Αγαπάς την πεζοπορία και θέλεις να πάρεις μαζί τον αγαπημένο τετράποδο φίλο σου. Προτού ξεκινήσεις είναι σημαντικό να κάνεις έναν σωστό προγραμματισμό. Διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν, για να είσαι προετοιμασμένη για ό, τι μπορεί να αντιμετωπίσεις.

Τι πρέπει να κάνεις προτού ξεκινήσεις

Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείς ότι ο σκύλος σου έχει στο κολάρο την ετικέτα αναγνώρισης. Επίσης, ότι έχει κάνει τα πρόσφατα εμβόλια του και προστατεύεται από ψύλλους και διάφορα άλλα παράσιτα. Εάν ο σκύλος έχει μικροτσίπ – και αυτό συνιστάται ιδιαίτερα – να ελέγχεις κατά καιρούς, αν είναι ενημερωμένο. Φρόντισε ακόμα να συζητήσεις τα σχέδια πεζοπορίας σου με τον κτηνίατρο.

Το δεύτερο βήμα θα είναι να ελέγξεις το πάρκο ή το μονοπάτι που θα πας. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν επιτρέπονται τα σκυλιά. Στην περίπτωση που επιτρέπονται, ενημερώσου για τους κανόνες του μονοπατιού που σκοπεύεις να κάνεις πεζοπορία. Για παράδειγμα, ορισμένα μονοπάτια έχουν το πολύ 2 σκύλους ανά πεζοπόρο. Επίσης, αν το συγκεκριμένο μέρος έχει σταθμούς με νερό ή χώρους ανάπαυσης. Τέλος, τσέκαρε για τυχόν προειδοποιήσεις την ημέρα της πεζοπορίας σου.

Τι να πάρεις μαζί

Η ενυδάτωση είναι απολύτως απαραίτητη. Εάν δεν υπάρχει νερό κατά μήκος της πεζοπορίας, θα πρέπει να πάρεις μαζί αρκετό. Nα διαρκέσει σε ολόκληρη τη διαδρομή, ειδικά αν υπάρξουν καθυστερήσεις ή απρόβλεπτες περιστάσεις.

Πάρε μαζί και αρκετό φαγητό και λιχουδιές. Έτσι, θα κρατήσεις το σκύλο σου χορτάτο και ενεργητικό. Επίσης, σακούλες για τα απορρίμματα, κατάλληλο εντομοαπωθητικό και ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών.

Να θυμάσαι, όταν σταματάς για σνακ κατά μήκος του μονοπατιού, μην αφήνεις το σκυλί σου να καταναλώνει ένα τεράστιο γεύμα. Είναι πολύ επικίνδυνο να ασκείται με γεμάτο στομάχι. Αντ ‘αυτού, δώσε του μικρά συχνά γεύματα σε μέγεθος σνακ. Αλλά και λιχουδιές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Όλες αυτές τις προμήθειες μπορείς να τις μεταφέρεις και σε ένα ειδικά σχεδιασμένο σακίδιο πεζοπορίας για σκύλους. Απλά μην βάζεις πάρα πολύ βάρος στην πλάτη του (νεαρά, υγιή, πεπειραμένα σκυλιά μπορούν να μεταφέρουν περίπου το 25% του σωματικού τους βάρους). Εκπαίδευσε το σκυλί σου με ένα άδειο σακίδιο στην αρχή και κάνε το βαρύτερο σε λίγες εβδομάδες. Βεβαιώσου, όμως, ότι του εφαρμόζει σωστά, για να αποφευχθεί οποιοσδήποτε ερεθισμός, ιδιαίτερα στις μασχάλες και στο στήθος.

Κιτ πρώτων βοηθειών

Μια τέτοια προετοιμασία είναι ζωτικής σημασίας. Το κιτ αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει: αποστειρωμένη γάζα, επίδεσμο, ψαλίδι, στυπτική σκόνη, αντισηπτικό, ρύγχος, αντικατάσταση ηλεκτρολυτών για σκύλους, αντιισταμινικό υγρό και ένα βιβλίο με πρώτες βοήθειες για κατοικίδια. Μια εξαιρετική επιλογή είναι το Dog First Aid: A Field Guide to Emergency Care for the Outdoor Dog της Wilderness Adventures Press. Αυτός ο pocket-sized οδηγός θα σου δώσει εύκολες οδηγίες για πρώτες βοήθειες.

Κανόνες πεζοπορίας

Δεν διαφέρουν πολύ από όσα προσέχεις, όταν περπατάς στη γειτονιά. Φρόντισε το σκυλί να είναι πάντα είτε με λουρί, είτε υπό τον πλήρη έλεγχο σου. Να θυμάσαι ότι δεν είναι όλοι λάτρεις των σκύλων. Οπότε βεβαιώσου ότι ο δικός σου δεν πλησιάζει άλλους πεζοπόρους (εκτός φυσικά αν το θέλουν). Μην επιτρέπεις, επίσης, να ενοχλεί άγρια ζώα ή φυτά κατά μήκος του μονοπατιού. Επιπλέον, εάν το μονοπάτι έχει ποδηλάτες, κράτα το στην άκρη, όταν περνάνε.

Επιπλέον tips

• Βάλε το σκυλί σε μια ρουτίνα πεζοπορίας. Εάν δεν έχει κάνει ποτέ στο παρελθόν, ξεκίνα με σύντομα, εύκολα μονοπάτια. Έπειτα, ακολούθησε τις μεγαλύτερες διαδρομές.

• Εάν ο σκύλος είναι νευρικός ή φοβισμένος με άλλους σκύλους ή ξένους, πήγαινε σε μονοπάτια που δεν έχει τόσο κίνηση. Εναλλακτικά, κάνε τις πεζοπορίες σου σε ημέρες και ώρες που έχει λιγότερο συνωστισμό.

• Για την ασφάλεια του, κράτα τον πάντα με λουρί. Μην τον αφήνεις ποτέ να πίνει από νερό που δε ξέρεις αν είναι καθαρό. Μπορεί να έχει επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα.

• Να προσέχεις για βραχώδη και άνισα εδάφη, σπασμένα γυαλιά και άλλα ζώα.

• Όταν ολοκληρωθεί η πεζοπορία, αφιέρωσε λίγα λεπτά, για να εξετάσεις προσεκτικά το σκυλί για κοψίματα, γρατζουνιές, τσιμπήματα και τσιμπούρια.

• Τέλος, ενημέρωσε έναν στενό φίλο ή μέλος της οικογένειας για το πού ακριβώς πηγαίνεις και πότε περίπου θα επιστρέψεις. Κάποιος πρέπει να ξέρει πού να στείλει βοήθεια, εάν αργήσεις.