός των θανάτων αμάχων αυξάνεται κάθε μέρα, σύμφωνα με τα Μέσα.

Εκτός από τα δελτία ειδήσεων και τις συνδέσεις με τους ανταποκριτές, ένας κατακλυσμός βίντεο και φωτογραφιών κοινοποιούνται καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενώ τα περισσότερα ντοκουμέντα δείχνουν το πραγματικό, καταστροφικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης, πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται εν αγνοία τους υλικό παραπληροφόρησης – επεξεργασμένα βίντεο και παραπλανητικά tweets –.

Σε περιόδους πολιτικής κρίσης, μπορεί να είναι τρομακτικό να αισθάνεσαι αποκομμένος από την αλήθεια και δύσκολο να αναζητήσεις αξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Παρακάτω είναι μερικοί, -ελάχιστοι σε σχέση με όλους εκείνους- που καθημερινά στέλνουν πληροφορίες για τις εξελίξεις και όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία.

Salwan Georges

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Salwan Georges (@salwangeorges)

Ο Salwan Georges είναι φωτορεπόρτερ για τη The Washington Post και ανταποκριτής στην Ουκρανία. Τις τελευταίες ημέρες μοιράζεται φωτογραφίες Ουκρανών που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο από τη ρωσική εισβολή. Οι φωτογραφίες του δείχνουν το δράμα των ανθρώπων, γυναίκες και παιδιά που στεγάζονται σε σταθμούς του μετρό, οικογένειες που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα και κάποιους που προσπαθούν να επισκευάσουν τα σπίτια μετά από βομβαρδισμούς και πυρά πυροβολικού.

Sotiris Danezis

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotiris Danezis (@danezis_)

Ο Έλληνας πολεμικός ανταποκριτής βρίσκεται ήδη μερικές εβδομάδες στην Ουκρανία και πραγματοποιεί συνδέσεις με τα ελληνικά Μέσα μεταδίδοντας τις εξελίξεις και τη φρίκη του πολέμου. Συχνά στα stories του επικοινωνεί φωτογραφίες και video από όσα παρακολουθεί από κοντά.

Oksana Parafeniuk

 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Oksana Parafeniuk (@oksana_par)

Η Oksana Parafeniuk είναι ανεξάρτητη φωτογράφος με έδρα το Κίεβο και έχει εργαστεί στο παρελθόν για τους New York Times και το NBC News. Στον λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μοιράζεται φωτογραφίες από το Κίεβο. Πρόσφατα φωτογράφισε ανθρώπους που μερικές εβδομάδες πριν παρακολουθούσαν ασκήσεις σκοποβολής και εκπαίδευση πολέμου.

Serhii Korovainyi

Olga Tokariuk

Η ανεξάρτητη ρεπόρτερ που εργάζεται στο Κίεβο, γράφει στο Twitter σχετικά με την κρίση και ανεβάζει φωτογραφίες από τα καταφύγια. “Χθες, ενώ καθόμασταν σε ένα καταφύγιο, όλοι ήταν κολλημένοι στα τηλέφωνά τους, κάποιος άνοιξε το τελευταίο βίντεο του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι. Ακούσαμε όλες τις σωστές λέξεις για να μας εμψυχώσουν. Είμαι ευγνώμων που η χώρα μας έχει έναν τόσο σπουδαίο ηγέτη σε αυτές τις δύσκολες στιγμές” γράφει, για να προσθέσει πως αν και δεν είναι μία από τις ψηφοφόρους του, πλέον πιστεύει σε εκείνον.

Illia Ponomarenko

“Defense reporter για Kyiv Independent. Παιδί του χωριού, από το Ντονμπάς σε μια σταυροφορία για κάτι καλύτερο.” γράφει ο Illia Ponomarenko στο Twitter του, έναν από τους πιο ενημερωμένους λογαριασμούς του Twitter για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Illia tweetάρει εξελίξεις, φωτογραφίες και videos με αμεσότητα, πολλές φορές σχολιάζοντας με προσωπικό τόνο όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία.