Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τον καρκίνο και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βοηθήσουν όσους πάσχουν από αυτόν. Όπως όλοι γνωρίζουμε ο καρκίνος είναι μια σημαντική και σοβαρή ασθένεια την οποία αντιμετωπίζει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κάθε χρόνο και φέρει βαθιές επιπτώσεις σε κάθε άτομο, αλλά και κάθε κοινωνία.

Θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Φεβρουαρίου για να ενθαρρύνει τις κοινωνίες μας να δώσουν ελπίδα στους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και αυτοπεποίθηση να επιβιώσουν από αυτή τη θανατηφόρα ασθένεια. Κινείται από την ΜΚΟ που ονομάζεται Union for International Cancer Control (UICC), η οποία στο παρελθόν ήταν γνωστή ως International Union Against Cancer. Η ΜΚΟ έχει την έδρα της στη Γενεύη της Ελβετίας κι απαρτίζεται από περίπου 2000 μέλη σε περισσότερες από 170 χώρες. Ιδρύθηκε το 1933, για την προώθηση της καταπολέμησης του καρκίνου και την ευαισθητοποίηση για τον μετριασμό του από την κοινωνία οργανώνοντας διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες. Ο καθηγητής Anil D’Cruz από την Ινδία είναι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος του οργανισμού.
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Weil’s hilft! (@weilshilft)

Στο πλαίσιο της Ένωσης για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου γιορτάστηκε στη Γενεύη το 1993 και έλαβε υποστήριξη από πολλούς γνωστούς οργανισμούς υγείας και αντικαρκινικές ενώσεις. Όλοι οι εξέχοντες παγκόσμιοι ηγέτες που παρευρέθηκαν έδωσαν την έγκρισή τους για τη βελτίωση και τη διευκόλυνση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο παγκοσμίως, υπογράφοντας ένα έγγραφο με τίτλο «Χάρτης του Παρισιού κατά του καρκίνου» που αποτελούταν από 10 άρθρα. Η προώθηση της ανάγκης για εγκαταστάσεις και η αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της πρόληψης ήταν τα κυριότερα σημεία αυτού του εγγράφου. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Διακήρυξη για τον Καρκίνο του 2008, οι κυβερνητικοί ηγέτες και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής όλων των κρατών θα πρέπει να εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες αντιμετώπισης του καρκίνου όλων των ασθενών χωρίς διακρίσεις. Αυτή η δήλωση έχει θέσει εννέα στόχους που πρέπει να επιτευχθούν έως το έτος 2025. Κυριότερος αυτών είναι να μετριαστεί κατά 25% ο φόβος για πρόωρους θανάτους από καρκίνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και το ποσοστό επιβίωσης από την ασθένεια.

Η σημασία της ημέρας

Αυτή η μέρα έχει μεγάλη σημασία για εμάς ως κοινωνία. Είναι μια υπενθύμιση για να ευαισθητοποιηθούμε όλοι σχετικά με τον καρκίνο και να σταματήσει η παραπληροφόρηση γύρω από αυτόν. Η σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης αποτελούν τη βασικότερη μέριμνα όλων των οργανισμών που σχετίζονται με την ασθένεια. Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε καλά ενημερωμένοι, ώστε να αποτελέσουμε στήριγμα και φορείς ελπίδας των πασχόντων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Κάθε χρόνο διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις για να ενημερώσουν σχετικά για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με καρκίνο στην κοινωνία σε όλο τον κόσμο. Έρανοι λαμβάνουν χώρα για να φέρουν κοντά μεμονωμένα άτομα, αλλά και ολόκληρες κοινωνίες. Αυτή η ημέρα είναι σίγουρα μια ηχηρή υπενθύμιση για να υποστηρίξουμε τους καρκινοπαθείς δίνοντάς τους τη διαβεβαίωση ότι στη μάχη ενάντια σε αυτήν την ασθένεια δεν είναι μόνοι.

Η εκστρατεία σήμερα

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου είναι Close the Care Gap. Ξεκινάει έτσι μια τριετής εκστρατεία για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του ζητήματος σχετικά με την ανισότητα στην αξιολόγηση των υπηρεσιών για τον καρκίνο παγκοσμίως.
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά αυτής της εκστρατείας Close the Care Gap που αφιερώνεται στη μείωση του στίγματος και της ανασφάλειας μεταξύ των ασθενών σχετικά με τη νόσο. Αυτή η χρονιά είναι αφιερωμένη στην αναγνώριση της δύναμης της γνώσης και του τρόπου με τον οποίο κάθε άτομο έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά ευαισθητοποιώντας σχετικά με αυτό το θέμα και μειώνοντας τον ψυχικό αντίκτυπο του καρκίνου.

Πώς να στηρίξεις κι εσύ τη δράση

Δυνατότητα για δωρεές προκειμένου να συνδράμουμε όλοι στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της ασθένειας προσφέρουν όλες οι ιστοσελίδες των φορέων δράσεων κατά του καρκίνου. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα links που μπορείς να συνεισφέρεις.

World Cancer Day: https://www.worldcancerday.org/donate-today

Ευ ζω με τον Καρκίνο: https://www.efzo.gr/stirixe-mas/dwrees-efzο

Ελπίδα – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο: https://www.elpida.org/donations/

Φλόγα – Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια: https://www.floga.org.gr/thelw-na-boh8hsw/kanw-dwrea/

Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών: https://www.anticancerath.gr/support/donatetokefi/

ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου: https://www.oekk.gr/%ce%ba%ce%ac%ce%bd%ce%b5-%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%b5%ce%ac/