Η αστρολογία είναι ένα πεδίο που τείνει να κατευθύνει τους ανθρώπους στα δύο άκρα: Άλλοι τη λατρεύουν και τη συμβουλεύονται τακτικά και άλλοι την σνομπάρουν εντελώς.

Λίγο πολύ, όμως, όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να κοιτάξουμε, κάποια στιγμή, τι γράφουν οι ειδικοί για το ζώδιό μας. Κι ενώ παίρνουμε πληροφορίες για το τι μας περιμένει στα οικονομικά, επαγγελματικά και προσωπικά, στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι να κάνουμε με αυτές τις πληροφορίες.

Αυτό ακριβώς το κενό στην υπάρχουσα αστρολογία εντόπισαν οι Nechama Muchnik και Rinny Shim,που δημιούργησαν το Planet, μια συνδρομητική εφαρμογή που έχει στόχο να δώσει άλλη ερμηνεία στην αστρολογία, μετατρέποντας την από μια «ένοχη» απόλαυση για λίγους σε μια χρήσιμη πληροφορία για τη διαμόρφωση της καθημερινότητάς μας.

Πώς λειτουργεί το Planet;

Αν θέλει να δοκιμάσει κανείς το Planet, θα πρέπει πρώτα να κάνεις εγγραφή και στη συνέχεια να στείλεις «Planet» σε αντίστοιχο αριθμό για τους Αμερικανούς χρήστες. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να λαμβάνει μια αστρολογική πρόβλεψη κάθε μέρα ή πιο περιστασιακά, ανάλογα με τις επιθυμίες του. Κάθε πρόβλεψη εκτείνεται σε μια σύντομη παράγραφο και αφορά στις επόμενες ημέρες, ανάλογα και με το τι έχεις επιλέξει να σου έρχεται.

Σε αντίθεση με τις κλασσικές αστρολογικές προβλέψεις, το Planet δίνει προβλέψεις που δεν συνδέονται με τον γενέθλιο χάρτη ή το ζώδιό σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δώσεις πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία γέννησής σου για να λάβεις τις σχετικές προβλέψεις. Αντίθετα, βασίζονται στο κοσμικό τοπίο της κάθε μέρας, ερμηνεύοντας τα αστρολογικά φαινόμενα που επηρεάζουν τους πάντες – για παράδειγμα η πανσέληνος ή ο ανάδρομος Ερμής δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο- ακριβώς όπως μια εφαρμογή καιρού δημοσιοποιεί την πρόγνωση καιρού των επόμενων ημερών.

Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι οι προβλέψεις του Planet είναι τυπικές και απρόσωπες. «Είναι ακριβώς όπως το να στέλνεις μήνυμα σε έναν φίλο ή να επικοινωνείς με έναν αστρολόγο. Αυτή τη στιγμή, η πολιτική μας είναι ότι θα απαντήσουμε εντός 24 έως 48 ωρών», διευκρινίζει ο Muchnik, μιλώντας στο Well and Good.

Πού βασίζονται οι προβλέψεις του Planet;

Για να «διαβάσει» τα άστρα και να δώσει προβλέψεις, το Planet συνεργάζεται με την αστρολόγο Siobhan Lumsden. Η αστρολόγος αξιολογεί, αρχικά, το αστρολογικό τοπίο για δύο εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη το ζώδιο κάποιου, τυχόν πλανητικές διελεύσεις, αλλά και τη φάση της Σελήνης. Στη συνέχεια, συνθέτει ένα κείμενο με βάση αυτές τις πληροφορίες, συμβουλεύοντάς σε πώς θα αξιοποιήσεις στο έπακρο την κάθε ημέρα.

«Πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε μια εις βάθος ανάλυση», λέει η Lumsden. «Οι προβλέψεις του Planet έχουν σκοπό να σε βοηθήσουν να προγραμματίσεις ουσιαστικά την ημέρα σου. Για παράδειγμα, εάν η Σελήνη βρίσκεται στον Κριό, τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνεις εκείνη την ημέρα;

Φυσικά, υπάρχει μια ποικιλία πλανητικών διελεύσεων που συμβαίνουν ανά πάσα στιγμή. Η Lumsden εξηγεί: «Πρέπει να έχεις κατά νου ότι η ενέργεια ορισμένων διελεύσεων έρχεται σε αντίθεση με εκείνη άλλων σε μια δεδομένη στιγμή. Σε εκείνο το σημείο σημασία έχει να διακρίνουμε τι είναι πιο σημαντικό για εκείνη την ημέρα».

Πώς σχεδιάζονται οι προβλέψεις του Planet ώστε να περιλαμβάνουν χρήσιμες συμβουλές για όλους;

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάθε πρόβλεψη του Planet μπορεί να βρει εφαρμογή σε όποιον τη λαμβάνει, οι Muchnik και Shim έχουν δημιουργήσει μια σειρά από διαφορετικά πακέτα. Παράλληλα, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν πακέτα προβλέψεων που θα λαμβάνουν υπόψη τους δημογραφικά στοιχεία, όπως η ηλικία, η τοποθεσία και άλλα, με στόχο να επιτευχθούν ακόμη πιο ακριβείς προβλέψεις. «Για παράδειγμα, όταν η Σελήνη ήταν στον Ζυγό, είχαμε συστήσει στους ανθρώπους στη Νέα Υόρκη να πάνε να δουν την έκθεση του Alex Katz στο Guggenheim, καθώς το ζώδιο του Ζυγού ευνοεί τα ζητήματα συγκέντρωσης και σχέσεων», εξήγησε ο Muchnik.

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την αστρολογία από κάτι που καταναλώνεται σε κάτι που μπορείτε πραγματικά να ενσωματώσετε στον τρόπο που διαμορφώνετε τη ζωή σας σε καθημερινή βάση», καταλήγει ο ίδιος.