Χρυσαφένια και κρατσανιστά απ’ έξω. Ανάλαφρα και αφράτα από μέσα. Με αυτή τη συνταγή θα γίνεις μάστερ των pancakes, γράφει η Surtuko.

Για δύο μερίδες χρειάζεσαι 20 λεπτά και τα παρακάτω:

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

1 κουταλιά της σούπας μέλι

1 αβγό ξεχωριστά ο κρόκος από το ασπράδι

1 φλιτζάνι κεφίρ (αν δεν έχεις, δες τις σημειώσεις)

1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 πρέζα αλάτι

½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα

½ κουταλάκι του γλυκού baking powder

βούτυρο για το τηγάνισμα

μέλι ή maple syrup για το σερβίρισμα

Πώς θα το φτιάξεις:

Λιώσε το βούτυρο και το μέλι: Βάλε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αν έχεις μαντεμένιο τηγάνι τέλεια γιατί δίνει ωραία ανάγλυφη υφή στα pancakes, αλλά και το αντικολλητικό την κάνει την δουλειά. Όταν ζεσταθεί, ρίξε μία κουταλιά βούτυρο και μία κουταλιά μέλι στο τηγάνι μέχρι να λιώσουν.

Αν τυχόν σου καεί το βούτυρο, σημαίνει ότι το τηγάνι είναι πολύ ζεστό. Χαμήλωσε τη φωτιά, σκούπισε το τηγάνι με λίγο χαρτί κουζίνας, και δοκίμασε ξανά σε λίγο.

Ανακάτεψε τα υγρά υλικά: Χώρισε το αβγό σε κρόκο και ασπράδι. (Αν δεν ξέρεις πως, δες εδώ). Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξε τον κρόκο του αβγού, 1 φλιτζάνι κεφίρ και 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και ανακάτεψε καλά μέχρι να διαλυθεί ο κρόκος. Πάρε το τηγάνι, κάνε το δυο – τρεις σβούρες για να λιώσει καλά το βούτυρο και το μέλι και να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και ρίξε τα στο μπολ με τα υγρά υλικά.

Τip: το μελάκι που έχει μείνει στο τηγάνι είναι αυτό που θα καραμελώσει γλυκά γλυκά τα πάνκεικς σου και θα τους δώσει ελαφρά κρατσανιστή υφή, οπότε φρόντισε να μείνει λίγο στο τηγάνι. Ρίξε ένα τελευταίο καλό ανακάτεμα στα υγρά υλικά.

Ένωσε τα υγρά με τα στεγνά υλικά: Ρίξε μέσα στο μπολ 1 φλιτζάνι αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού baking powder. Πάρε μία σπάτουλα σιλικόνης ή μια κουτάλα (όχι σύρμα!) και πρόσεξε με, αυτό είναι το πιο σημαντικό tip που έχω να σου δώσω: ΑΝΑΚΑΤΕΨΕ ΕΛΑΦΡΑ. Θέλεις ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά. Δεν μας πειράζει να υπάρχει λίγο αλεύρι ή σβόλοι. ΟΙ ΣΒΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ. Ρίξε το ασπράδι μέσα στο μπολ και ανακάτεψε πάλι ελαφρά, διπλώνοντας που λέμε, ίσα-ίσα να ενωθεί με τα υλικά. Ένας καλός μπούσουλας είναι να ανακατέψεις σύνολο 10 φορές.

Ο χυλός σου θα πρέπει να είναι πολύ πηχτός, με αρκετούς σβόλους, αλλά ομοιόμορφο χρώμα. Και για τα φυτά της υπόθεσης: Όταν ανακατεύεις, η γλουτένη που υπάρχει στο αλεύρι ενεργοποιείται και σχηματίζει ένα πλέγμα το οποίο δίνει σχήμα στα pancakes και εγκλωβίζει τον αέρα που τα κάνει αφράτα. Αν παθιαστείς και ανακατέψεις δίχως αύριο, η γλουτένη θα υπερενεργοποιηθεί και θα κάνει το μίγμα λαστιχωτό και σκληρό, και τα pancakes σου επίπεδα και λάσπη.

Extra tip: υπάρχουν συνταγές που λένε να χτυπήσεις το ασπράδι και μετά να το ρίξεις στο μίγμα. Έχω βρει ότι αν το ρίξεις αχτύπητο, έχεις το ίδιο αφράτο αποτέλεσμα, οπότε γλίτωσες από άσκοπο χτύπημα.