Αν ανοίξεις κουβέντα με κάποιον που μόλις ξεκίνησε να δουλεύει σε κάποια εταιρεία ή σε κάποιο κατάστημα, σίγουρα θα φέρει την κουβέντα στα προνόμια που του προσφέρει η εταιρεία. Μπορεί να ακούσεις τρελά πράγματα. Όπως το δωρεάν frozen yogurt στα διαλείμματα, κάποιο πληρωμένο πακέτο διακοπών ή οι μέρες που επιτρέπονται τα κατοικίδια στη δουλειά. Πλέον οι εταιρίες προσπαθούν να κονταροχτυπηθούν ως προς τα προνόμια που παρέχουν στους υπαλλήλους τους.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2018, εξετάστηκαν 1.500 εργαζόμενοι και ερωτήθηκαν σχετικά με τα προνόμια σε μία καινούργια δουλειά. Εννοείται πως η ιατρική ασφάλιση εξαιρείται. Στη πρώτη θέση με 40% βρέθηκε η άδεια στην οποία ο υπάλληλος συνεχίζει να πληρώνεται, κάτι που θεωρήθηκε σημαντικό. Με 30%, ακολούθησε η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι. Και τέλος, ακολούθησαν τα δάνεια σε περίπτωση παιδιού που σπουδάζει, οι εκπαιδευτικές άδειες, οι μέρες που επιτρέπουν τα κατοικίδια στη δουλειά και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Όσο οι εταιρίες πλησιάζουν τους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής, τα προνόμια αυτά θεωρούνται παιχνιδάκι. 

Ψάξαμε και βρήκαμε μερικά προνόμια που προσφέρουν κάποιες εταιρίες σε υπαλλήλους τους που πραγματικά δεν θα πιστέψεις. Ορίστε μερικά από τα καλύτερα προνόμια που έχεις ακούσει ποτέ.

Δυνατότητα surfing μέσα στη μέρα: Σύμφωνα με την Yvon Chouinard, ιδρύτριας του brand “Patagonia”, “έχουμε έναν κανόνα στην δουλειά. Ο καθένας μπορεί να αφήσει για λίγο τη δουλειά του και να κάνει surf.” Κάπως έτσι μάλλον λειτουργούν τα γραφεία στην Καλιφόρνια. 

Επιπλέον μισθό για ταξίδια: Η εταιρεία Airbnb δίνει περίπου 2.000 δολάρια στους υπαλλήλους της ώστε να μπορούν να μείνουν σε κάποιο κατάλυμα Airbnb, όπου κι αν ταξιδέψουν στον κόσμο.

Παγωτό για το σπίτι: Η Ben&Jerry’s προσφέρει στους υπαλλήλους της τρεις μεγάλες συσκευασίες παγωτού κάθε μέρα.

Ετήσια άδεια μητρότητας: Πέραν όλων των άλλων εντυπωσιακών προνομία, το Netflix προσφέρει μία ετήσια πληρωμένη άδεια μητρότητας και πατρότητας στους εργαζόμενους. 52 ολόκληρες εβδομάδες σπίτι με το νεογέννητο παιδάκι τους. 

Δωρεάν βιβλία: Η Penguin Random House έχει το “Free Books Program” το οποίο επιτρέπει στους εργαζόμενούς της να παραγγέλνουν βιβλία δωρεάν όποτε κι αν το θέλουν.

Οικονομική βοήθεια για υιοθεσίες και παρένθετες μητέρες: Οι εργαζόμενοι στην Capital One έχουν οικονομική βοήθεια όταν θελήσουν να δημιουργήσουν μία οικογένεια, όταν πρόκειται να υιοθετήσουν ή αν υπάρξει κάποια παρένθετη μητέρα.

Ασφάλεια υγεία κατοικίδιου: Η Scripps Health, πηγαίνει τα εργασιακά προνόμια ένα βήμα παρακάτω. Οι εργαζόμενοι έχουν την δυνατότητα να ασφαλίσουν το κατοικίδιό τους για θέματα υγείας.

Σκι και μέρες άδειας όταν χιονίζει: Η Burton προσφέρει σε κάθε εργαζόμενο τη δυνατότητα δωρεάν σκι και μέρες άδειας όταν χιονίζει ώστε να μπορούν να απολαύσουν το χιόνι και να το “σκάσουν” από το γραφείο.

Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Για να δούμε τι αναφέρουν οι συντάκτριες του Girlboss για τα καλύτερα προνόμια που είχαν σε δουλειά.

“Όταν δούλεψα σε μία διαφημιστική εταιρεία, με καλούσαν σε όλα τα πάρτι με τις συνεργαζόμενες εταιρείες. Για κάποιον στην ηλικία των 20, ακούγεται ονειρικό.” -Megan Raab

“Δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια από την αεροπορική εταιρεία που δούλευα. Κάποτε πέρασα ένα Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο για χριστουγεννιάτικα ψώνια.” -Dena Kouremetis

“Κρασί ροζέ και μπουφέ στο μεσημεριανό διάλειμμα, γυμναστήριο μόνο για τους υπαλλήλους και οι καλύτεροι προϊστάμενοι που υπήρξαν ποτέ (φυσικά και αυτό είναι προνόμιο).” -Anna Kovach

“Είχα ένα αφεντικό που πρόσφερε σε όλο το γραφείο τα χριστουγεννιάτικα ψώνια, στις αρχές του Δεκέμβρη. Αυτό ήταν κάτι που γινόταν κάθε χρόνο. Έδινε σε κάθε υπάλληλο ένα χρηματικό ποσό και η μέρα ήταν αφιερωμένη στον εαυτό μας. Η μόνη απαίτηση ήταν στο τέλος της μέρας να μαζευτούμε όλοι για φαγητό.” -Lindsay Braun

“Μπουφές με φαγητό στο μεσημεριανό διάλειμμα και δωρεάν είσοδο σε όλα τα μουσεία της χώρας. Και φυσικά μιλούσαμε στο τηλέφωνο ή ανταλλάσσαμε μηνύματα δωρεάν με όλους τους συναδέλφους,” -Dulma Altan

“Όταν επισκέφτηκα τα κεντρικά γραφεία της Toms, εντυπωσιάστηκα με το πώς συμπεριφερόταν στους εσωστρεφείς και εξωστρεφείς εργαζόμενούς τους. Για παράδειγμα, υπήρχαν απομονωμένες γωνίες εργασίες, ήσυχα μέρη που μπορεί κάποιος να δουλέψει, μεγάλες αίθουσες για meetings, ένα κεντρικό μπαρ για καφέ. Τόσα μέρη που μπορεί κανείς να δουλέψει ανάλογα με τη ψυχολογία του.” -Kate Abdelmalek

“Μέρη που μπορείς να “πάρεις έναν υπνάκο”. Υπήρχαν κρεβάτια σε έναν απομονωμένο χώρο.” -Mathilde Delonca

“Μέρες άδειας σε όλους εκείνους που είναι εθισμένοι στη δουλειά τους.” -Catherine Hover

“Ευέλικτο πρόγραμμα, δουλειά από το σπίτι τις Παρασκευές και γεμάτο ψυγείο.” -Tania Metti

https://www.girlboss.com/read/work-perks