Η λιπαρότητα είναι ίσως ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα όσον αφορά το δέρμα σου. Σε κάνει να αισθάνεσαι κάπως άβολα και δεν ξέρεις ακριβώς πως να την αντιμετωπίσεις.

Το θέμα είναι τι την προκαλεί, πως επιδεινώνεται και πως να την αντιμετωπίσεις. Ένα από τα πράγματα λοιπόν που προκαλεί αύξηση της λιπαρότητας είναι και οι τροφές που καταναλώνεις.

Μιλήσαμε με τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Βασιλική Μουσάτου και εδώ θα δεις ποιες είναι αυτές οι τροφές αλλά και πως να τις αντικαταστήσεις.

Υπερβολική κατανάλωση αλατιού

Το αλάτι προκαλεί αφυδάτωση και φυσικά κατακράτηση. Έτσι το δέρμα σου στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει αυτήν την αφυδάτωση, παράγει πολλά περισσότερα φυσικά έλαια.

Ζάχαρη

Όλοι νιώθουμε κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας μας μια τεράστια ανάγκη να καταναλώσουμε κάτι γλυκό. Θα πρέπει όμως να μετριάσεις την αλόγιστη κατανάλωση ζάχαρης καθώς είναι μια από τις τροφές που ευθύνονται για την παραγωγή σμήγματος στο δέρμα σου.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης μέσα στη λίστα των τροφίμων που διεγείρουν την ανάπτυξη σμήγματος. Για αυτό εάν σου είναι πολύ δύσκολο να αφαιρέσεις από τη διατροφή τα γαλακτοκομικά προϊόντα καλύτερα να τα αντικαταστήσεις με τα φυτικά, όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας.

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είναι κρυμμένοι σε πολλά τρόφιμα, χωρίς αυτό να τους κάνει επικίνδυνους για τη διατροφή σου. Τους κάνει όμως λίγο επιβλαβείς εάν έχεις ήδη θέματα με τη λιπαρότητα του δέρματός σου. Εάν θες να τους αντικαταστήσεις θα πρέπει να στραφείς στα τρόφιμα ολικής άλεσης!

Στρες

Δυστυχώς για όλους εμάς τους ανθρώπους που ξυπνάμε και κοιμόμαστε με το άγχος να μας καταβάλει, αυξημένη λιπαρότητα προκαλεί και το στρες. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης κορτιζόλης που ενεργοποιεί τους σμηματογόνους αδένες.

Τροφές για την καταπολέμηση της λιπαρότητας

Σύμφωνα με τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Βασιλική Μουσάτου υπάρχουν τροφές τις οποίες μπορείς να καταναλώνεις άφοβα και μάλιστα βοηθούν στην καταπολέμηση της λιπαρότητας του δέρματός σου. Αυτές είναι όλα τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα όπως:

  • Μουρουνέλαιο
  • Καρύδια
  • Σπόροι τσία και λιναρόσπορος
  • Σολωμός, ρέγγα, σαρδέλες, σκουμπρί
  • Αντζούγιες

Ευχαριστούμε θερμά τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Βασιλική Μουσάτου για όλες τις συμβουλές της.

featured photo: @Lesia.Skywalker