Από παιδί μου έλεγαν πως όταν θέλω κάτι πολύ, στο τέλος θα το αποκτήσω. Τα χρόνια όμως πέρασαν και πολλές από τις επιθυμίες μου τελικά έμειναν ακόμη ανεκπλήρωτες. Προσωπικά μεγάλωσα με αυτό το μότο και η ύπαρξη του με συντροφεύει σε κάθε μου βήμα. Ίσως και εσένα. Άλλωστε το έχει και πει και ο Κοέλιο: «Όταν θέλεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν συνωμοτεί για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα». Τελικά όμως πόσο δίκαιο υπήρξε μαζί σου το λεγόμενο πεπρωμένο; Τελικά λιγόστεψαν οι επιθυμίες σου μαζί με τις ελπίδες σου;

“Στη ζωή θα έλξεις αυτό που είσαι, και όχι αυτό που θέλεις να έχεις “

Αν δεν κατάλαβες λέξη από την παραπάνω φράση, θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Σε πρώτη φάση ας γίνει ξεκάθαρο πως τα «θέλω» σου αντικατοπτρίζουν τον εαυτό σου, όχι όμως ολοκληρωτικά. Σκέψου το σαν ένα τεράστιο λούνα πάρκ, όπου το κάρμα είναι εκείνη η ρόδα που μονίμως στριφογυρνάει. Η θέα από εκεί ψηλά για κάποιους μοιάζει επικίνδυνη και για κάποιους άλλους ειδυλλιακή, όμως όλοι θέλουν να ανέβουν για να την δουν. Η θέα λοιπόν θα λέγαμε πως είναι η επιθυμία, το πόσο ψηλά θα ανέβεις όμως για να την δεις αφορά εσένα. Στη ζωή λοιπόν θα έλξεις αυτό που θα επιλέξεις και όχι απλά αυτό που λες ότι θέλεις να έχεις. Σίγουρα τώρα κατάλαβες τι εννοώ.

Και στις ανθρώπινες σχέσεις ισχύει το ίδιο;

Ακριβώς το ίδιο και με το παραπάνω μάλιστα. Νιώθεις για παράδειγμα μπερδεμένος και δεν ξέρεις ποιους πραγματικά αξίζεις να έχεις κοντά σου; Τότε το πιο πιθανό θα είναι να λάβεις στη ζωή σου ανθρώπους με την ίδια ψυχοσύνθεση. Αντίθετα, νιώθεις εσωτερική ισορροπία και οι προθέσεις σου είναι ξεκάθαρες; Τότε την απάντηση την γνωρίζεις ήδη. Θα έλξεις ξεκάθαρους ανθρώπους. Και αν στη δική σου περίπτωση αυτό καθυστερεί να συμβεί, είναι γιατί χρειάζεται περισσότερη επιμονή, υπομονή και μια μικρή δόση τύχης, την οποία θα έχεις αν αποφασίσεις να επιμείνεις!

Τα πράγματα στα αλήθεια είναι απλά και ας επιλέγουμε μονίμως την περιπλοκότητα τους. Νιώθεις χαρούμενος; Τότε η χαρά σε περιμένει στην παρακάτω γωνία. Νιώθεις λυπημένος; Τότε μην απορήσεις όταν η λύπη σε επισκεφθεί. Άσε τις θεωρίες συνωμοσίας, την ατυχία και τον μαγνήτη του κακού στην άκρη. Εσύ βάζεις το χεράκι σου σε όλα. Και στα καλά και στα κακά. Μην απελπίζεσαι γιατί πλέον τον λόγο τον ξέρεις και προπάντων μην απορείς. Η αλήθεια μόλις σου αποκαλύφθηκε!

Η συνταγή της επιτυχίας

Κάποιος κάποτε μου είπε πως η ζωή μοιάζει με ένα ζεστό πιάτο φαγητό και εγώ είμαι η μαγείρισσα. Κοίτα να δεις λέω τώρα, εγώ μαγείρισσα από το πουθενά. Εάν θέλεις μου είπε να απογειωθεί η γεύση, πρέπει να βάλεις τα απαραίτητα συστατικά. Όταν η συνταγή σου ολοκληρωθεί, να είσαι σίγουρη πως θα ανταμειφθείς και με το παραπάνω. Τελικά μάντεψε: Είχε δίκιο! Όσες φορές ακολούθησα την συμβουλή του στη ζωή μου, η ευτυχία μου χτύπησε την πόρτα, και μια και δυό και τρεις φορές μη σου πω! Κάποιες φορές δεν το πίστευα και όμως ήταν αλήθεια. Κάποιες άλλες αναρωτιόμουν αν ήταν πράγματι αλήθεια και ύστερα συνειδητοποιούσα πως συγκεκριμένα αυτές τις φορές είχα προσπαθήσει πολύ περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά. Μαγικό; Όχι. Αντιθέτως, πιο ρεαλιστικό από ποτέ και ας έμοιαζε η ευτυχία μου μαγική!

«Θέλω», «Κάνω», «Είμαι»

Τρία ρήματα. Τρία ρήματα τα οποία όσο συναφή και αν μοιάζουν, στη πραγματικότητα απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο. Τρία υπέροχα ρήματα, τα οποία συνυπάρχουν και αλληλοϋποστηρίζονται. Το θέμα όμως είναι άλλο. Το θέμα είναι να επιλέξεις πιο ρήμα θα ενισχύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σου για να φτάσεις «εκεί» που θέλεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εστιάσεις το ενδιαφέρον σου στο ρήμα που πραγματικά σε αντιπροσωπεύει και ύστερα να απαντήσεις και στα τρία ρήματα με μια φράση.

Πάρ’το αλλιώς!

Καλό και το σύμπαν ναι, και μάλιστα αρκετά βολικό, έχει και αυτό όμως αμέτρητες δουλειές. Ποιες είναι λοιπόν οι δικές σου αρμοδιότητες; Δυο! Να απαντήσεις στα παραπάνω τρία ρήματα και ύστερα να δουλέψεις πάνω στον εαυτό σου για να τραβήξεις κοντά σου όλα όσα πραγματικά επιθυμείς! Αν δεν λες με τίποτα να δεις την πραγματικότητα με εκείνα τα ανοιχτόχρωμα ξεχασμένα γυαλιά σου, τότε ίσως χρειαστεί να πετάξεις τα μαύρα σου γυαλιά ή και να τα σπάσεις. Τι; Μήπως είσαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η πραγματικότητα αποτελεί για όλους ένα σταθερό σημείο; Όχι, μη γελιέσαι! Ο καθένας την βλέπει διαφορετικά και εσύ είσαι ο μόνος που θα κρίνει πως θα επιλέξεις να την βλέπεις!

Κλείνοντας, θα σου ζητήσω μια χάρη. Μη χαλιέσαι. Χαμογέλα! Ναι, ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά! Τι θα πει δεν θες και δεν μπορείς; Το δοκίμασες; Αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή για να δεις τα πράγματα αλλιώς. Στη τελική δεν χάνεις και κάτι. Για την ακρίβεια, σου υπογράφω πως μόνο θα κερδίσεις. Το τι θα κερδίσεις το γνωρίζεις μόνο εσύ και φυσικά θα κριθεί από την επιμονή σου!

Ά και που σαι; Μπορεί να μη με ξέρεις και να μη σε ξέρω, έχουμε όμως και οι δύο ένα τεράστιο κοινό: Θα γίνουμε αυτό που θέλουμε να έλξουμε! Γιατί αν ένα πράγμα ισχύει τότε αυτό είναι ότι όλα εδώ θα συμβούν. Και αφού το σύμπαν βαδίζει στην απόλυτη καρμική ισορροπία, τελικά σε ρωτάω:

Εσύ προς τα που σκοπεύεις να βαδίσεις;